Főoldal » Gepárd M1 helyett TKB-022PM

Gepárd M1 helyett TKB-022PM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gepárd M1 helyett TKB-022PM

Igen, tudom, hogy péntek van. Nem, nem voltam kómában és nem töltöttem halottként az elmúlt pár napot adózási okokból, más történt, amit inkább nem részletezek. Amúgy meg ha valaki tudna küldeni bármelyik Gepárdról egy legalább 560*400 pixeles képet (lehet nagyobb felbontású is) azt megköszönném.

De térjünk rá a mára rendelt fegyverünkre ami a German A. Korobov szovjet mérnök által tervezett TKB-022PM típusú gépkarabély. Igen, a konzervatívizmusáról minden tekintetben híres nagy Szovjetúnióban gyártották ezt a bullpup* fegyvert – megjegyzem nem túl nagy példányszámban – 1962 és 68 között. A gyártási időszakot ugyanúgy két forrás erősítette meg, mint ahogy a tervezés évét (1947!), ami ugye megegyezik a Kalasnyikovéval. Bevallom őszintén, nem tudom, hogy mi történhetett a köztes időszakban. Mert azt értem, hogy miért kaszálták el a fegyver terveit, de, hogy miért vették elő ismét arról fogalmam sincs.

A fegyvernek összesen három változata volt amik a keresztségben a fantáziadús No. 1, No. 2 és az 5 No 1 neveket kapták.  Ezeknek a jellegzetességei a következők. Az első változat az alaptípus, a már említett elrendezésen kívül, ami a világon az egyik első ilyen megoldás volt rendelkezik még egy érdekességgel. Ha jobban megnézitek a képen a tár és a ravasz között láttok egy nyílást. Ez szolgált a töltényhüvely kivetésére. Vagyis a fegyvert egyaránt lehetett alkalmazni jobb és balkezes szituációkban is. A No. 2-es változat némiképp eltért az 1-től. Kapott egy kis tust, illetve növelték a cső hosszát, továbbá átalakították a tárrögzítőrendszert és a töltényeket inmár nem alul, hanem jobboldalt vetette ki a fegyver.  Ennek ellenére viszont a sújából sikerült lefaragni mintegy 46 dkg-ot. Viszont a műanyag ház, az elrendezés és a pontosság maradt. Ja igen, a pontosság. Nem rögzített helyzetű lövészetben mindkét változat háromszor olyan pontos volt, mint az AKM. Ami azért nem semmi. A harmadik változat annyiban különbözött az elsőtől, hogy kissebb volt az űrmérete. Mondjuk fekvő helyzetből leadott száz méteres lövészetben ez is verte az AKM-et, pedig annak a kalibere megegyezett az első két típusváltozatéval; vagyis nagyobb volt.  (Az AKM a legendás AK 47  Kalasnyikov könnyített változata, ez idő tájt az első számú szovjet gépkarabély.)

És most jöjjenek a technikai adatok:

Űrméret: 7,62*39mm (az 5 No. 1 esetében 5,6*39mm)

Tűzgyorsaság: 560 lövés/perc (mondjuk ebben jobb az AKM, mert neki 600)

Tár: 30 lövedékes szentjánoskenyér

Súly (üresen): 2,8 kg (No. 2 esetében 2,34 kg, megjegyzem: a legkönnyebb AKM 3,1 kg-os)

Hossz: 525 mm

Csöhossz: 415  mm (ez megegyezik az AKM-mel, ami ugyanakkor becsukott tussal is 130 mm-rel hosszabb nála; ezért jó a bullpup)

Hogy igazságos legyek, el kell mondanom még a fegyverrel kapcsolatos negatívumokat is. Egyrészt még a hatvanas években is forradalminak számított, ami azért baj, mert nem várt hibái is lehetnek a konstukciónak. Másrészt a fegyver súlypontjának helye – pont a könnyűsége miatt – érezhetően változott ahogy ürült ki a tár, és ez zavaró volt. Harmadrészt pedig a műanyag váz élettartamával kapcsolatban merültek fel komoly aggályok.

Összességében elmondható tehát, hogy ez egy remek és előremutató fegyver volt, de egy olyan országban, ahol (sok más mellett) az AK 47 Kalasnyikovval és annak népes családjával kellett megküzdenie az első számú gépkarabély pozíciójáért nem nyerhetett.

Jön majd egy következő poszt, ígérem, de nem mondom meg, hogy mikor, és azt se, hogy miről, mert a végén még úgy járok, mint a Gepárddal.

A mesének vége, aludjatok jól, álmodjatok szépeket! Jó éjjszakát gyerekek!

 

*: Bullpupnak hívják azt a fajta elrendezésű fegyvert, amikor a ravasz a tár előtt helyezkedik el, hogyha a cső veszélyesebb feléről nézzük.  Nem mintha bárkit is arra bíztatnék, hogy kizárólag a tussal ellentétes oldaláról szemléljen fegyvereket. Sőt! Ne tegyétek! De, tényleg ne! Veszélyes!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.