Főoldal » Tőzsdei hisztéria – Ilyen amikor ideges a piac

Tőzsdei hisztéria – Ilyen amikor ideges a piac

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt majdnem két hétben ismét ízelítőt kaphattunk a válsághangulatból, még ha nem is olyan súlyos következményekkel, mint a legutóbbi gazdasági válság idején. Hatalmas eséseket tapasztalhattunk a világ szinte összes tőzsdéjén, kivétel nélkül az összes nagy gazdaság érintett volt a hisztériában.

Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a hitelminősítők leminősítették az amerikai adósságállományt, azaz az amerikaiaknak hosszú idő után le kellett mondaniuk a legmagasabb AAA besorolásról. Később kiderült, hogy jelentősen elszámolták magukat a hitelminősítő intézetnél és el is ismerték, hogy hibáztak, de a döntésüket nem változtatták meg. Ennek a hibának elég komoly következményei lettek világszerte. Halkan jegyzem meg, hogy egyes vélemények szerint ezeket a hitelminősítőket már a 2008-as válság kirobbanása idején is az amerikai pénzintézetek pénzelték, így érték el, hogy a legmagasabb minősítést kapják a kétes minőségű jelzálog fedezetű értékpapírok, ezáltal kirobbantva a világméretű válságot. Érdekes módon most ugyanez a hitelminősítő adott alacsonyabb besorolást az amerikai adósságállománynak, hatalmas visszaesést előidézve a piacokon. A nagy csökkenések kiváló lehetőséget teremtenek a shortolásra, melyre sor is került, olyan mértékben, hogy több országban átmenetileg be is tiltották a tőzsdéken a shortolást. Nyilván csak gonosz gondolat, de nem lepődhetnénk meg rajta, hogy ha az erősen megkérdőjelezhető és utólag hibásnak is ítélt leminősítésnek ilyen céljai is lettek volna.

De visszatérve a tényekre, a zűrzavarban az is közrejátszott, hogy a kedvezőtlen hírek hatására a svájci frank egyre csak erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest is. A befektetők az ideges hangulatban igyekeztek a kevésbé kockázatos eszközök irányába fordulni. Ráadásul az európai adósságválság hatására az euró is sokat vesztett az értékéből és megítéléséből is.

A svájci frankhitel nemcsak hazánkban okoz jelentős problémákat, hanem számos európai országban, például Németországban vagy Ausztriában is sokan adósodtak el frankban és ahhoz hogy ezt törleszteni lehessen, frankot kell vásárolni, ami még tovább emeli az árfolyamot. Erre a problémára talán megoldást jelent, hogy a svájci jegybank komoly erőfeszítéseket tesz abban az irányban, hogy meggátolja a frank árfolyamának további erősödését. Az már mindenképpen sokat segített, hogy beindultak azok a spekulációk, melyek szerint a svájci jegybank a frank gyengítésére irányuló intézkedéseket tervez, hiszen ezek hatására már jelentősen gyengült a deviza. Tehát konkrét intézkedés még nem is volt, az eddigi gyengülés mindössze a spekulációk hatása, azaz ha minden jól megy, további jelentős gyengülésre számíthatnak a devizahitelesek. Lassan a spekulánsok is kezdik belátni, hogy az erős frank senkinek sem jó. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a svájci gazdaság jóval versenyképesebb, mint az európai gazdaságok többsége, így  könnyen lehet, hogy hosszabb távon ismét erősödéssel kell számolnunk. A későbbi irányt kiszámítani meglehetősen nehéz, de abban bízhatunk, hogy a svájci jegybank kézben tudja tartani a helyzetet, hiszen a svájciaknak sem túl üdvözítő a mostani állapot.

A kedvező hírek hatására már a múlt hét végén elkezdődött az emelkedés a tőzsdéken és folytatódott a mai napon is. A Budapesti Értéktőzsdén ma nem volt ritka az 5-10%-os emelkedés sem, sőt egyes részvények árfolyama ennél is nagyobb mértékben erősödött. Ez az erősödés még tovább is folytatódhat, hiszen a jelentős esés következtében bőven van hova emelkedni az árfolyamoknak és ezt várhatóan meg is teszik. Ahogy a svájci frank árfolyamában is számíthatunk további csökkenésre, ami mindenképpen jó hír a mostani nehéz időkben.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.