Főoldal » Oluja 95-A Horvát Hadsereg (HV)1995. hadművelete.

Oluja 95-A Horvát Hadsereg (HV)1995. hadművelete.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

 

OLUJA(Vihar)

 

1995.augusztus 4-8.

 

A horvát hadvezetés 1995.tavaszán és nyarán több sikeres akciót hajtott végre (Bljesak, Skok1, Skok2, Ljeto95) ,melyek hozzájárultak és egyben előkészületei is voltak annak  ,hogy augusztusra végrehajtási fázisba kerüljön az Oluja (Vihar) kódnévvel illetett katonai hadművelet.Természetes mindennemű sikeres horvát offenzíva után a szerbek megtorló rakéta és tüzérségi támadással bosszulták meg a horvát akciókat. Az egyik rakétatámadás éppen Zagreb-ot érte a Bljesak akciót követően .

1995. május 02. 10.30 perckor szerb RSK Milan Martic katonai pk. Utasítása alapján rakétatámadás intéz a horvát főváros  Zagreb ellen. A kazettás bombák a város   Strossmayerova sétáló utcánál,, Petrinjska, Stara Vlaška területén – ahol egy villamost talált el-,a gimnáziumnál   (dvorišta gimnazija)  Križanićevo-ban robbannak fel.Másnap hat rakétát lőttek a városra a szerbek  M87 Orkan típúsu nagy hatótávolságú rakétákat.

 12.10 órakor. Néhány a város központot találta el,a klinikát a gyermek kórházat és egy balettintézetet  (Klaićeva) , ahol éppen próba volt. A két nap alatt Zagreb –ban a támadás következtében hat ember meghal és 176 megsebesül.

Ezen támadások Zagreb mellett több szlavón (Vinkovci,Osijek…)és dalmát várost is (Dubrovnik és környéke)  ,valamint hercegovinai (BiH) horvát települést (Mostar,Livno,Citluk, Stolac,Caplinja) is érintettek, mely során a civil polgári lakosság körében áldozatokat is szedett . Ezzel a szerbek továbbra is jelezték azt ,hogy rakétáik lőtávolságán belüli horvát településeket -beleértve a horvát fővárost is-, veszélyeztetik és bármikor támadhatják.A boszniai és krajinai szerbek összefogó támadó hadműveletben voltak a Cazinska krajina ,Bihac-i 5.ARBIH által ellenőrzött területek elfoglalása végett.

 


A horvát hadsereg vezérkara az Oluja hadművelet során.

 

A „plan Z4 „néven emlegetett megegyezés alapján több EU-s ország Francia és Németország , USA és Oroszország is tudomással bírt a bekövetkező horvát nagy ,végső offenzíváról. Erre fel is készültek . A szerb boszniai túlkapások Srebrenica, Gorazde, Sarajevo ágyúzása , a nemzetközi egyezmények semmibe vétele, az ENSZ katonák túszul ejtése, stb… mind ,mind   tovább növelte a szerbek elleni unszimpátiát,bár a horvát offenzíva végén az EU bírálta a horvátokat, mivel szerintük túlzott volt a tüzérségi támadás, és olyan területeket is támadtak ( Knin) , ahonnan már a szerb katonaság kivonult, és csak civil helyi szerbek maradtak. Ezzel kapcsolatban a Hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatot is indított.

 A horvát hadsereg képzett ,felkészült katonai állománnyal és technikával várta az offenzíva napját. Előző időszakban kihasználva a nyári jó időjárási viszonyokat a USA licensz alapján saját maguk gyártotta robotrepülőik segítségével térképezték fel a horvátországi szerb VRSK erőnek állásait ,támaszpontjait, vonalait. A szerb VRSK is tudta ,hogy nemsokára a horvátok támadást ,katonai műveletet hajtanak végre ellenük ezért megkezdték az álltaluk ellenőrzött zónában élő szerb civil lakosság kitelepítését. 

A horvátok közel 630 kilométer hosszan lévő vonalaik mentén ,a Bánságtól, Kordunon át Lika , Észak és Közép-Dalmáciáig , készültek a támadásra, míg a Kelet-Szlavón és a Dél-Dalmáciai vonalaikon a védelemre és esetleges szerb betörésre koncentráltak. Közel 10 500 négyzetkilométernyi szerb megszállás alatt lévő ,illetve UNPA szektor alatt álló területet kívántak felszabadítani, 18% Horvátországnak. Amennyiben ez sikerül a horvátoknak ,már csak a Kelet –Szlavónia ,2500 négyzetkilométer, Horvátország 5% marad volna még szerb megszállás alatt.

Koordináltak a Bihac-i „zsebet” védő 5.ARBIH muszlim-bosnyák haderő vezetésével, mivel őket is érintette a művelet. Az Atif Dudakovic vezette muszlim-bosnyák 5.hadtest már jelentős mértékben folytatta műveleteit, mivel már korábban a szerbek megtámadták állásaikat . A horvát offenzíva megindulása arra kényszerítette a Bihac-i „zsebet” támadó szerbeket, hogy elvonjanak erőket a krajinai köztársaságuk védelmére . Így megosztva a szerb haderőt az 5.ARBIH a horvát offenzíva megkezdésével jelentős sikereket ért el, a művelet végére teljesen felszabadították a Cazinska krajina (Bihac-i zseb) területét, és utána a fő hangsúlyt az Una menti vonalaikra fektethették.

Az 5.ARBIH haderőn belül fontos szerep jutott a Bihac-i horvát HVO csoportnak .

 

A horvát offenzíva célja volt áttörni a horvátországi VRSK szerb erők vonalait , több irányból, majd felszabadítani a városokat a zónákban illetve kiszorítani BiH területére ,körbezárni a szerb erőket ,valamint megsemmisíteni.Öt főbb támadási irány és három un. segéd támadási irány vonalon tervezték meg a támadás végrehajtását. A művelet három fázisban végrehajtott támadásra épült,mely során az első fázisban több irányvonalon áttörik a szerb vonalakat, a második fázisban a szerb ellenállási pontok bekerítése felszámolása , a szerb egységek elszigetelése és a városok felszabadítása szerepelt, a harmadik végső fázisban pedig a szerb másodlagos védelmi vonalak felszámolása és a maradék szerb erők kiszorítása BiH felé . A műveletet a horvátok 7-8 naposra tervezték meg.

