Főoldal » Az amerikai haditengerészet elektromágneses ágyúja

Az amerikai haditengerészet elektromágneses ágyúja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Az amerikai haditengerészet elektromágneses ágyúval kísérletezik, méghozzá nem kevés sikerrel

 

Első blogbejegyzésemet, egy haditechnikai kis újdonsággal kezdeném, csak hogy én is belejöjjek egy kicsit a dologba nem húzom túl hosszúra a dolgot.

Az amerikai haditengerészet sikeres kísérletet hajtott végre pénteken egy elektromágneses ágyúval (railgun), amely 200 kilométeres távolságra képes lövedéket kilőni, s ez a lövedék a hangsebesség ötszörösével halad.

Gyakorlatilag a lövedéket képesek minden robbanóanyag nélkül felgyorsítani és eljuttatni egy pontból a másikba, ami katonai szempontból rendkívüli, hiszen a szállítás, a lőszerköltség, hatékonyság és a kezelők biztonságának kérdéseit ez alapvetően megváltoztatja.

Ez a lövedékkel jelentősen olcsóbban, nagyobb hatásos lőtávolságot érhetnek el, mint az eddigi tüzérségi lőszerekkel.

Az ágyú lényegében két sínből áll: ezek közé helyezik be a lövedéket, s azt úgy lövik ki, hogy a sínekbe áramot vezetnek. A lövés ereje 33 megajoule volt: ez hatalmas szint, hiszen egy megajoule annak az energiamennyiségnek felel meg, amely akkor szabadul fel, amikor egy egytonnás autó több mint 160 kilométeres sebességgel a falnak csapódik.

A haditengerészet már 2005 óta kísérletezik az elektromágneses technológiával. 2006-ban 8 megajoule erejű kísérleteket, 2008-ban 10,64 megajoule erejű lövéseket dokumentáltak. Ezen a téren értek el most egyértelműen áttörést, bár nyugodtan kijelenthetjük, hogy, még bőven a kísérleti fázisban van e fegyverek alkalmazása, és még körülbelül 10évig biztos nem lehet majd ezeket hadihajókon látni.  

Remélem még sok hasonlóval, vagy csak jobbal jelentkezem még!

Mindenkinek üdvözlet!

forrás: 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.