Főoldal » Bejegyzés írás a felsofokon.hu – WordPress adminisztrációs felület használata

Bejegyzés írás a felsofokon.hu – WordPress adminisztrációs felület használata

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bejegyzést csak a szerkesztőink írhatnak. Jelentkezni a Megújult a Felsofokon.hu a Szakmai magazin cikkünkben leírtak szerint lehet vagy régi szerzőink új jelszó igénylésével tudnak újra írni. Ebben a posztban szeretném bemutatni, hogy hogyan lehet bejegyzést írni.

Összes bejegyzés

Az eddigi bejegyzéseink listája táblázatos formában. Minden bejegyzést látnak a szerkesztők, viszont csak a sajátokat tudját szerkeszteni, amelyek a Saját(x) szűrő segítségével jelennek meg.

A táblázatban megjelenik a poszt címe, a szerző, a kategória/kategóriák, a közzététel dátuma és a címkék, valamint a cím alatt megjelennek a szerkesztő funkciók: Szerkesztés – teljes bejegyzés szerkesztés, Gyorsszerkesztés – a táblázat elemeit tudod szerkeszteni (nem nyílik meg új ablak), Lomtár – szemetesbe dobjuk a posztot, Megtekintés – a bejegyzést megnézzük.

wordpres-alapozo-tanfolyam-wordpress-bejegyzes-gyorsszerkeszes

Gyorsszerkesztés

Új hozzáadása

A menüből vagy az összes bejegyzés listánál található link segítségével hozhatunk létre új bejegyzéstúünket.

wordpres-alapozo-tanfolyam-wordpress-bejegyzes-új-bejegyzes

Új hozzáadása

Kategória

A bejegyzéseket kategóriába rendezhetjük, így az összetartozó tartalmakat egy egységként kezelhetjük és jeleníthetjük meg.

  • Minden bejegyzéshez kötelező minimum 1 kategóriát választani
  • Alapértelmezetten az Agrár jelenik meg, ha változtatni akarunk, akkor az Agárár elől kivesszük a pipát és a számunkra engedélyezett kategóriák közül a releváns kategóriát választjuk
  • Egy bejegyzéshez több kategóriát is rendelhetünk, de elegendő egyet megadni.

Címke

Nagyon hasonlít a kategóriához, mivel ez is a tartalmaink strukturálását segíti elő. Míg a kategória zárt és egy-egy konkrét témát határol be, addig egy címke két egymástól eltérő cikkre is ráhúzható egy-egy kulcsszó egyezés esetén. Címkéből ráadásul több is lehet adni a bejegyzéshez. Szabadon választhatók a címkék. Mindig érdemes hozzáadni az oldalhoz, mert keresőoptimalizálás szempontjából sok új linket jelenthet a cikkünkre és így könnyebben rátalálhatnak arra.

Bejegyzés írása

Cím: a bejegyzés címe, tartalmazza a kulcsszavakat, legyen tömör és sokatmondó

Média hozzáadása: képek, fájlok hozzáadása a bejegyzéshez, mindig csak a saját média elemeket láthatjuk

Szerkesztő felület: “egyszerűsített WORD szerkesztő”

Grafikus <> HTML nézet váltás: a grafikus nézetben az látjuk ahogy meg fog jelenni az oldal, míg HTML nézetben a HTML tagek közötti szövegeink láthatók. Ez a nézet azok számára lesz érdekes, akik nagy magabiztossággal tudják a HTML-t formázni és nem elégszenek meg a szerkesztő felület lehetőségeivel. (ezt a felületet hamarosan ki fogjuk kapcsolni)

Bejegyzés törzs: ide írod a bejegyzésed, itt formázod és szerkeszted. A bejegyzésne mindig legyen egy leadje – bevezetője, amely összefoglalja, hogy miről írsz. Ha ezt az  ikont – teaser-lead – megnyomjuk a szerkesztő felületen, akkor egy —more — elem kerül be a bejegyzésünkbe, amely arra hivatott, hogy az előtt lévő rész lesz a lead és ez jelenik meg a lista nézetbe pl. a főoldalon a friss bejegyzéseknél.