A Horvát Hadsereg (Hrvatska Vojska) 130 000 katonája ,350 harckocsija vtt részt a művelettben.A legfontosabbak egyike a légierő volt.

 A HRZ (horvát légierő) fontos feladata volt a fő támadási irányok megtisztítása , a szerb szárazföldi erők megsemmisítése, a felderítés,és a légtér kontrolja. Feladatuk volt a horvát támadó egységet biztosítása és a sebesültek evakuálása menekítése légi úton.

 Továbbá ellenőrizték és védelmet biztosítottak  Zagreb – Karlovac – Sisak – Kutina vonalon. A műveletben 17. harci vadászgép, 5 harci helikopter, 9 szállító helikopter, 3 szállító repülőgép, egy elektronikai felderítő repülő és egy elektronikai és termoviziós felderítést végző helikopter vett részt.

A horvát légierő első műveleti feladatait a terv szerint végrehajtotta,mely során előkészítették a terepet a szárazföldi erőknek. Ennek során megsemmisítették a szerb vezetési álláspontokat, támaszpontokat (kb. 26 különböző szerb katonai objektumot).

 1995.augusztus 3.

 A dél-dalmáciai horvát katonai körzetben ,a Trebinje-i (BiH)boszniai szerb egységek Vucurevic településről a csütörtöki kora esti órákban 18.45 órakor nagy kaliberű rakétákkal támadták Dubrovnik körzetét- Konavle, Zupa , Rijeka Dubrovacka, Mokosica, Zaton , Orasac. A támadást 40 km-re lévő állásaikból hajtották végre a szerbek

 1995.augusztus 4.

A Dubrovnik közeli Slano települést 06.45-kor szerb tüzérségi támadás éri a Trebinje körzetéből. 7,05 órakor szerb tüzérségi támadás éri Dubrovnik-ot. .Hercegovinábn lévő horvát ellenőrzés alatt álló területeken , szerb tüzérségi támadás éri :Stolac /06.15 és 12.15- Mostar/06.47, 07.00, 07.50, 11.36 -Citluk/ 11.15   településeket.A frissen felszabadított Grahovo, Glamoc városokban és további településeken Livno ,Tomislavgrad, Kupres 08.41 órakor megszólaltak a légiriadó szirénák

 A HV 1995.08.04-én reggel 5.00-kor kezdte meg az offenzívát ,mely előtt felderítést végzett a támadás alatt álló vonalakon.A támadás kezdetekor a Horvát Köztársaság elnöke rádióállomásokon műsorán keresztül üzent a szerb megszállt terület civil lakosainak ,melyben felszólította őket arra ,hogy ne álljanak ellen ,illetve adják meg magukat a horvát erőknek , mely során humánus bánásmódban részesülnek. Semmiképpen sem fogjanak fegyvert ,vagy szálljanak szembe a horvát katonasággal ,mert abban az esetben ellenséges katonáként járnak el velük szemben. A horvát elnök garantálta a szerb lakosság biztonságát .

Mate Granic külügyminiszter pedig levélben adott közleményt  az ENSZ biztonsági tanácsának és vette fel a kapcsolat a EU tagságával és az OESS tanácsával .

 A horvát katonaság a reggeli támadást a légierejük HRZ bevetésével kezdte meg ,mely során MIG típusú harci gépeivel támadást intézett a VRSK irányító kommunikációs vezetési pontjai és parancsnoki helyei ellen ( Celavac,Petrova gora, Banski Grabovac,Bunic).Ugyanekkor a horvát tüzérség ágyukkal és rakétákkal támadta a szerb vonalakat ,területeket. A horvát offenzíva ezen kezdeti műveletei is kellő képen elérték hatásukat a szerb katonai állomány moráljában, hiszen a „lenyűgöző” támadás sorozat egyértelművé tette a szerbek számára, hogy a horvát hadsereg a végső csapást megindította ellenük.

A szárazföldi erők a légi és tüzérségi előkészítés után harminc taktikai irányba megindították egységeiket ,mely során az első fázist végrehajtva áttörték a gyenge ellenállást tanúsító szerb vonalakat ,és 5-15 kilométer mélységbe a korábbi vonalaktól ellenőrzés alá vonták a műveleti zónát.1995.08.04. a horvát erők végrehajtják a tervezett első fázist , felszabadítják Sveti Rok települést .Az ENSZ UNCRO békefenntartó erői  a horvátok és szerbek közti csatározásban két főt veszítenek el. Egy-két incidens történik továbbiakban.A szerbek 4-én a horvát offenzíva sikeres végrehajtására és megindítására tekintettel rakétatámadást intéztek több horvátországi város ellen (Sisak, Sibenik, Otocac ,Gospic,Ogulin ).

 1995.augustus 5.

 

1995. 08.05-én folytatódik a horvát művelet .Megkezdődik a második fázis ,mely során a horvátok elfoglalják a szinte teljesen kiürítet Knin várost ,mint a Krajina-i Szerb Köztársaság fővárosát, ahol a város szimbólumává vált erőd közepén egy hatalmas horvát lobogót állítanak fel. Felszabadítják  Vrlika, Kijevo, Drnis,  Benkovac-melyet a HV alig tíz perc alatt foglalt el-, Gracac, Lovinac, Ljubovo,  Plaski,  Hrvatska Dubica városokat .A környékről a szerb civil lakosság hosszú sorokban menekül a BiH szerb ellenőrzés alatt álló területei irányába.A horvátok ellenőrzés alá vonták és biztosították a Száva folyó Horvátország és BiH közti kapcsolatot biztosító hídjait. Sikeres harcok közepette közeledtek   Petrinja, Glina, Udbina és Slunj felé. Medak – Gracac, Plaski – Slunj, Benkovac – Knin között a horvátok ellenőrizték a főútvonalat .

 Lovinac és Gracac ,Vrlika városokban a horvát rendőri állomásokat létesítetek a közbiztonság ellenőrzése végett .Ivana Jarnjaka MUP minisztere további intézkedéseket tesz a felszabadított területek MUP ellenőrzésének végrehajtásáról.

