Főoldal » A Tűzoltòk rèmálma- Flashower

A Tűzoltòk rèmálma- Flashower

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Néhány a tűzeseti beavatkozásoknál életbevágóan fontos, az angol nyelvű szakirodalomból átvett, fogalom segítségével mutatjuk be a tűzoltóra leselkedő veszélyeket.

Három tűzoltó halt meg, amikor egy oregoni autókarosszéria üzem teteje omlott be 2002-ben, de a szemtanúk egy robbanást hallottak néhány másodperccel a tető beomlása előtt. ”Backdraft” vagy füstrobbanás okozta az összeomlást? A helyszínen tartózkodó tűzoltóparancsnok szintén azt jelentette, hogy amikor a tűzoltók megpróbáltak rést vágni az épület mennyezetén, a már felforrósodott beszorult gázok megtalálták a szükséges oxigént ahhoz, hogy lángra lobbanjanak. A mennyezet, a födémek és a falak azonnal kigyulladtak, és ezzel előidézték a tetőszerkezet összeomlását.

Flashower

Egy elszigetelt tűz esetén bekövetkezhet egy olyan stádium, ahol a tűz és a forró gázok általi hősugárzás a hőbomlás révén tűzveszélyes anyagok képződését idézi elő az érintett gyúlékony felületekből. Ha mindezekhez adott egy gyújtóforrás, a növekvő tűzből egy hirtelen, erőteljes átmenettel teljesen kifejlődött tűz keletkezik. Ezt nevezik ”flashover”-nek.

A ”flashover” jellemző tulajdonsága, hogy a kiteljesedett tűzzé válás erőteljes. A továbbiakban azt is megállapították, hogy a ”flashover”, teljes mértékben függ bizonyos tényezőktől, mint például hőmérsékleti befolyásoktól, ahol a sugárzó és az áramló hőt feltételezik a fő mozgatóerőnek, bár a szellőzési feltételek, az elszigetelt terület nagysága és formája, a tűz helye és a forró légréteg kémiai összetétele is befolyásolja az elszigetelt tűz ”flashover”-ré fejlődését. Általánosan, egy ilyen esemény fizikailag úgy jellemezhető, ami

az ablakokon vagy az ajtónyílásokon kilépő lángokon keresztül terjed

 • a mennyezetnél a gázok hőmérséklete 600°C

• a hőáramlás mértéke a talajszintnél az érintett felületeken eléri a 20 kw/m2 értéket 

Érdemes megjegyezni, hogy a ”rollover”, ami néhány másodperccel megelőzi a ”flashover” eseményét, szintén megfelelhet ezeknek a kritériumoknak. Általános értelemben véve, a ”flashover” elnevezést sok tűzoltó arra is használja, hogy jellemezzenek egy eseménytartományt, amelyek a tűz gyors terjedésével teljesednek ki vagy akár egy robbanást a velejáró nyomáshullámmal, ami betöri az ablakokat vagy ledönti a falakat. Gyakorlatilag a flashover” általánosan egy elszigetelt tűz hő általi fejlődése. Az a tűz, ami ”lustán” dübörög a mennyezeten keresztül, habár időnként nagy sebességgel, általában az esemény bekövetkezését segíti elő. Ritkán robbanó, bár egy nyomás- és robbanáshullám betörheti az ablakot. Van egy pont a stabilitáson túl, amikor a szellőzéskor több energia szabadul fel az elszigetelt területen, mint amennyi elveszhetne a nyílásokon keresztül és ez a folytonosan növekvő hő elvezethet a ”flashover”-hez.

Backdraft

A korlátozott szellőzés egy elszigetelt helyen elvezethet egy olyan tűzhöz, aminek tűzgáza jelentős arányban tartalmaz részben robbanóanyagokat és el nem égett pirolízis anyagokat (nem kielégítő szellőzésű tűz). Ha ezek felhalmozódnak és levegőt kapnak, amikor nyílást vágnak az épületen, ez egy hirtelen deflagrációhoz (ellobbanás) vezethet. Az ellobbanás, ami keresztülhalad az elszigetelt területen, és ki a nyíláson, a ”backdraft” – hátsó huzat.’ 1992-ben C. Fleischmann számolt be a ”backdraft” jelenségről. Ennek egyik kísérője az un. gravitációs áramlás. A kifejezést tudományosan arra használják, amikor két, különböző sűrűségű folyadék úgy hat kölcsönösen egymásra, hogy a folyadékok között egy függőleges határfelület húzódik, és mozgásuk következtében a nehezebb folyadék a könnyebb folyadék alá kerül. Ezt az áramlást nevezik gravitációs áramlásnak, amelyek megfigyelhetők a lavinákban, örvénymozgásokban, édes és sós víz keveredésekor, és tengeri szeleknél is. A ”backdraft” esetén ez az alulszellőzött elszigetelt tűzhöz bejutó levegővel van kapcsolatban, és ezt időnként légnyomvonalnak (air-track) is nevezik. Gyakran ugyanis tisztán látható, amint éles határvonalú füst áramlik ki egy nyíláson, vagy ajtón, ami alatt a tiszta levegő áramlik be az elszigetelt épületbe. A légnyomvonal sebessége, vagy az a sebesség, amivel a füst áramlik ki, gyakran megbízható jel arra, hogy mekkora az alulszellőzöttség mértéke. A gravitációs áramlás nem mindig határolható el élesen ott, ahol a padló közelében sűrű füst van, a belépési pontnál időnként kialakul egy, körülbelül focilabda nagyságú légörvény, s úgy tűnik, mintha beszívná a levegőt az útja mentén. Valójában a ”backdraft” egy ventilláció keltette gázgyulladás, vagy égési végtermék. Az eseményt robbanó hang kísérheti, s ekkor a heves robbanás megrongálja a szerkezeti elemeket. Általában nagy tűzlabda keletkezik, mely az épület külső része felé terjed, mivel az éghető gázok a nagy mennyiségű oxigén hatására „kiégnek”.

 Nyulasi Patrik

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.