Főoldal » FN P90

FN P90

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ocsmány szépség

De, tényleg! Ránézel erre a fegyverre, és nem tudod eldönteni, hogy ez egy hihetetlenül undorítóan elbénázott valami-e, vagy pedig a legszebb fegyver amit valaha is láttál. Már, amennyiben ez a jelző értelmezhető egy fegyverre.

Pofája alapján ez a fegyver úgy néz ki, mintha a jövő évezredből jött volna ide, pedig már nem mai gyerek. Először 1991-ben mutatkozott be, a belga különleges erők használták az Öböl Háborúban. Merthogy belga gyártmányról van szó, annak ellenére, hogy ma ezt többen is amerikainak gondolják. Mondjuk ebben ludas a Csillagkapu sorozat is, amiben előszeretettel alkalmazták.

Eredetileg testőröknek és harckosizóknak szánta a gyártó FN Herstal, de hamar kiderült, hogy ez a spéci tölténnyel gyártott kétszáz méteren belül pontos fegyver többre hivatott ennél. Jobb és bal kézzel ugyanúgy lehet használni, hála a minkét oldalról elérhetó felhúzókarnak és biztosító gombnak, valamint annak, hogy az üres töltényhüvelyeket lefelé köpi ki. Ha, mindehhez még hozzáveszzük a bullpup elrendezést is, máris eszünkbe juthat egy “pár” évvel korábbi szovjet fegyver. Ezzel nem azt mondom, hogy lopták volna az ötletet, hanem azt, hogyha van egy jó ötleted, akkor azt valósítsd meg, mert másnak is eszébe fog jutni.

De vissza az eredeti témához. Az újítások közé tartozik a fegyver fölé laposan fektetve elhelyezett tár. Ennek előnyei a kis magasság és – mivel a tár átlátszik – az, hogy tüzelés közben a lövész a perifériás látásával látja, hogy még hány tölténye van. Hátrányai, hogy minden egyes lövedéket irányba kell fordítani, ami plusz mechanika, tehát plusz hibalehetőség, valamint a viszonylag hosszadalmas tárcsere.

További újítás volt még a polimer tok, ami könnyű súlyt tesz lehetővé – igen, a szovjetek is ezt akarták. Az is újdonság még, hogy minden egyes fegyverhez alapfelszereltségként adják az optikai célzót. Ez kb. megfelel a gyárilag felár nélkül adott klímával a kocsiban. És nem mehetünk el szó nélkül a töltény mellett. Ez egy egyedileg gyártott lőszer, amit csak ez a fegyver használ, és a kifejlesztésekor az volt a fő cél, hogy a golyóálló mellényt viselő ellenféllel szemben is hatásos legyen. Mondjuk ez sikerült is, mivel ez a lövedék erősebb, mint a 9 mm-es Parabellum. De kicsi. A kis űrmértettel kapcsolatos agymenésemet elmondtam tegnap, ma nem fogom megismételni, akit érdekel a dolog, az olvassa el itt.

A fegyvernek hat típusváltozata van, de nincs köztük jelentősebb különbség, leszámítva egy polgári félautomata változatot (a polgári változatok minden fegyvernél félautomaták, ha mégsem, azt jelzem majd) aminek hosszabb a csöve.

Természetesen ez az eszköz is bővíthető mindenfélével, többek közt hangtompítóval is, de ez csak egy spéci lőszerrel használható.

Most pedig következzenek a technikai adatok:

Űrméret: 5,7*28 mm

Tűzgyorsaság: 900 lövés/perc

Tár: 50 lövedékes egyenes

Súly (üresen): 2,54 kg

Hossz: 500 mm

Csöhossz: 263  mm

 

Összefoglalva, ez egy remek fegyver, akkor is, ha a formája alapján ezt nem is hinné róla az ember. Nem véletlen, hogy annyi ország, annyi fegyveres testületében rendszeresítették (pontos számot nem írok, mert változhat).

Ennyi volt már, most pedig alvás!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.