Az 5.ARBIH 505. bužimska brigádjának parancsnoka, Izet Nanić életét veszti a horvátországi Žirovica település körzetében folytatott harcokban a szerb erők ellen.

 A boszniai szerbek rakétatámadást intéztek BiH zónájukból Zupanja,Osijek,Vinkovci,Nustar ,Karlovac városok ,és BiH hercegovinai területei ellen. Hajnal 03.35-kor gránát támadás éri Osijek horvát várost. Ugyanekkor megszólalnak Vinkovci-ban a légószirénák,készülve az esetleges szerb gránátozásra.

Több szerb katona esik fogságba, a Radio Beograda és a Radio Prijedora felszólítja adásában a horvátországi szerb lakosokat otthonaik elhagyására.

 

Hajnal 03.35 órakor tüzérségi támadást intéztek a Baranja-ból és  Tenjski Antunovac-ból a szerbek Osijek városra. 03.45 támadás éri Vinkovci-t.

 

09.30-kor megszólalnak Vinkovci-ban a légiriadó szirénái.12.20 megszólalnak Osijek-en a szirénák ,mely a tüzérségi szerb támadásra figyelmeztetett .A szerbek Baranja-i területekről lőtték a várost.13.30 Vinkovci,Nustar településeket szerb tüzérségi és aknatámadás éri.

 A szerb lakosok menekült oszlopai megindultak a krajinai Srb felé illetve a bánsági Dvor felé a zónából. Onnan pedig át a szerb ellenőrzés alatt lévő boszniai zónákba.

 A HV erői Trzacki Rastel (Kordun) találkoznak a horvát-boszniai határon 15.00 órakor a 5.ARBIH egységeivel.A HV generálisa Marekovica és az 5.ARBIH generálisa Dudakovica kezet ráznak a Trzacki Rastel és Sturlica közti folyóhídon, horvátországi-boszniai határvonalon. Felszabadul a Zeljava és körzete ,ahol az egyik főbb a szerb támaszpont is volt-ezt később az Unprofor ellenőrizte-.Az első napokban a HV 121 katonát vesztett a támadásban, mely veszetség nagyobb mértékben a Zp.Bjelovar- Zp Zagreb műveleti zónára koncentrálódott.

 1995.augusztus 6.

 A horvát katonaság egységei Trzacki Rastel településen a Korana folyónál a horvát-boszniai határon találkoznak a BiH muzulmán ARBIH 5. hadtestével, mely a Bihac-i körzetben szintén műveletekbe kezdett párhuzamosan az Oluja –val. A műveletek összehangolása Knin és Bihac közti kommunikációs stratégiai irány helyreállítását eredményezte a HV és 5ARBIH erői közt. Knin, Drnis és Kijevo városokban újabb MUP (rendőrség)állomásokat létesítenek a horvátok.

Az alig 24 óra alatt felszabadított Knin városba látogat Franjo Tudman , ahol találkozik a várost felszabadító 4. és 7.gárdista brigádokkal. A horvát Sabor elnöke dr. Nedjeljko Mihanovic, helyettes miniszterei dr. Mate Granic, Borislav Skegro, dr. Ivica Kostovic, a védelmi miniszter Gojko Susak , a MUP miniszter  Ivan Jarnjak és közlekedési miniszter  Ivica Mudrinic Knin-i találkozón  egyeztetnek a stabilizációs teendőkről és a  Zagreb – Knin – Split közlekedési kapcsolat helyreállításáról.

 A horvátok felszabadítják Novi Licki Osik azon részeit ,ahonnan korábban a szerbek gránátozták Stari Licki Osik, Musaluk, Vuksic, Budak, Gospic, Perusic településeket. Felszabadul Medak , Petrinja, Slunj, Cetingrad, Otric, Bruvno, Plitvice ,Kostajnica, Plitvica-i tavak , Obrovac… részeket ,városokat . General-bojnik Ivan Tolj horvát katonai vezető elismerőleg szól az ofenzíváról,melynek harmadik napjára a VRSK 21.Kordun-i 15.Lika-i ,39.Bánsági erőit szinte teljesen felmorzsolták .Az előrenyomuló horvát egységek gyenge és kevés létszámú ellenálló szerb erőkbe ütköztek a művelet során.

 A 2.gárdista brigád és 12.honvédő egység Petrinja felszabadítása után 23.00 órakor ellenőrzés alá vonják Glina várost. Ahol a MUP egységei veszik át az ellenőrzést a HV egységeitől.

Az 5.ARBIH egységei felszabadítják Trzac települést Bihac körzetében.

A szerbek 12.gránátot lőnek ki a Vinkovci közeli Raljevo Selo-ra.

 

1995.augusztus 7-8.

 

A Karlovac irányából támadó horvátok  Kamensko, Tušilović, Krnjak, Veljun és Vojnić  elfoglalásával biztosították Karlovac biztonságát .Közel négy évi szerb támadás alól lélegezhetett fel Karlovac és környékének lakossága.23.00-kor felszabadul Glina.

A szerbek támadást intéznek a kelet- szlavónia Nustar ellen reggel 05.00 órakor 12.gránátot lőnek a helységre. Nova Gradiska környékét ,köztük a Száva menti Mackovac-ot a szerb légierő vadászgépei rakétákkal támadták meg  9.35 órakor , a jelentős anyagi kár mellett többen megsérültek a támadásban.

 A szerb maradék egységek megkezdték az utolsó védelmi területeik kiürítését ,és folyamatosan hagyták el  Vojnic ,Topusko, Gornji és Donji Lapac területeit, melyeket még megpróbáltal megtartani, sikertelenül.

BiH területéről ,Banja Luka katonai repteréről a boszniai szerbek harci gépei támadást intéztek több horvát város ellen.A városok támadása során két civil meghalt és közel tizenegyen megsebesültek. A horvát légvédelmi egységek lelőttek két szerb Orao tip.vadászgépet ,melyek rakétázták  Mackovac és Savski Bok településeket.

