Főoldal » Zuhanó ingatlanárak a Balatonnál

Zuhanó ingatlanárak a Balatonnál

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ősszel hatalmas zuhanás várható a balatoni ingatlanok árában a közelmúlt kedvezőtlen történései miatt. Elsősorban a gyenge szezon, a hitelválság és az ezekből fakadó financiális gondok okolhatóak azért, hogy egyre több ingatlan kerül eladósorba, meglehetősen nyomott áron.

Az eladásra szánt létesítmények között találhatóak büfék, panziók, kempingek, de több szállodát és wellness-központot is árulhatnak majd. Mivel nem csak a tulajdonosok, hanem már a felszámolók is értékesíthetik ezeket az ingatlanokat, ezért az árak még alacsonyabbak lehetnek.

A korábbi évekkel ellentétben, amikor csak a kevésbé népszerű és vonzó helyeken lévő ingatlanokat kínálták eladásra, ezúttal már Siófokon, Zamárdiban, Balatonföldváron vagy Fonyódon is szélesebb lehet a választék, tehát a Balaton központi helyein is szinte aprópénzért lehet hozzájutni értékes építményekhez. Bár a part melletti ingatlanok ára még mindig magasabb, de a kereslet irántuk elég alacsony, emiatt 10-15%-os árcsökkenés is várható. Egyes ingatlanokat már telekáron is kínálnak, ez is azt jelzi, hogy a helyzet egyáltalán nem rózsás.

Ez a jelenség semmiképpen sem tesz jót annak a törekvésnek, hogy a balatoni idegenforgalmat végre egy magasabb szintre emeljék és az igényes turizmust honosítsák meg az eddigi jobbára buliturizmus helyett. Így nehéz elvárni azt, hogy megváltozzon a balatoni vendéglátósok azon mentalitása, miszerint az éppen aktuális 3 hónap alatt minél jobban meg kell gazdagodni. Ilyen pénzügyi gondok mellett hiába várják el tőlük, hogy hosszabb távon is gondolkodjanak, mint egy szezon. 

Hogy mi lehet a megoldás, azt biztos több, nálam sokkal okosabb és nagyobb szakértelemmel rendelkező ember találgatja, de ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nem sok sikerrel. Persze ebben a kialakult helyzetben is elég komoly szerepe van a hitelválságnak és az időjárás miatti gyenge főszezonnak, ha ez nem lenne, akkor nyilván nem kellene most ilyen híreket hallanunk. De a ha-val kezdődő mondatoknak nem csak a sportban, de itt sincs túl sok értelmük.

Másik megközelítésből azonban talán előnye is lehet ennek a mostani állapotnak. Abban az esetben, ha az alacsonyabb áron eladásra kínált ingatlanoknak olyan új tulajdonosaik lesznek, akik már a hosszú távú sikeres vendéglátást tartják szem előtt, akkor még jót is tehet ez a válság. Persze ez is csak hosszabb távon derülne ki, rövid távon ez még így elég fájdalmas.

Mindenesetre a megoldáshoz hozzá kellene, hogy tartozzon az is, hogy át kellene alakítani a balatoni turizmus struktúráját, elsősorban a déli parton, hogy inkább az igényes, minél több szolgáltatást nyújtó, megfizethető árú idegenforgalomról legyen híres a Balaton külföldön is, és nem csak arról, hogy a külföldi fiatalok számára milyen sok olcsó szórakozóhely található itt, ahol aztán bármit meg lehet csinálni következmények nélkül. Mert ebben nincs sok jövő pénzügyileg. Ellenben, ha a gazdagabb rétegeket sikerülne idecsábítani, akkor már talán nem kellene attól tartani, hogy három hónap alatt még a működési költségeket sem lehet kitermelni. Mert így hiába akarjuk, hogy olyan árakkal várják a hazai vendégeket is, hogy ne érje meg inkább az Adriát választani a Balaton helyett.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.