Főoldal » Britannia római meghódítása (Kr. u. 43 – Kr. u. 61)

Britannia római meghódítása (Kr. u. 43 – Kr. u. 61)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Britannia római meghódítása (Kr. u. 43 – Kr. u. 61)

Ellenfelek: A Római Birodalom ↔ Brit törzsek
Főbb helyszínek: Britannia területe
A konfliktus kitörése: Nem volt
A konfliktus főbb okai és céljai: Róma lépéseket tett, hogy térdre kényszerítse a brit törzseket és biztosítsa a területnek a birodalomhoz való csatolását.
A konfliktus kimenetele: A Római Birodalom teljes fennhatóságot szerzett Britannia felett Kr. u. 61-re.
A konfliktus során harcoló katonák körülbelüli létszáma:
Római Birodalom: római legiok → 500,000 fő;
A brit törzsi harcosok létszáma nem ismert
Veszteségek:
Ismeretlen
A konfliktust lezáró egyezmény: Nem volt

Ugyan Julius Caesar támadta meg először Britanniát a Gall háborúk Kr. e. 58 – 51 közötti szakaszában, de nem tudta megadásra kényszeríteni a brit törzseket. I. Claudius császár (Kr. e. 10 – Kr. u. 54) Kr. u. 43-ban Aulus Plautilus-t küldte a terület elfoglalására 4 római legio és a hozzájuk tartozó segédcsapatok élén. Rutupiae-nál szállt partra (a mai Richborough, Kent), majd nem sokkal ezután Kr. u. 44-ben utánpótlást kapott Claudius személyes vezetése alatt, aki elefántokat hozott csapataival, hogy így félemlítse meg a törzsi harcosokat. Aulus Plautius és Claudius együttes erővel legyőzte a catuvellauni és trinovantes törzseket, a catuvellauni törzs vezetőjét Caratacust Walesbe kényszerítette. Visszavonulása során Caracatus segítséget toborzott a walesi silur és orgovices törzsektől, valamint segítséget kért Cartimandua királynőtől a brigantok vezetőjétől, azonban Cartimandua elárulta őt a rómaiaknak. Mindazonáltal Caracatus számtalan fosztogató hadjáratot vezetett a római területekre, mielőtt legyőzték őt a caer dock-i csatában (a mai Shropshirenél) Kr. u. 50 és hadifogolyként Rómába küldték. Kr. u. 61-re nem csak Londinium, Camulodunum és Verulamium (a mai London, Colchester és St. Albans) volt római fennhatóság alatt- melyek az akkor Britannia legsűrűbben lakott városai voltak -, hanem Wales brit határa is. Az utolsó nagy lázadás a római hatalom ellen a Boudica által vezetett felkelés volt Kr. u. 61-ben. 

Forrás:

Charles Phillips – Alan Axelrod: Encyclopedia of Wars, 2005., New York

Cikkem írása közben érdekes cikket találtam a National Geographic honlapján Britannia meghódításával kapcsolatban. A felfedezés állítólag teljesen átírhatja azt a képet, amit erről a fontos eseményről eddig tudtunk. Mivel bővebbet egyenlőre nem lehet tudni, ezért idemásolom az erre vonatkozó cikket.

http://www.ng.hu/Civilizacio/2005/06/Ujra_kell_irni_a_romai_kori_brit_tortenelmet?action=print&back=%2FCivilizacio%2F2005%2F06%2FUjra_kell_irni_a_romai_kori_brit_tortenelmet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.