Főoldal » A Gall háborúk: A belga hadjárat (Kr. e. 57)

A Gall háborúk: A belga hadjárat (Kr. e. 57)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ellenfelek: A Római Birodalom legioi Caesar vezetésével (gall segédcsapatokkal kiegészítve)↔ a belga, nervii és adiatuci törzsek
Főbb helyszínek: Belgica tartomány (a mai Belgium és környező területei)
A konfliktus kitörése: Nem volt
A konfliktus főbb okai és céljai: Julius Caesar meg akart előzni egy hatalmas belga támadást.
A konfliktus kimenetele: A rómaiak győzedelmeskedtek és uralmuk alá vonták Gallia középső részét.
A konfliktus során harcoló katonák körülbelüli létszáma:
Rómaiak: 40 000 legios, 20 000 főnyi gall segédcsapatokkal kiegészítve
Belgák: 40 000 fő
Nervii: 100 000 fő
Veszteségek:
A sabis-i csatában a nervii törzs 60 000 harcosa esett el a 75 000-ből, azok közül akik részt vettek a csatában. A római veszteségek pontosan nem ismertek, de meglehetősen nagyok voltak. 
A konfliktust lezáró egyezmény: Nem volt

 A belga nép egy gall-germán nemzetségű nép volt, akik északkelet Gallia területén éltek (a mai modern Belgium). Gaius Julius Caesar korábbi győzelmeinek híre hallatán (lsd. helvéciai hadjárat és az Ariovistus ellen vezetett hadjárat) hatalmas, majdnem 300 000 fős sereget toboroztak, hogy elpusztítsák a Gallia területén állomásozó római legiokat. Caesar hírszerzésétől időben értesült az ellenséges belga erők terveiről. Kr. u. 57 áprilisában megelőző csapást mért ellenségeire, mégpedig úgy, hogy 40 000 legiossal és kiegészítésként 20 000 gall harcossal hadjáratot vezetett Belgica tartományba. Ez a támadás a suessiones törzs királyát, Galbát váratlanul érte és hirtelenjében összehívva egy 75 000 és 100 000 fő közötti nagyságú sereget Caesar ellen vonult. A két haderő az Axona (a mai Aisne) folyó mellett csapott össze, ahol végül is Caesar győzedelmeskedett, majd folytatta hadjáratát. Ez a győzelem néhány törzset a rómaiak mellé állított, de a legtöbbjük a nervii törzs vezetésével tovább ellenállt.
Caesar tovább nyomult a tartományban és Kr. u. 57 szeptemberében ostrom alá vette Aduatucát, az audatuca törzs fővárosát (a mai Tongres). Az audatuci harcosok ugyan megadták magukat, de amint a rómaiak bevonultak a városba, megtámadták őket. Csak Caesar hadvezéri tapasztalatán múlott, hogy nem történt tragédia. Sikeresen visszaverte a támadást, majd ebből előnyt kovácsolván lemészárolta a támadókat. Ez az erődemonstráció elég volt ahhoz, hogy szinte Belgica tartomány teljes területén letegyék a fegyvert a lázadó törzsek és behódoljanak Róma nagyságának.

Forrás:

Charles Phillips – Alan Axelrod: Encyclopedia of Wars, 2005., New York 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.