 

Hadművelet  “OLUJA-2” ,mely a ZP Karlovac műveleti zónában került végrehajtásra , mely nem harci feladatok végrehajtására irányult , hiszen a szerb erők kivonták maradék egységeiket a horvátországi területről BiH álltaluk ellenőrzött részére (Bosanski Novi) . Az „Oluja -2” során az alábbi feladatok kerültek végrehajtásra, mely az utolsó fázisa is volt egyben a sikeresen végrehajtott felszabadító Oluja offenzívának:

 

– államhatár és a harcászati objektumok védelme,

terület teljes ellenőrzése, közlekedés akadélymentes biztosítása,

katonai és fontos civil objektumok biztosítása,

útblokádok , akadályok –melyet a szerbek állítottak- megszüntetése,felszámolása

 

Augusztus 7-én a 5.ARBIH felszabadította Velika Kladusa-át.

 18.00 órakor Horvátország védelmi minisztere Gojko Susak kijelentette, hogy a horvát hadsereg az Oluja sikeres befejezéséhez érve teljes mértékben felszabadította az offenzíva céljaként meghatározott területeket ,melyeket visszafoglalt és ellenőrzése alá vont.

 

Nustar-t ismét szerb gránáttámadás érte, az esti óráktól másnap 05.00 óráig 12.gránátot lőnek a településre.Bár a NATO és UN légtérzárat létesített a háborús zónák fölött ,ennek ellenére Banja Luka repteréről felszálló szerb vadászgépek folyamatos légitámadás veszélye alatt tartották a horvátországi  Brodsko-Posavske megye, Viroviticko-Podravske megye,  Pozega , Zupanja  Novska és Siska településeket. 09.35-kor a szerb légierő gépei támadták a Nova Gradiska körzeti Mackovac települést.Zagreb –ban a  boszniai szerb vadászgépek két gépe  19 .30 órakor rakétázta a vegyiüzemet.Szerbek boszniai egységei VBR tip. katyusavetőkkel támadta Karlovac-ot 20.53 órakor. Szerb harci repülőgépek támadták 10.00 és 11.00 közti időben Sisak, Zupanja, Pozega, Daruvar, Novska, Orahovica , Slatina településeket. Légitámadás éri Mackovac és Savski Bok településeket ,ahol két civil lakos meghal egy megsérül. A két települést támadó boszniai szerb harci gépekből „Orao tip.”rakétákkal a  horvát légvédelem kilő két harci repülőgépet. Az EU-t is aggasztja a horvátországi területen szerb támadást ért kémiai vegyi üzem ,mely további támadási ökológiai katasztrófához vezethet .

 A Knin körzetét elhagyó szerb erők BiH B.Petrovo és Kljuc közti részen összevonják egységeket és tüzérségi támadást intéznek a B.Grahovo környéki HV-HVO vonalakra.

A boszniai szerbek tüzérséggel támadják a horvátországi Rajevo Selo és Posavska Podgajca településeket.Légiveszélyt rendelnek el Zupanja és Babina Greda településeken. 17 .00-kor szerbek tüzérségi támadást intéztek Zupanja , Bosnjak,  Gradista települések ellen. Zupanja városban hárman sebesülnek meg a támadásban ,egy személy sérülése súlyos.

 Augusztus 8.

A Baranyát megszállva tartó szerbek tüzet nyitnak Osijek városra  3,25 órakor. A támadás 05.00-ig tart.

 12.45 órakor  Nustar települést szerb tüzérségi támadás éri  Pacetina felől. Két horvát katona megsebesült a szerb támadásban, mely másnap 03.34-ig tartott..

A horvát elektromos művek sikeresen visszaállította az áramellátást Licki Osijek ,Gospic körzetében ,a Gracac városban lévő elektromos áramszolgáltató helyreállításával.

További felszabadított településeken hozták helyre az áramellátást, Donji Lapac, Licki Osik, Medak, Vrhovine , Korenica. Gospic körzetében helyreállt a telekommunikációs szolgáltatás is.

 Hét gyermek meghalt és több személy megsérült a BiH hercegovinai Mostar-ban ,mikor a szerbek gránát támadást intéztek Covic Polja-i állásaikból  .

A  “grahovsko-glamocko-kupresko” műveleti zóna HVO egységei tovább folytatták a körzetük taktikailag fontos területeinek elfoglalását.

A UN megfigyelők jelentették ,hogy az 5.ARBIH erői teljesen szétkergették és felszámolták a még tevékenykedő Fikret Abdic-hoz hű egységeket. Közben a Bihac-tól délre eső Ripac térségében –Grmec hegység felé- harcok folytak a szerb és muzulmán-bosnyák erők közt.

A szerbek ezen zónában tüzérséggel támadták a 5.ARBIH egységeit.

 A boszniai szerb vadászgépek tévedésből a horvátországi területekről kivonuló VRSK egységeit és a velük haladó szerb civileket támadja.A kazettás bombák felrobbanásában többen meghalnak és megsebesülnek.

 17,15 órakor a szerbek a kelet-szlavóniai területeikről két nehéz tüzérségi lövedéket lőnek Vinkovci településre.Légi riadót rendeltek el Vinkovci és Zupanja városokban.

 A szerbek tüzérségi támadást intéztek 21.52 órakor Osijek város ellen. Az első támadás a szerb megszállás alatt lévő  Baranja és Ernestinovo település felől érkezet.

  23,30 órakor a szerbek tüzérség két lövedéke csapódott be Vinkovci városba ,ahol légiriadót rendelnek el.

 Augusztus 9.

 11.42 órakor Dubrovnik környékén megszólalnak a légószirénák Slano-tól Konavle –ig.

 Kelet-szlavóniai szerbek  gránátot lőnek ki  Vinkovci ,Nustar településekre.

 20,55 órakor a szerbek Ernestinovo és Divosa irányából gyalogos és aknavetős támadást indítanak  Ivanovac horvát település ellen. A támadást a horvátok visszaverik . 22 .00 órakor a szerbek lövik Osijek-et.

 

Az OLUJA művelet katonnai körzeti parancsnokkságai. 