wordpres-alapozo-tanfolyam-wordpress-bejegyzes-írása

Bejegyzés írása

Sidebar

Állapot: Vázlat – Függőben lévő – Közzétett (csak ekkor megjelenik az oldalon a bejegyzés)

Nyilvánosság: Nyilvános (bárki olvashatja) – Jelszóval védett (csak a jelszó ismeretével lehet olvasni) – Magánjellegű (megfelelő jogosultságokkal nézhető)

Kategória: az előző bekezdésben tárgyalt kategóriákat itt lehet hozzáadni a bejegyzéshez

Címkék: az előző bekezdésben tárgyalt címkéket itt lehet hozzáadni a bejegyzéshez

Kiemelt kép: itt lehet vezérképet hozzáadni a cikkhez (mindig adj hozzá képet a cikkhez)

Yoast SEO

Itt lehet módosítani, SEO-zni a posztunkat.

  • Ahogy a képen is látható kék címre kattintva alternatív címet adhatunk meg, amely a Google (és egyéb keresők) találati listájában fog megjelenni. Érdemes hasonló címet írni, viszont itt használjunk szinonímákat, más kulcsszavakat, hogy így is erősítsük a bejegyzéseünket. Figylejünk arra, hogy ne legyen túl hosszú, maximum 70 karakter lehet. Én ezt az alternatív címet adtam “Hogyan írj bejegyzést WordPress oldalra?“.
  • Alatt zöld színnel az URL látható, amely szintén változtatható, de ezt nem szoktam módosítani, ezért neked sem kell.
  • A szürke szöveg a rövid leírás, ezt is tudjuk módosítani, és erre is az vonatkozik mint a címre – legyen a lead egy változata, amely más kulcsszavakat tartalmaznak. 160 karakter hosszú lehet. Én ezt a leírást adtam neki “A segédlet célja, hogy bárki könnyedén tudjun bejegyzést írni WordPress adminisztrációs felület segítségével. Ugye nem is olyan nehéz?“.
  • Továbbá meg kell adni egy kulcsszót – Focus Keyword mezőbe, lehetőleg ne kifejezést, azaz csak egy szót írjunk ide. Ha beírtuk és mentettük a posztot, akkor a lámpán látni fogjuk, hogy milyen eredménnyel sikerült keresőoptimalizálást is szem előtt tartani a tartalom írásakor. Én a “bejegyzés” kulcsszót használtam.
  • Meta Keywords mezővel is hasonlóan járjunk el, legyen egy alternatív kulcsszó ide is megadva. Én az “írás” kulcsszót használtam.

wordpress-seo

SEO beállítások

Ha mentettük a posztot és megkaptuk az értéket – piros, narancs, zöld (szürke ha nem töltöttük ki a kulcsszó mezőt), akkor a rendszer felajánl javítási lehetőséget.

Miért fontos ez?

Ha jól SEO-zzuk (keresőoptimalizáljuk) a bejegyzéseinket, akkor sokkal több látogató érkezik a cikkünkre. Könnyebben találják meg az emberek a tartalmainkat.

További lehetőségek

  • Ha a fogaskerékre kattintunk, akkor módosíthatjuk a poszt beállításait. Ha itt bármi is módosításra kerül, akkor az oldal sosem fog megjelenni a Google találati listáiban (természetesen hozzáértő kezek segítségével igen), de ezt a beállítást nem érdemes megváltoztatni.
  • Az alatta látható összekapcsolt pont = a közösségi média beállítások ikonja. Itt lehet Facebook, Google+ és Twitter megosztások előtt előre definiálni, hogy mi jelenjen meg. Ha ezeket nem állítjuk be, akkor a cikkben szereplő beállítások lesznek az alapértelmezett értékek pl. ha van a cikkben kép, akkor az jelenik meg vagy a title lesz a Facebook poszt címe és ugyanez vonatkozik a leírásra is.

Forrás: WordPress Bejegyzés és oldal szerkesztése

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.