Főoldal » Egy száműzetés állomásai a dokumentumok tükrében

Egy száműzetés állomásai a dokumentumok tükrében

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Budapest Főváros Levéltára Egy száműzetés állomásai a dokumentumok tükrében című sajtótájékoztató keretében mutatja be Rákosi Mátyás iratainak digitalizált másolatgyűjteményét (1941–1970).

Az unikális gyűjtemény Rákosi Mátyáshoz és feleségéhez az 1956 nyarától kezdődő szovjetunióbeli “száműzetésük” idején írt leveleket, illetve az általuk írtak másolatait, fogalmazványait tartalmazza.

A 264 tételből álló gyűjtemény legkorábbi dokumentuma egy 1941-es meghatalmazás, míg a legutolsó darabja egy 1970. november 15-én keletkezett fogalmazvány.

Rákosi a leveleit elsősorban a Szovjetunió Kommunista Pártja, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt prominens személyiségeinek (Ny. Sz. Hruscsov, L. I. Brezsnyev; Kádár János, Fock Jenő) címezte és akkurátusan másolatokat készített róluk, de legalábbis a fogalmazványokat megőrizte.

A Rákosihoz írt levelek egyrészt a hivatalos szervek válaszait tartalmazzák, másrészt a magánlevelek feladói között régi harcostársakat (Varga Jenő), szintén emigrációba kényszerült korábbi kommunista politikusokat (Gerő Ernő, Kovács István, Piros László), illetve új ismerősöket (Gáti Tibor) találunk.

A levelek nagy része orosz nyelven íródott. A sajtótájékoztatóról bővebben itt olvashat: http://bfl.archivportal.hu/hirek/sajtotajekoztato-rakosi-matyas-iratainak-digitalizalt-masolatgyujte

Kiadó: Budapest Főváros Levéltára (MTI-OS)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.