 

Zborno područje Bjelovar főparancsnoksági körzet

 

Parancsnok: general Luka Džanko

1995.08.02. A hadművelet megindítása előtti napokban a 125.dp. egységnél a rendelkezésre álló rövid felkészülési időszak végett nem volt megfelelő a logisztikai támogatottság. Kihelyezett parancsnokságot /IZM létesítenek Novska városban és további erőket mozgósítanak 1995.08.04 és 08.27. közti időszakban:

13. Potrd-páncélelhárító tüzérségi rakétás divízió ,104.brigád, 312. könnyű brigád, 105. brigád, 24. dp Varaždin.,52.dp Daruvar., 265. IDS felderítő diverzáns század, 59-69. század katonai rendészet, 505. ABKO -vegyvédelmi ,kémiai biológiai és sugárzás mentesítő vegyes század,. 202. tüzérségi rakétás légvédelmi brigád Zagreb,18. tüzérségi divízió Varaždin, 34. utász egység Čakovec, 121. honvédő brigád Nova Gradiška

 1995.08.04.

125. honvédő egység(domobranska pukovnija) Novska- átkelés a Száva folyón Jasenovac – Drenov bok térségében majd további támadási irány  Dubica felé ,ahol két kilométere tolják a város felé a szerbeket.Negyedikén a horvát egységek átkelnek a folyón és Jasenovac térségében több falut felszabadítanak.

 121. domobranska pukovnija Nova Gradiška – egységei  Dubica és Kostajnica irányába támadnak .

 1995. 08.05.

A horvátok felszabadítják Dubica települést ,majd onnan két irányvonalon támadást intéznek Sas és Hrvatska Kostajnica felé.

 

1995.08.06.

Felszabadul Hr.Kostajnica, Petrinja. A horvát egységek Kostajnica – Dvor és Petrinja – Glina – Dvor vonalon  Dvor na Uni felé veszik az irányt.

 1995.08.07.

 

Harcok folynak a horvát erők a 21.korduni és 39.bánsági szerb erők közt a Vojnić – Vrginmost – Glina – Kostajnica – Dvor vonalon.A horvátok Glina , Petrinja és Dvor na Uni közti területeken hajtják végre műveleteket.

A muzulmán BiH hadsereg 5.ARBIH hadteste  a horvátokkal koordinálva biztosítja a horvát-boszniai határrészt ellenőrizve Glina –Dvor na Uni útszakaszt.

 1995.08.08.

A szerbeknek sikerült megszerezni az ellenőrzést a Dvor na Uni Una folyó hídján ,ahol sikerült a 39. bánsági hadtestet és speciális egységeiket kivonni,kimenekíteni.

Augusztus 14-ig a SP-MUP egységei teljesen átfésülik a felszabadított bánsági és korduni területeket,beleértve a Petrova gora hegység sűrű erdős részeit.

           

ZP Zagreb főparancsnoksági körzet

 

Parancsnokok: general Ivan Basarac  

                         general Marijan Mareković  

 

Fő támadási irányvonal a Sisak –Petrinja-Glina  és Sunja – Zrinska gora hegység vonal,. Az alábbi egységekkel:

2. gárdista brigád (Gromovi –Villámok)  Sisak- mely erőivel  Petrinja, Glina és Zrinska gora irányába kezdte meg a támadást .

57. brigád Sisak-  Blinji felé támadott

101. brigád Zagreb-  Zrinska gora felé indultak meg.

102. brigád Novi Zagreb

103. brigád Krapina- átkeltek a Száva folyón

145. brigád Dubrava

148. brigád Zagreb – Trnje

149. brigád Zagreb – Trešnjevka

151. brigád Samobor- átkelés a Száva folyón.

202. trbr PZO tüzérségi rakétás légvédelmi brigád Zagreb

12. honvédő egység Petrinja – Petrinja és Zrinska gora

20. honvédő egység Glina –  Glina irányába támadtak

153. brigád Velika Gorica – átkeltek a  Kupa folyón Pokupsko térségében.

15. páncélelhárító tüzérségi rakétás brigád Križevci

16. tüzérségi rakétás brigád Bjelovar

1. honvédő egység Zagreb

17. honvédő egység Sunja- támadási irány Dvor na Uni

21. honvédő egység

140. honvédő egység Jastrebarsko

1. folyami egység Sisak

5. páncélelhárító tüzér rakétás divízió Zagreb

6. tüzérségi divízió Sisak

8. haubica-tüzérségi  divízió Zagreb

31. utász egység Zabok

36. utász hídépítő zászlóalj

67. katonai rendészet Zagreb

252. század parancsnokság Velika Buna

262. felderítő diverzáns század Zagreb

303. logisztikai bázis Zagreb

 

1995.08.04.

A 153. brigádok átkelnek a Kupa folyón .A szerb VRSK korduni és bánsági hadtestek vonalaik mögött vonták össze egységeiket , és Slunj térségében a 11. VRSK brigád  a 21.hadtestből ,valamint a 15. és 26. brigádok a 39. hadtestből az ellentámadásra készültek.

 A 2. gárdista brigád (gbr-Gromovi –Villámok)  Sisak, mely erőivel  Petrinja, Glina és Zrinska gora irányába kezdte meg a támadást komoly ellenállásba ütközött Petrinja térségében, ahol jelentős veszteségeket szenvedtek( 18 fő ,öt tank). A továbbiakban a horvát katonai vezérkar leváltotta Ivan Basarac-ot és helyette  pukovnik Petar Stipetic-et nevezte ki a támadó ZP Zagreb erőinek élére.

 1995.08.05.

A 2. gbr. erői felvették a harcot az ellenálló szerb 39.hadtest egységeivel , mely a horvát összefogott támadás révén megkezdte erői kivonását .

 

1995.08.06.

A 2.gbr. erői felszabadították a Glina –Petrinja közti közlekedési útvonalat ,majd Petrinja várost . Egy taktikai csoport az első napon átkelt a Száván és felderítéséket végzett Jasenovac és Dubica , Kostajnica irányába, valamint zárták a BiH felőli bejutási lehetőségeket ,melyet esetleges a BiH felől érkező szerb erők vehettek volna igénybe. A horvát egységek sikeresen felszabadították kisebb veszteségek révén (90.fő )Dvor na Uni és Hr. Kostajnica településeket .Közben a ABiH 5. hadtest Bihac-i erői is sikeresen nyomultak előre ,mely során találkoztak a horvátországi HV egységeivel a határvonal mentén.

