Főoldal » “Casus belli”

“Casus belli”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Üdvözlök mindenkit az első blog bejegyzésemben. Ahogyan azt láthatjátok, célom, hogy bemutassam a második világháború történéseit, legfőbb szereplőit, fegyvereit és csatáit. A háború nyomaival a mai köznapi ember is lépten nyomon találkozhat, hiszen ki ne látott volna már világháborús emlékművet, amelyeket a harcokban elesett katonák emlékére emeltek, vagy ki ne hallott volna azokról az orosz gyártmányú bombákról amik még a mai napig is a talpaink alatt nyugszanak.

Az ember, tehát lépten nyomon beleütközik ennek a szörnyű katasztrófának az emlékeibe, mégis ma már nem szentelnek akkora figyelmet a témának, mint ahogyan az megérdemelné. Az iskolák történelem óráin szinte átsiklanak eme téma fölött.

Vegyük példának okáért a holokausztot, hiszen minden évben megemlékeznek az iskolások az áldozatokról. Az öt millió ember halálát okozó népirtással, ha jól emlékszem 1 talán 2 tanórát ha foglalkoztunk. A blog célja tehát, hogy minden olyat elmeséljek a második világháborúról, ami a történelem könyvekből kimaradt. 

A háborúnak valójában rengeteg kiváltó oka volt, ezek között van rengeteg nyilvánvaló, de ma már sok ember hiszi úgy, hogy a háborút valójában magasabb körökben rendelték el. Ezekről a dolgokról én nem is szeretnék írni, hiszen ezekről én is vajmi keveset tudok.

A háború első és talán legfontosabb okozója jellemző módon egy másik háború, egész pontosan az első világháború volt. A központi hatalmak kapitulációját követően az antant hatalmak “béke” küldöttei, olyan békeszerződést kreáltak, ami alapjában rengette meg az akkori Európa hatalmi egyensúlyát. Óriási hadisarcok, országok megalázása, valamint egy eddig olyan meghatározó nagyhatalom szétdarabolása mint az Osztrák-Magyar Monarchia. A vesztesekre tehát olyan mértékben megalázó békeszerződést erőltettek rá, amire eddig még nem volt példa a történelemben. Mondhatnánk mégis mire számíthattak az akkori vesztes országok, hiszen a béketárgyalások irányának legfőbb meghatározója a franciák voltak, akiknek nemzeti öntudatuk mellett már-már csak az intellektusuk hatalmasabb.

A háború lezárását követően infláció lépett fel, sorra léptek színre a szélsőséges csoportok. Berlinben több utcai összecsapás történt a kommunisták és a karhatalmi erők között. A vesztes országok önmaguk megvédésére sem voltak képesek, mert csak minimális haderőt tarthattak fegyverben a békeszerződések értelmében. Mondhatjuk úgy is, hogy a háborút lezáró béke nem hogy békét nem hozott, de szinte nagyobb káoszba taszította Európát, mint a háború előtt vagy alatt. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.