Főoldal » Tőkeáttétel

Tőkeáttétel

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tőkeáttétel egy kétélű fegyver. Már az 1920-as években megjelent a brókercégeknél a tőkeáttételes kereskedés. Igaz, ekkor még nem léteztek 200 – vagy akár 500-szoros tőkeáttétek, de így is az átlagos befektető kihasználta a 10-néha 50-szeres szorzót is.

Ez is körzejátszott az 1929-es válság kialakulásához. Nagy vagyonokat buktak a befektetők, igaz ekkor még a pénzügyi cégeket nem felügyelték annyira, mint napjainkban.

Azóta a piac tisztult, igaz én hasonlóságot figyelek meg a forex piacán. A brókercégek belehajszolják a tradereket, hogy minél nagyobb tőkeáttételt használjanak. A spekulánsok pedig ki is használják a brókercégek adta lehetőségeket, és a pénzük többszörösével kereskednek. Sokan ebből nagyon is profitálhatnak, de többségében vannak akik bunkak rajta.

A PSZÁF tavaly csinált egy statisztikát, és egy közleményt (további részletek a közlemény szóra kattintva érhető el) a honlapjára is feltett.  Ebben látható, hogy átlagosan 77%-ot buktak a befektetők (milyen jó lenne ezt mind a másik oldalon látni).
Igaz a tanulmányból kiderül az átlagos tőkeáttétel 40-szeres volt, bár egy egy kereskedésnél, azaz ha minden kereskedést nézünk, akár többszöröse is lehet egy-egy spekulánsnál, befektetőnél.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.