 1995.08.07.

A HV egységei folytatták a Zrinska gora hegység megtisztítását, mely műveletek sikeresen törték meg a szerb ellenállást.

 

1995.08.08.

A VRSK 21. számú korduni hadtest védelmi stratégiája teljesen összeomlott négy nappal a horvát offenzíva megindítása után .A horvátok körülvették az ellenálló szerb egységeket ,mely arra kényszerítette a 21. hadtest parancsnokait ,hogy döntsenek a megadásról.

19.00-kor a szerb 21. hadtest főparancsnoka Vidusevac településen találkozott a horvát ZP Zagreb parancsnokával , Petar Stipetic-el és ENSZ megfigyelők jelenlétében a szerbek aláírták a kapitulációt.

 

ZP Karlovac főparancsnoksági körzet

 

Parancsnok: general Miljenko Crnjac           

 

A Zp. Karlovac irányítás alatt álló horvát katonai formációk, megkapták feladatukat :

 

104. brigáda – átkelés a Kupa folyón

14. honvédő egység Slunj- támadás Slunj felé

110. honvédő egység Karlovac – Karlovac /Korana felől támadás  Tušilovći és Vojnić

felé.

137. honvédő egység  Duga Resa-  Karlovac felől támadás Tušilovći és Vojnić felé

143. honvédő egység  Ogulin- támadás Slunj felé ,keresztül a Korana folyón.

16. tüzérségi rakétás brigád Bjelovar

33. utász brigád Zagreb

99. brigád Zagreb

104. brigád Varaždin

148. brigád Zagreb – Trnje

149. brigád Zagreb – Trešnjevka

202. tüzérségi rakétás légvédelmi brigád Zagreb

7. páncélelhárító tüzérségi rakétás divízió Karlovac

10. tüzérségi  divízió

13. páncélelhárító tüzérségi rakétás divízió Koprivnica

18. tüzérségi divízió Varaždin 

38. utász hídépítő (pontonosok) zászlóalj

70. katonai rendészet Karlovac

266. felderítő diverzáns század Karlovac

harckocsizó század Bjelovar

256. század irányítás  Karlovac

506. vegyes kémiai és biológiai valamint sugárvédelmi vegyes század

304. logisztikai bázis 

 

Fő támadási irány a Josipdol –Slunj, Karlovac –Vojnic-Petrova Gora hegység.

1995.08.04-05-06. a horvát egységek Karlovac és Slunj térségében hajtják végre műveleteiket.Első nap ellenőrzés alá vonják Plaski környékét koncentrálva a Slunj – Primišlje – Perjasica útvonalra. Augusztus 5-én felszabadul  Plaški, Primišlje és  Korana – Mrežnica folyók közti terület.Az 5.ARBIH hadtest feladata Slunj – Titova Korenica közti útvonal felé nyomulás megakadályozva a21.korduni szerb hadtest Lika felé történő nyomulását.

 Ennek során 1995.08.06-án felszabadítják Slunj, Cetingrad városokat Kamensko, Tušilović, Krnjak, Veljun településeket.

1995.08.07-én felszabadítják Turnaj települést ,majd 08.08-án Vojnic városkát és a Petrova Gora hegységet.

 A Cazinska krajina (BiH) északi részét a muszlim bosnyák hadsereg 5 .ARBIH egységei folyamatosan szabadították fel, mely során a szerb barát  Fikreta Abdića szakadár egységei Vojnic felé vették az irányt ,ahol a horvát hadsereg állta útjukat.

 1995.08.04.- első nap (D nap)

A GSHV horvát vezérkar meghatározza a ZP Karlovac műveleti erőinek támadási napját („D” nap) és időpontját 02.00 –ra. Parancsnoki helyet Karlovac városban hozták létre.

 ZP Karlovac támadó erői ( Karlovac műveleti szektor):

 104. br. HV

A  brigád megkezdi az átkelést a Kupa folyón Brođani falunál. Az átkelés során a szerb ellenállás során két horvát katona életét veszti ,kettő meghalt. A szerbek tüzérségi támadással válaszoltak  Popović Brda település felől a horvát átkelésre. További horvát átkelő erők a 1-3 /110. dp. HV a 104.br. parancsnokság irányítása alatt . Továbbá a „Dabar” felderítő-diverzáns egység .

 

110. dp HV

A 2-2/137. dp egységével a fő irányon támadott a 110.dp. :Zastinja falu- Slunjska Brda – Cerovac Tušilovački – Babina Gora ,valamint a  Selišće – Podrijevac – Brezova Glava irányon. A támadást 05.00 kezdték meg ,tüzérségi támogatás nélkül.A  2 százada 110.dp.feladata volt a  Karlovac – Tušilović (Slunjska Brda) kommunikáció biztosítása . A szerbek gyalogos és tűzérségi aknavetőkkel támadták a horvát csapatokat, melyeknél némi,i pánik tört ki és egy része a katonák aknamezőre nyomult, ott heten meghaltak és 31-en megsebesültek. Miután helyreállt a rend , Selište – Podrijevac irányon intéztek támadást , mely a Korana folyón való átkelésre irányult.. A  110. dp (1. egység) aktív védelmi feladatot hajtott végre  Mekušje – Turanj vonalon ,ahol súlyos harcok folytak a szerbe védelemmel.

 

137. dp HV

A  1/137. és 2-2/137. dp a  13. PO TRD és egy szakasznyi tank  az  OMS ZP parancsnokságból ,valamint felderítő –diverzáns század (IDS) első etapban : felderítik a szerb vonalat  Kozlinska glava, Kestenak,  Bosiljevac erdő és.Orešćani falu térségében. Hajnal  03.00 órakor az 4.IDS bevetik ,cél megszállni és állást foglalni Orešćani – Bosiljevac brdo erdő, Kestenak és Kozlinska Glava stratégiai pontokat, és azt biztosítani a főerők megérkezéséig.. ID csoportok bevetését nem előzte meg tüzérségi előkészítés ,de 05.00-kor a feladatuk megkezdésével együtt a 137. TRS tüzér erői támadást intéztek a szerb állásokra. Ugyanekkor gyalogos egységek Šćulac településnél megkezdték az átkelést a Korana folyón , illetve aktív hídfővédemmel biztosították az átkelést. Első nap a  137. dp egység részéről egy katona vesztette életét és hárman megsebesültek, a 13. Potrd egységből két fő sebesült meg.

