Főoldal » Karácsonyi „fegyverszünet” az első világháborúban

Karácsonyi „fegyverszünet” az első világháborúban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezen cikkemben kívánok röviden megemlékezni az 1914-es karácsonyi fegyvernyugvásról, amikor ha csak egy rövid időre is, de hallgattak a fegyverek a nyugati fronton. Áldott és Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek !!!

1914 karácsonyára a nyugati front katonáit kimerítették, és megdöbbentették az augusztus óta folyó harcok hatalmas áldozatai, s az időjárás is hidegre fordult. A harcoló felek – mind a britek, mind a németek – összezsúfolódtak lövészárkaikban, és készültek a lövészárokban töltendő első karácsonyra. December 24-én késő éjjel gyertyafények lobbantak fel belgiumi Ypern városánál a németek lövészárkaiban felállított karácsonyfákon. A katonák mindkét oldalon karácsonyi dalokat kezdtek énekelni, és meglepődve tapasztalták, hogy a szinte karnyújtásnyi távolságra lévő ellenséges katonák átveszik a dallamot, és együtt éneklik velük a meghitt dalocskákat. Amikor eljött a reggel, senki sem nyitott tüzet. A katonák előmerészkedtek a lövészárkokból fehér zászlót tartva a fejük fölé, és megindultak a egymással szembe a „senki földjén”. A frontvonal teljes szakaszán megkezdődött a barátkozás azok között, akik mindeddig elszántan gyilkolták egymást. Németek és angolok kezet fogtak, ajándékokat cseréltek, énekeltek, footballoztak, fényképezkedtek, és temették halottaikat. Egy angol katona így emlékszik vissza:

 

„Egy vaskereszttel kitüntetett német altiszt a bajtársaival egy indulót kezdet énekelni. Amikor befejezték, én zendítettem rá a „The Boys of Bonnie Scotland, where the heather and bluebells grow” kezdetű dalra, aztán jött egyik a másik után, kezdve a „Good King Vencensias”-tól a az ordenáré katonanótákon át az „Auld Lang Syne”-ig, amelyet együtt énekeltünk angolok, skótok, írek, poroszok, württembergiek és a többiek. Valami egészen elképesztő dolog volt. Ha mozifilmen láttam volna, megesküdtem volna, hogy hamisítvány az egész!”

 

Bár voltak frontszakaszok, ahol nem tartották be a hallgatólagos karácsonyi tűzszünetet, a legtöbb helyen három napig tartott, és csak akkor szakadt vége, amikor a megdöbbent tisztek véget vetettek neki. De a katonák sok esetben csak többszöri felszólításra nyitottak tüzet, majd bocsánatkéréseket kiabáltak az ellenség felé. A karácsonyi fegyvernyugvás többet nem ismétlődött meg, mivel a háború egyre kegyetlenebbé vált. Ám egy röpke pillanatra a lövészárkokba kényszerített hétköznapi emberek hidat építettek a gyűlölet szélesedő ösvénye fölé.

 

Felhasznált irodalom:

  • Ian Westwel: Az I. világháború napról napra, Hajja és Fiai Könyvkiadó, 2001
  • Andy Wiest – magyar kiegészítés Balla Tibor: Az I. világháború képes története, Amber Books 2001 – Mérték Kiadó 2003

 

 

Vezérkép forrása: http://www.editionpeters.com/london/images/html_images/christmas_truce_11.jpg

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.