Főoldal » Az angolszászok elleni viking portyázások korai szakasza (793 – 870)

Az angolszászok elleni viking portyázások korai szakasza (793 – 870)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ellenfelek: Külön-külön norvég és dán nemzetiségű viking portyázók (a dán vikingek egy kis ideig szövetségben álltak az angolszászok ellen fellázadó cornwalliakkal) ↔ Angolszászok
Főbb helyszínek: Anglia
A konfliktus kitörése: Nincs feljegyzett hivatalos adat
A konfliktus főbb okai és céljai: A vikingek zsákmányt és földet akartak szerezni.
A konfliktus kimenetele: Kr. u. 870-re a dánok elfoglalták Anglia több, mint 30 %-át.
A konfliktus során harcoló katonák körülbelüli létszáma:
Ismeretlen
Veszteségek:
Nem lettek feljegyezve
A konfliktust lezáró egyezmény: Nem volt.

Kr. u. 793-ban Norvégiából érkező viking harcosok megtámadták és kifosztották a lindisfarne-i kolostort, ezzel elindítván azt az eseménysorozatot, melynek során körülbelül két évszázadon át rettegtek a gyűlölt „északi emberek” támadásaitól. A lindisfarne-i események után újabb szórványos portyázó hadjáratok következtek többek között Wearmouth, Jarrow és Iona ellen. Legtöbbször ezek rajtaütésszerű támadások voltak, azonban a IX. századra a norvég portyázók elkezdtek állandó bázisokat kialakítani Skócia partvidékéhez közel eső szigeteken.
Kr. u. 835-ben a dán vikingek is beléptek a képbe, amikor is megtámadták a Sheppey szigetet, ami a Temze folyón található. Ezt a támadást négy jelentős csata követte. Kr. u. 837-ben a dánok szövetséget kötöttek a lázadó conrwalli brit törzsekkel és megtámadták a nyugati angolszászokat. Egbert (kb. 775 – 839) az angolszászok királya legyőzte ezt az egyesített haderőt és annexálta Cornwall földjét. A követező jelentős ütközet Kr. u. 851-ben ment végbe, amikor a dánok, akik a Temzén található Thanet szigetét használták központjukként, megtámadták Acleát, azonban Ethelwulf (858-ban hunyt el), Nagy Alfréd édesapja legyőzte őket. Ez a győzelem vezetett Wessex dominanciájához az angolszász heptarchiában.
Kr. u. 856-ban vikingek telepedtek meg Kelet-Anglia területén és a rákövetkező évben megtámadták Northumriát. A támadást nem vízi útvonalon indították meg, hanem a szárazföldön harcoltak gyalogságot és lovasságot használván. Elfoglalták Yorkot is egy gyilkos northumbriai háborút kihasználva és miután legyőzték a védőket, mindkét northumbirai királyt megölték. Ez az esemény semlegesítette az angolszász befolyást Anglia északi részén. Kr. u. 870-ra, mikor a kelet-angliai királyt, Edmundot (kb. 840 – 870) lefejezték a kereszténység megtagadásának visszautasításáért, a vikingek már Anglia több mint 30 %-át uralták.

 Charles Phillips – Alan Axelrod: Encyclopedia of Wars, 2005., New York

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.