Főoldal » H&K MP 7

H&K MP 7

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A német csoda. Tehát mit tud ez a pofára az izreli Uzi sokadik klónjának tűnő fegyver, hogy ilyen – egyértelműen pozitív – alcímet adtam a róla szóló bejegyzésnek? Nos, a cucc néhány nagyon fontos jellemzővel bír.

Egyrészt kifejezetten jól tűri a szennyeződéseket, másrészt pedig egy egészen extrém töltényt használ. Továbbá, kicsi, könnyű – annyira, hogy fél kézzel is pontosan tud vele lőni az ember, hiszen alig nehezebb mint egy pisztoly és ennek az előnyeit ugye nem kell ecsetelnem (sérülés, járművezetés, gránátdobás és Twitterezés közben hasznos lehet ez), valamint, egy rakás kiegészítővel szerelhető fel (éjjellátó, optikai célzó, lézeres célzó, hangtompító és minden, mi szem-szájnak ingere).  Illetve még kétszáz méteren belül pontos is a fegyver – ami pont a duplája, az általam tegnap agyondicsért Super V-nek.

Két típusváltozata van az MP 7 (erre vonatkoznak a technikai adatok) amit 2001-ben és az MP 7A1  amit 2003-ban állítottak rendszerbe először; természetesen Németországban, hiszen ez egy német cég, de a világ számos országában (pl. USA, Nagy-Britannia és egyéb lúzerek) is használják a fegyvereiket. Az újabb változatnak kicsit hosszabb a csöve, mint az elődjének, de egy ugyanannyival rövidebb és módosított válltámaszt is kapott, illetve még más apróságokat cseréltek ki benne.

De térjünk vissza a lőszerre, mert ez az igazi nagy dobás ebben. A lövedék maga rendkívül kicsi, ugyanakkor viszont képes akkora energiát átadni becsapódáskor, mint egy 9 mm-es Parabellum lövedék. Ezekből pedig az következik, hogy ez a kicsi, de renkívül erős lövedék távolra is pontos, ugyanakkor találat esetén képes átütni egy golyóálló mellényt is. No, nem mindet, de a legtöbbet. És itt jön be a kis méretből adódó plusz előny. Egy lövedék minél kissebb, arányaiban annál több energiát ad át becsapódáskor.  Miért? Mert, ha egy lövedék valamibe ütközik akkor elkezd cikázni, és össze-vissza utat jár be, amíg meg nem áll. Na, egy könnyebb lövedék hamarabb megáll, mint egy nehezebb (azonos sebesség mellett), ugyanakkor jobban kanyarog a becsapódás után. Végeredményben tehát egy kissebb lövedék – mint amilyen ez is – becsapódáskor olyan utat jár be a testben, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megtalálását, miközben minden egyes létfontosságú szervnél tiszteletét teszi, továbbá, biztos, hogy megáll az emberben, tehát csak a célszeméllyel végez, vele viszont tuti.

Most pedig nézzük a száraz technikai adatokat:

Űrméret: 4,6*30 mm

Tűzgyorsaság: 950 lövés/perc

Tár: 20/30/40 lövedékes szentjánoskenyér

Súly (üresen): 1,9 kg

Hossz: 638 mm (kihajtott válltámasszal, becsukva 415 mm)

Csöhossz: 180  mm (a fotón a hangtompítóval szerelt változat van, azért ilyen hosszú és vastag a csöve)

 

Kérdezhetnétek, hogy miért nem ezt a fegyvert tartom a jelenlegi legjobb kézifegyvernek? Ennek pedig ugyanaz az oka, ami miatt kimagaslik a mezőnyből. A töltény. Tekintsünk el attól, hogy egy egyedi töltényt gyártani és beszerezni nem gazdaságos és nem mindig megoldható, különösen nem konfliktushelyzetben. A probléma a lövedék mérete. Míg ugyanis egy 7,62-nek (vagy nagyobbnak) még egy kissebb ág sem okoz gondot, addig mai főszereplőnket egy kissebb tollpihe is eltérítheti az útjából. Tehát az előzőekben általam kifejtett lőelméleti eredmények is csak akkor valósulnak meg, ha a célpont és a fegyver közé nem kerül semmi. Erre pedig az életben nem mindig van lehetőség.

Aludjatok jól, álmodjatok szépeket!

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.