Főoldal » Családegyesítés a jogalkalmazás egyik modern kihívása

Családegyesítés a jogalkalmazás egyik modern kihívása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Családegyesítést támogatja az Európai Unió és rendelkezésre állnak Magyarországon azon szakértői irodák, akikkel ez viszonylag zökkenőmentes eljárásban végigvihető!


Szükség szerint munkánkhoz megfelelő tolmácsot biztosítunk, ha azt a fenti számon külön jelzik! Kollégáink angolul felsőfokon beszélnek.


Szakértők – Migráció szakmai kérdései


Idézzünk ide néhány fontos európai szabályozási elemet:“Ezen irányelv célja, hogy meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett a tagállamok területén jogszerűen tartózkodó harmadik országok állampolgárai családegyesítési jogukat gyakorolhatják. 2003/86/EK


Családegyesítést harmadik ország olyan állampolgára kérhet, aki valamely tagállamban legalább egy évig érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, és megalapozott kilátásai vannak a letelepedési jogosultság megszerzésére.


Ezzel szemben az irányelvet nem kell alkalmazni az Unió polgárának családtagjaira, valamint harmadik országok azon állampolgárára, aki menekültstátus elismeréséért folyamodik, és kérelme tekintetében még nem hoztak végleges határozatot, vagy aki ideiglenes védelemben részesül.


Családegyesítést vehet igénybe:  • a családegyesítő házastársa;

  • a házaspár kiskorú gyermekei (azaz azok a nem házas gyermekek, akiknek életkora nem haladja meg az érintett tagállam joga által megállapított nagykorúsági életkort) vagy a házaspár egyik tagjának kiskorú gyermekei, beleértve az örökbefogadott gyermekeit is, ha az érintett szülői felügyeleti joggal rendelkezik, és a kiskorú gyermekek az ő eltartottjai.

A tagállamok bizonyos feltételek mellett a következők esetében is engedélyezhetik a családegyesítését:  • első fokú egyenes ági felmenő rokonok (a külföldi állampolgár szülei);

  • felnőtt, nem házas gyermekek;

  • élettárs.

A poligám házasságot nem ismerik el: a családegyesítés joga kizárólag egy női házastársat illet meg. Hasonlóképpen nem élhetnek a családegyesítés jogával azon házastársak gyermekei, akiktől a beutazást megtagadták, kivéve, ha a gyermek érdekében ez szükséges (az 1989. évi gyermekjogi egyezmény alkalmazásában).


A tagállamok emellett előírhatják, hogy a családegyesítőnek és házastársának a családegyesítési jog gyakorlását megelőzően be kell töltenie egy minimális életkort (amely legfeljebb a 21. életév lehet).”


Az EK irányelv érvényesítéséhez a tagállami jogszabályok teremtenek bürokratikus nehézségeket.


Jól értelmezett beadványok, szükséges igazolások megszerzésében a migrációs szakértői irodák tudnak hatékonyan segíteni!


Migrációs szakértelem – kevesebb probléma a családegyesítő számára!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.