Főoldal » Újabb magyar gázpiaci exportsiker Horvátországban

Újabb magyar gázpiaci exportsiker Horvátországban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Budapest, 2017. február 21. – Ismét nagy volumenű gázpiaci tendert nyert el az IP Systems Kft. külföldön. Ezúttal a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP Group számára szállít a teljes gázkereskedelmi tevékenységet támogató, a kapacitásoptimalizálást és fogyasztási előrejelzést is magába foglaló informatikai megoldást mintegy 150 millió forint értékben.

Az energetikai vállalatokkal szemben megfogalmazott uniós előírások és az élesedő piaci verseny egyaránt megköveteli az iparági szereplők működési hatékonyságának növelését. Ezt felismerve a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP d.d. nyílt közbeszerzést írt ki a leányvállalatánál megvalósítandó gázkereskedelmi tevékenység informatikai támogatására. Az IP Systems Kft. a tenderen a Retail-IP (korában Trading-IP) nevű szoftverével indult, mely a gáz- és villamosenergia-kereskedők számára az európai uniós szabályoknak megfelelően támogatja a teljes kereskedelmi folyamatot az ajánlattételtől a szerződéskötésen keresztül az elszámolásig. A mintegy 150 millió forintos beruházás keretében az IP Systems már meg is kezdte a Retail-IP bevezetését.

Egyszerűsít, előre jelez és optimalizál

A Retail-IP felhasználói között megtalálható a GDF Suez Zrt., az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft., a Magyar Földgázkereskedő Zrt., valamint a MET Zrt. „A 2011-ben bemutatott termék kifejlesztése során nagy hangsúlyt fektettünk az exportképes kialakításra. Az Európai Unió jogszabályi előírásainak teljesítése mellett a többnyelvűség, a nemzeti sajátosságok és az egyedi ügyféligények megvalósíthatósága a kezdetektől nagyon fontos volt. Az következő fél évben ennek szellemében szeretnénk folytatni az új funkciók fejlesztését. Ebbe a budapesti mellett miskolci fióktelephelyünkről is bevonunk egy fejlesztő csapatot, akik között ott lehetnek a Miskolci Egyetemről duális képzés keretében nálunk tanuló egyetemisták is. Remélem, hogy büszkék lesznek arra, hogy az általuk is fejlesztett Retail-IP-n zajlik majd a teljes horvát lakossági gázpiac ellátása” – mondta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője. A magyar megoldás a napi szintű kereskedői feladatokat kapacitásoptimalizálással és fogyasztási előrejelzéssel is támogatni fogja.

Az IP Systems neve egyébként már jól cseng a horvát energetikai piacon; 2014-ben többek között a Siemens horvát leányvállalatát és a legnagyobb helyi energetikai vállalatot, a Končart is megelőzve nyerte el a horvát nemzeti földgáztároló új szoftverének fejlesztésére és bevezetésére kiírt tendert. A beruházás keretében mindössze 6 hónap alatt vezették be a Storage-IP horvát igényekre szabott változatát, így a megbízó nehézségek nélkül, határidőre nyitotta meg gáztárolóját a kereskedők előtt. „Cégünk az elmúlt két évben exportsikereinek is köszönhetően intenzíven nőtt. Nemrég jöttünk haza a legnagyobb európai energetikai kiállításról, ahol a térségből egyedüliként állítottunk ki. Jó volt hallani az elismerő szavakat, mely elsősorban az energetikai szoftvereinknek szólt, de többen dicsérték szakmai felkészültségünket is: 115 munkatársunk 147 diplomával, köztük sok energiapiaci szakdiplomával száll versenybe vevőink elégedettségéért” – tette hozzá Füzi Ákos.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.