Főoldal » Hátrasiklás nélküli (HSN) lövegek- SPG-9, M388 Davy Crockett

Hátrasiklás nélküli (HSN) lövegek- SPG-9, M388 Davy Crockett

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Üdvözlet mindenkinek!

A mai írásomban, egy, a volt Varsói Szerződés tagállamaiban elterjedt fegyverrel, illetve egy kis nyalánksággal, egy kísérleti fegyverrel fogok foglalkozni. Akkor tehát vágjunk is bele.

 

SPG-9 (Kopye):

A Szovjetunióban kifejlesztett, és a tagországokban elterjedt, hordozható, háromlábú állványra szerelt hátrasiklás nélküli löveg, ami 1966-től egészen 1999-ig rendszerben volt.

Kicsi súlya miatt- mindössze 60 kg- kezelőszemélyzete csupán 2 fő, és tűzkésszé tételének ideje 1 perc. A légideszant csapatoknál elterjedt változata az SPG-9D, amire kerekek szerelhetőek. 

Csövének űrmérete 73mm, és szárnyakkal stabilizált, rakétahajtású lövedéket lő ki, melynek hatásos lőtávolsága 800 m. A lövedék kezdő sebessége 250-400 m/s, majd 20 m megtétele után, bekapcsol a lövedék rakétahajtása, amivel eléri a 700 m/s -os sebességet.

Ennek a fegyvernek sok változata elterjedt a különböző haderőknél, különböző lövedékekkel. A legáltalánosabb a szovjet gyártmányú PG-9 HEAT és az OG-9 FRAG-HE.

 

M-388 Davy Crockett:

A valaha készített legkisebb nukleáris fegyver. Az 1950-es évek végén fejlesztették ki az előretörő szovjet csapatok ellen egy lehetséges harmadik világháborúban. Kis csoportok álltak volna készenlétben pár kilométerenként, akik azonnali nukleáris csapást mértek volna az előrenyomuló csapatokra megölve, vagy akadályozva azokat, amíg a NATO erőket mozgósítják.

A fegyver W54-es robbanófejet alkalmazott volna, ami csupán 23 kg tömegű és maximum 0.5 kilo tonnás.(ez a legkisebb praktikus mennyiség, amit ilyen robbanófejekhez alkalmaztak)

Két fajta löveget használtak ehhez a fegyverhez. A 102 mm-es M28-ast, aminek 2km volt a lőtávolsága, és a 155mm-es M29-est, ami 4km-re volt képes eljuttatni a lövedéket. Mind a kettő löveg ugyan azt a lövedéket használta, és vagy háromlábú állványra, vagy járműre szerelve használták. A kezelőszemélyzete 3 fő volt.

A tesztek során pontatlannak bizonyult fegyver hatásosságát a nagy sugárzás adta volna. Még egy ilyen kis töltet is képes volt azonnal halálos sugárzást okozni 150 m-en belül, és nagy valószínűséggel végzetes sugárzást 400 m-en belül.

A gyártását 1956-ban kezdték el, és 2100 db-ot gyártottak belőle. 1961-es rendszerbeállítása után kétszer tesztelték a Nevada sivatagban 1962-ben. A fegyver 1971-ig rendszerben volt az Egyesült Államok hadseregében.

 

Ez van mára, legközelebb a kézi páncéltörő fegyverekkel, azon belül is az egyszer használatos páncéltörő fegyverekről lesz szó.

A képek forrása: 

http://www.jackgruber.com/stories/specops_boom.jpg

http://home.arcor.de/thuernagel/spg-9.jpg

http://gallery.military.ir/albums/userpics/spg-9~0.jpg

http://www.brookings.edu/FP/PROJECTS/NUCWCOST/davy6.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.