 

ZP Karlovac támadó erői ( Ogulin műveleti szektor):

 

14. dp HV

Az egység : Ključarići – Polojska Kosa – Raletina – Primišlje – Slunj irányon támadott és felszabadította Slunj várost. A támadást 05.00 órakor indították meg a  14. dp erői . A. 2.ési 3/14. dp átkelt a Mrežnica folyón Ključarići területénél, és támadást intézett a  Perjasičke és Polojska Kosa területén lévő szerb állások ellen. A tüzérségi támogatást a  TRS 14. dp és TRS ZP-2 biztosította egész nap a  Klipinka – Lončarska Glava – Simića Brdo – Kameniti Vrh vonalról.

 

143. dp HV

Támadási irányuk a  Josipdol – Trojvrh – Plaški,és Srednja Gora – Hum – Vrelo Mrežnice. Cél felszabadítani  Plaški várost és biztosítani a további támadást a Horvátország-BiH államhatár felé. A műveletet  05.00 órakor kezdték meg , a 143. dp. Az első gyalogos egységével  a Veliki Humac – Mali Humac – Plasa főirányon támadott , másik gyalogos egység ,Katić Brdo – Vrelo Mrežnica – Vršak irányon , a harmadik gyalogos egység, Sabaljska Draga – Mudrić Glava – Dragaši – Plaški vonalon támadtak. Egész napos harcok során  a 143. dp.

Áttörte a szerb védelmi vonalakat ,és mélységében elérte a  Sekulić Vršak – Sekulić Poljana – Drenovica – Kameniti Vrh vonalat , ahol a Hum magaslatnál szerb ellenásásba ütköztek ,de a 1/143.dp. egységei a PZT és MB tüzérségi légvédelmi és aknavetős erők támogatásával izolálták a szerb erőket.

 

99. br. HV

( 1/99.nélkül, mely tartalékot képezett  ) Támadási irányuk a  3-1/143. dp egységeivel : Makovnik – Bijela Kosa – Krasnički Vrh – Plaška Glava – Plavča Draga . Első etapban elérték mélységében a  Kolac – Markanov Vrh – Plaška Glava vonalat . Plavča Draga  körzetében heves szerb ellenállásba ütköztek ,de a 143. egység második etapban lokalizálta és izolálta a szerb támadó erőket. A műveletet 05.00 órakor indították meg , áttörték a szerb aknamezőket  Prolom – Komac közt , a horvát  Saborska század a HV 1.gbr. együtt elfoglalta  Plašćanska Glava és Veliki Pištenik (882m.) stratégiai pontokat.

 

1/148. br. HV

Tounj településen csoportosították az erőt a ZP Karlovac műveleti erők tartalék egységeként.Támadási irányuk az Ogulin műveleti szektor. A 3. gyalogos századuk Generalski Stol , a 137. dp Duga Resa. 1.és 2. gyalogos század  egész nap 16.00 óráig feladatul kapta a biztosítani a  14. dp  vonalait és szárnyait, sebesültek kivonása elszállítása , támadási irány tűz alatt tartása,  ellenőrizni ,biztosítani területet .Primišlje település körzetében.

 Az első napon a fenti erők mélységében elérték a Kameni Vrh (448m.) – Simića Vršak (301m.) – Lončarska Glava (358m.) – Klipinka (321m.) – Orešćani – Kestenak (323m.) – Kozlina Glava (263m.) vonalat .

 A brigád- ezred horvát erők sikeresen hajtották végre a feladatokat . Létrehoztak 150-200 fős harci csoportokat (BS) . A BS csoportok más egységekkel együtt ,tüzérségi és légi támogatás mellett előkészültek az elkövetkező napban végrehajtandó harci feladatra  , támadás megindítására Šanca és Slunjska Brda szerb állásai ellen.

 1995.08.05 második nap  (“D + 1”)

 

Karlovac műveleti szektor erő:

 

104. br. HV

(az 1-3/110. dp és BS – 104. valamint 350 v/o egységek nélkül) feladatuk az Oluja második napján aktív védelem a Kupa folyó bal partszakaszának vonalán . Egész nap állták a szerb tűzérségi támadást.

 

110. dp HV

Tüzérségi előkészítő támadás   (3. ágyú) ,és a HRZ légierő (2. harci repülő) légi támogatása után , mely Šanca és Slunjska Brda területére irányult, megkezdték a a harckocsizó erők (tank szakasz)  és a gyalogos erők a támadást a szerb állások ellen. Turanj – Slunjska brda vonalon erős jól kiépített szerb védelmi állások voltak, melynél nem sikerült a horvátoknak az áttörés.

 137. dp HV

Az egység egész este és kora reggeli órákban harcban állt a szerbekkel ,akik ágyú és aknavető támadást intéztek a horvátokra Dugi Dol felől. A horvátok tartották a Korana folyó hídfőállás védelmét de a szerb támadásban hárman meghaltak és többen megsérültek a 3/137. egységéből. A szerb tűzéségi támadás megtépázta a horvát állásokat ,melyet az Oluja első napján szereztek meg a szerbektől a horvátok. Több magaslati stratégiai pontról kivonták a horvát erőket ,de Kozlinska Glava  magaslaton maradtak.

 

A Karlovac műveleti szektorban a horvát offenzíva második napján a horvát erők az elszenvedett veszteségek ellenére , elindították a továbbnyomulást , támadást  Siča – Perjasica és Mateško Selo – Perjasica vonalon, a 137. dp , BS-104. br. HV (350 v/o), egy század a 148. brigádból, egy szakasznyi tank és a 104.brigád RAK-12 egysége, erőivel. A támadást 07.00 órakor kezdték meg , mely egész délután a szerb védelem megtörésére irányult.  A  137. dp egysége  Perjasice településen keresztül  Gornji Poloj –ig nyomult előre . Mélységében elérték a Gačeško Selo – Podplanisnko Selo – Gornji Poloj – Mrđenovići – Mateša Brdo (231m.) – Kestenak (280m.) vonalat .

