Főoldal » Tovább erősödik a dollár a legtöbb devizával szemben, az eurozonában folytatódik a válság

Tovább erősödik a dollár a legtöbb devizával szemben, az eurozonában folytatódik a válság

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A dollár rallyja folytatódik; az USA devizája majdnem a legtöbb devizával szemben erősödött, mind a fejlődő, mint pedig a fejlett piacokon. A kivétel a svéd korona volt, miután a központi bank elnöke pozitívan nyilatkozott a svéd koronáról (lásd alább). Az USD talán előnyre tesz szert abból, hogy az eurozónában folytatódó válság miatt biztonsági okból kifolyólag valamelyest ebbe a devizába helyezik át a befektetéseket. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Olaszország képtelen a kormányalakításra, és új szavazást kell tartani néhány hónap múlva, ezért itt bizonytalanság körvonalazódik. Azonban távol állván az olasz szavazók által küldött üzenet körültekintő kezelésétől, a német kancellár, Merkel még egyszer kihangsúlyozta annak szükségességét, hogy Európának folytatnia kell megszorítási programjait. Álláspontja csak fokozza annak valószínűségét, hogy több szavazó lázad majd, és Európán belül mélyül a szakadék Németország és a „küszködő” többi ország között.

A héten sok gazdasági eseményre kerül sor, valamint sok mutató lát napvilágot. Az Ausztrál Nemzeti Bank, A Japán Nemzeti Bank, az Európai Központi Bank és a Bank of England ezen a héten tartanak értekezletet. Egyiküknél sem várható változás a kamatlábakban; a fő mozzanat az ECB elnöke, Draghi nyilatkozata lesz az EKB értekezlete után. Holnap teszik közzé a szolgáltatási szektor PMI-indexeit. Az eurozóna 4. negyedéves GDP adatai szerdán, a németországi gyári rendelésállomány adatai pedig csütörtökön látnak napvilágot. Végezetül pedig pénteken megérkeznek az USA munkaerő-piaci adatai; a megegyezés a januárihoz hasonló 160 ezres növekedésről szól a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány esetében, ami folytatódó fokozatos helyreállást jelez az USA gazdaságában, és általánosan támogatja az amerikai dollárral szembeni jelenlegi „bika” hozzáállást.

EUR/USD

A folytatódó olaszországi patthelyzet és az Európa szerte kiéleződő helyzet fokozza az eurókrízis jövőbeli valószínűségét. Fundamentális alapon továbbra is fenntartjuk „medve” nézetünket az EUR/USD párral szemben. A pár csökkenő trendje folytatódik; pénteken elértük az 1,302-re kitűzött célt, miközben haladunk hosszabb távú, 1,291-es célunk felé, amelyet talán holnap elérünk. A napon belül kereskedők ma esetleg megcélozhatják az 1,296-ot, mivel a sztochasztikus mutató eladásra ad jelzést – beigazolva véleményünket, hogy a korábbi vételi jel hamis indítóok volt. Mindazonáltal szükségét érezzük annak, hogy jövőbeli céljainkat korlátozzuk, amint az RSI a 29-30-as tartományba tér (ez korábban a visszatérés eléggé megbízható jelzője volt).

USD/JPY

Bár az olaszországi krízis kezdeti hatására a kereskedők JPY tőkeáttétes kereskedésbe kezdtek, ez úgy tűnik, véget ért, és az USD/JPY és még az EUR/JPY is ismét növekvőben van. Fenntartjuk az USD/JPY párral szembeni „bika” nézetünket. Fundamentális alapon az EUR/JPY párban nehezebb előrejelzést adni.

Az USD/JPY pénteken éppen 93,4-es napközbeni célunk felett zárt, közel legmagasabb szintjéhez. Mivel a sztochasztikus mutató és az RSI előtt még nagy a tér, mielőtt a túlvásárolt tartományba kerül, kitartunk pénteken a hét elejére kitűzött 94,2-es célunk mellett. Lehetséges trendvonalbeli és alsó Bollinger sávbeli ellenállást jegyzünk a napra 91,9-en; további jövőbeli ellenállás lehetséges 94,5-en (a nemrégi legmagasabb szinten).

USD/SEK

A Riksbank elnöke, Stefan Ingves megismételte korábbi megjegyzéseit, miszerint a svéd korona jelenlegi szintje nem probléma, és elégedett a jelenlegi szinttel. Ismét megerősítette a Riksbank gazdasági előrejelzéseit, amelyek a jövőben kamatláb-mozgásra utalnak. A devizaháború egyik „leglelkiismeretesebb ellenállójaként” ismert svéd korona felértékelése szerintünk folytatódik az amerikai dollárral és az euróval szemben.

Amint azt a február 22-i piaci áttekintésben jeleztük, a pár kitörése a csökkenő kereskedési tartományból valószínűleg ellenállásszintre talál a 61,8%-os visszatérési szinten (amely a folytatódó trend alakzat részeként), a csökkenő trend folytatódásával. A pár pénteken jelentősen gyengült , bár a késői kereskedésben valamelyest visszaszerezte veszteségeit. Mivel valószínű a 9 napos mozgóátlag áttérés, és a sztochasztikus mutatók „medve” jelzést adnak, szerintünk folytatódik a csökkenő trend; kétnapos célunk a 6,366. Hosszabb távú 6,281-es célkitűzésünket a jövő héten érjük el.

ARANY

Volt egy rövid rally-kísérlet a korai ázsiai kereskedési nap folyamán, ami talán a kínai szolgáltatási szektor gyenge PMI-indexének tudható be, amelyet vasárnap jelentettek be (öt hónap során a leglassúbb); ez azonban lassan elhalványult. A kedvezőtlen adatok kedveznek az aranynak, mivel az folyamatos központi banki támogatást és alacsony kamatlábakat jelent. Az arany esése pénteken tovább folytatódott annak ellenére, hogy megkezdődött a szekvesztráció. A forgó tetejű gyertya alakzat esetleges trendbeli fordulatot jelez, mivel a sztochasztikus mutató túlértékesített tartományba mozog. Mindazonáltal mivel a fémmel szemben általános „medve” nézet alakult ki, valamint a szekvesztrációs viták tetőzése miatt képtelen erősödni, hosszabb távon a „medve” pozíciók mellett tesszük le voksunkat, és esetleges visszatérést jegyzünk, mivel az USA törvényhozói megpróbálják elkerülni a kormány március 27-i bezárását.

OLAJ

A pénteki nap legnagyobb vesztese az olaj volt; elérte az általunk kitűzött hosszabb távú 91 $-os célt. Bár az árucikk a december közepe-február közepe időszak növekvő trendjének 61,8%-os visszatérési szintje és a 200 napos mozgóátlag alá csökkent, visszafordult a kereskedés késői szakaszában. Mindazonáltal a nemrégi csökkenés folytatódásának lehetőségét látjuk; a napközbeni cél a 90 $ (a pénteki legalacsonyabb szint), további célkitűzésünk pedig a 89 $. A lefelé ható nyomás miatt a kereskedők esetleg jegyezhetnek egy lehetséges kitörést a 61,8%-os visszatérési szintről, a visszatérés helyett teljes visszafordulást (86 $-ra) tartva szem előtt.

Elemzést készitette: Marshall Gittler

Marshall Gittler jelenleg a globális devizapiaci startéjiáért felelős az IronFX -nél, korábban vezetője volt a Privát Wealth Management’s FX bizottságnak, a Deutsche Bank volt vezető FX stratégája , a Bank of Amerika egykori Ázsiájáért FX startégiájáért felelős vezető.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.