Főoldal » Tobin-adó magyarosan

Tobin-adó magyarosan

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Érdekes tervezet látott napvilágot a kormány a részéről, mellyel a költségvetési bevételeket igyekeznek valamelyest megnövelni. Az ötlet nem más, mint a klasszikus Tobin-adó egy módosított változata, bár az elnevezés továbbra is pénzügyi tranzakciós adó lenne. Mivel ez is csak tervezet és év közben nem nagyon szokás új adókat kivetni, ezért legkorábban 2013 elején számíthatunk rá, de addig is érdemes megnézni, hogy a mostani állapotában mivel is jár az új adó.

James Tobin eredeti elképzelése alapján a klasszikus tranzakciós adó a tőkepiaci tranzakciókra vonatkozott, melynek következtében a magasabb tranzakciós költségek csökkentik a spekuláció mértékét. Ezzel szemben a tervezett magyar tranzakciós adót a kormány tervei szerint az automatákból történő pénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, a kártyáról történő vásárlások, a csoportos beszedési megbízás illetve a sárga csekken történő befizetések után kellene megfizetni.

Mint minden dolognak az életben, ennek az új adónak is kell, hogy legyen előnye és hátránya is, nézzük, hogy ebben az esetben melyek lehetnek ezek.

Először nézzük az előnyöket!

Az első gondolat, amely talán jogosan felmerül, az lehet, hogy: “ez egy újabb adó, hát hogyan lehetne az jó?” És tényleg, ebben van valami, hiszen adófizetőként nézve a dolgot, egy újabb adó hallatán általában nem túl szalonképes gondolatok jelennek meg az ember agyában. De ha az ország és a gazdaság szempontjából próbáljuk szemlélni az ötletet, akkor akár még más is lehet a leányzó fekvése. Először is azért, mert az adó mértéke a jelenlegi tervek alapján 0,1 % körül mozogna, de leginkább az egy ezrelékről hallani. Szóval ha csak a nagyságrendet nézzük, akkor nem olyan durva. További előnye még az lehet, hogy ezáltal a költségvetés 100 milliárd körüli bevételhez jutna, ami jól jön a mostani időszakban, amikor úgy kell a plusz bevétel, mint egy falat kenyér.

Valamint az előnyökhöz sorolható talán még az is, hogy bár lényegében bankforgalmi adóról van szó, a bankok ezt áthárítják az ügyfelekre. Ez így még egyáltalán nem előnyös, de a tervek szerint az adó bevezetésével egyidőben csökkenne a bankszektor különadója, így a könnyítések hatására ismét fellendülhet a hitelezés, ami viszont már valódi előny.

Részben az előző bekezdés is inkább hátrány, mint előny, de most nézzük melyek az adó igazán hátrányos hatásai!

Kezdjük ott, hogy ha a munkáltató át akarja utalni a számlánkra a jól megérdemelt munkabérünket, akkor ezért adóznia kell, ahogy nekünk is,ha hozzá akarunk jutni az automatából. Majd miután mégis kivettük a szükséges pénzt és be akarjuk fizetni a rezsit, ezután is fizetünk. Nézzük számokban is. Tegyük fel, hogy a mai magyar átlagbért kapjuk, azaz nagyjából bruttó 220.000 Ft-ot utalnak a számlánkra. Ahhoz, hogy ezt mondjuk egyben levegyük, ezzel is kijátszva a további levonást, 220 Ft-ot kell adóznunk. Ebből mondjuk csekken feladunk 90.000 Ft-ot, ekkor még plusz 90 Ft-ot fizetünk. Ez így eddig a 0,1%-os adókulcssal számolva 310 Ft. Továbbá ha mégsem vesszük ki az összes pénzünket az automatából és kártyával vásárolunk az üzletekben, akkor minden vásárlás után jön az adózás. Ezek az összegek nem tűnnek soknak így első ránézésre, de azért egy kicsit elgondolkodtató…

Lehetséges hatásai? Mint minden adót a világtörténelemben, ezt is megpróbáljuk majd kijátszani, ez teljesen egyértelmű. Mondjuk úgy, hogy a munkáltatók borítékban adják a fizetést, ami nem teszi fehérebbé a gazdaságot, sőt… Továbbá megemelkedik a készpénzhasználat aránya a gazdaságban, holott éppen az ellenkezője lenne üdvözítő. Azt már meg sem említem, hogy sokan ismét elgondolkodnak egy környező országbeli bankban történő számlanyitás csábító lehetőségén.

A tényleges hatásait persze lehetetlen megállapítani, már csak a végleges változat hiányában is. Annyi viszont már most is látszik, hogy ez sokkal inkább egy könnyítés a bankok számára, a különadók kompenzálása, mivel a konkrét teher a lakosság vállára kerül. Persze az is befolyással lehet a végleges változatra, hogy milyen lesz a külföldi visszhangja a dolognak. Ismét egy olyat léptünk a társasjátékban, amit a többi játékos eddig még nem, és nem egyértelmű, hogy ez még belefér-e a szabályokba avagy a játékmester megdorgál érte.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.