Főoldal » Zuhanásnak indulhat a svájci frank!

Zuhanásnak indulhat a svájci frank!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Rabobank International várakozásai szerint az euró elérheti az 1,53-as szintet a svájci frankkal szemben, mert az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emelhet jegybanki kamatot, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB). Ezzel a hazai frankhitelesek törlesztő részletei is jelentősen mérséklődhetnek.

Az euró erősödhet a svájci frankkal szemben a következő 12 hónapban. Az erősödést az a spekuláció fűtheti, hogy az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emeli a jegybanki alapkamatot, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB) – mutat rá a Rabobank International.


Ezt támasztják alá a makroadatok is, a svájci kiskereskedelmi eladások ugyanis csökkentek decemberben, és a feldolgozóipar is gyengélkedett az időszakban – írja a Bloomberg hírügynökség.

Közben az Európai Unió statisztikai hivatala gyorsuló termelői árakról számolt be az eurózónában. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke január végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybanknak meg kell tennie a szükséges lépéseket az árstabilitás fenntartásában.

Egyértelmű volt eddig is, hogy az SNB nem fog kamatot emelni hosszú időn keresztül – mondta Jane Foley, a Rabobank vezető devizakereskedője egy interjúban a Bloombergnek. „Elég valószínű, hogy az euró frankkal szembeni kurzusa megfordult” – tette hozzá.

Az EKB valószínű, hogy az SNB előtt fogja emelni a kamatot, így a kamatkülönbözetnek működnie kell, és a svájci frank ellen kell hatnia” – húzta alá a közgazdász. Ha az euróövezet nem bomlik fel, akkor az euró 1,53-ig erősödhet a svájci frankkal szemben a következő egy évben.

 

Forrás: Bloomberg, vg.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.