 

Ogulin műveleti szektor erői:

 

14. dp HV

Az egység marad a pozíciójában , és egész délelőtt harci kontaktusban állt a szerb erőkkel. Sikeresen elfoglalták a Raletina – Kurjevac – Primišlje – Glumačka Glavica vonalat ,és felszabadították  Primišlje területét, és előkészültek a következő harci lépésre ,Slunj felsszabadítására.

 

143. dp HV

az egység tüzér erői  ,TRS 143. dp és TRS ZP-2 támogatása mellett a gyalogos erők támadást intéztek a szerb erők ellen és mélyen előre nyomultak . A reggeli órákban elfoglalták a Hum magaslatot, és a jobb szárnyvonal tovább támadtak  Plaški irányába , amíg a bal szárnyvonal Plavča Draga felé . Egész nap az ezred visszavonulásra kényszerítette a szerb erőket Vrela Mrežnica felé.A horvátok ellenőrzés alá vonták  Plavča Draga – Tobolić , Plaščanska dolina és az esti órákban pedig felszabadították  Plaški városát. A továbbiakban előkészültek Plavča Draga – Slunj vonalon történő támadásra.  

 

99. br. HV

 

A kezdeti időszakban probléma adódott az egység harci feladatainak végrehajtásával, ezért a IZM ZP Karlovac törzs újraszerveti a támadó műveleti egyéget. A támadás  új fő iránya (Sabljaki – Plaški – Plavca Draga),a 143 . dp. biztosított a jobb szárnyvonalon.

 

1/148. br. HV

Feladatuk biztosítani a14. dp által elfoglalt vonalat és biztosítani a 14. dp. szárnyait , sebesültek ellátása, kezelése, kivonása, és a támadási irány tűz alatt tartása.

 

Az augusztus 5-dikei sikeres műveletek után a a ZP Karlovac főparancsnokság megkezdte az újabb , elkövetkező nap támadási feladatainak tervezését, az erők csoportosítását a végrehajtásra. A 137. dp egységnek sikerült a szerb ellentámadást megakadályozni a 14.dp. bal szárnyán. A főparancsnokság összevonta az erőket a másnapi feladatra  Perjasica – Veljun és Perjasica – Primišlje irányvonalon.

 

Az offenzíva második napján a horvát ZP Karlovac erői mélységében elérték a Plaščanske Doline ( Plaški felszabadítva) – Glumačka Glavica (397m.) –  Primišlje felszabadítva- Kurjevac (428m.) – Raletina (431m.) – Veljun –nál lévő Korana folyó hídfője vonalat.

 

 

1995. 08.06. harmadik nap (“D + 2”)

Karlovac műveleti zóna erői:

 

104. br. HV

Tüzérséggel támadták a Kupa folyó bal partszakaszáról a szerb állásokat .

 

110. dp HV

aktív védelembe helyezték az erőket.

 

137. dp HV

Az ezred alá vonták a 110. dp (2 század) a BS 99. br. és 3. tank egységet, támadást indítottak  Barilović – Dugi Dol – Krnjak irányon. Egy része az erőnek heves szerb ellenállásba ütközött, ezen erőket visszavonták a hátországba . Sikerült a szerb ellenállást leküzdeni a délutáni órákban , a horvátok légierővel  Mi-24 helikopterrel rakétatámadást intéztek a Kurepi körzetében lévő szerb állások ellen., a támadásban részt vett a harcoló csoport ,BS 99. br. egysége. Bal szárnyvonalon sikerült a horvát erőknek  Kosjerski Selo elfoglalása. Ezen a napon a  137. dp  Gornji Poloj – Primišlje vonalon támadott , a  14. dp. egységgel párhuzamosan és biztosították a Veljun településnél lévő Korana hídfőt.

 

Ogulin műveleti szektor erői:

 

14. dp HV

Tržić településnél , Mrežnica folyó megrongált hídfőjénél csoportosították az erőket és haditechnikát. Támadási irányvonaluk  Primišlje – Zečja Varoš – Slunj és Debela Glava – Mrzlo Polje – Slunj vonal  . Sikeren nyomultak előre a megjelölt irányon és 14.30 órakor Slunj város előrészét (bejáratát) elérték és behatoltak a városba.

 

143. dp HV

Sikeresen szorították és számolták fel a szerb erőket , ellenállást Čuruvjin híd – Vrelo Mrežnica – Slunj és Plavča Draga – Vrelo Mrežnica – Koturova – Bročanac vonalon , összekapcsolódva az 1. gárdista brigáddal Bročanac település körzetében. 14.30 órakor a 14.dp. és az 1.gbr. együtt behatoltak Slunj városba.

 

99. br. HV

Miután felszabadították  Plaški, ellenőrzés alá vonták és csoportosították erőiket  Plavča Draga körzetében .

 

 

1/148. br. HV

Feladatuk volt a már ellenőrzés alá vont területek kontrolja és megtisztítása a hátramaradt , megrekedt szerb erőktől Primišlje körzetében a 137. dp. műveleti zónájában.

 

Az egységek parancsnokai közti jó kordi náció az egész támadási tevékenység során jól működött , így sikeresen lett teljesítve az aznapi harci feladat. A főparancsnokság előkészíthette a másnapi támadási tervet.

 

Végrehajtott feladatok:

 

137. dp egység és alá csoportosított erők, sikeresen küzdöttek le a szerb ellenállási pontokat ,és szabadították fel  Krnjak települést , előkészülve a támadásra  Vojnić irányába.

143. dp és alá csoportosított erők , sikeresen támadtak a Veljun – Krnjak – Vojnić vonalon, biztosítva a 1. gárdista brigád HV bal szárnyát.

99. br biztosította a 1. gárdista brigád HV jobb szárnyát , és a támadást az államhatár irányába.

14. dp támadás az államhatár irányába.

 

Az augusztus 6. napján végrehajtott sikeres műveletek során a horvát erők mélységében elérték a Slunj – hídfő Veljun – Korana folyó – Kozlina Glava – Kosijersko Selo vonalat.

 

 1995.08.07. negyedik nap  (“D + 3”)

Karlovac műveleti szektor erői:

 

104. br. HV

Miután előző napokban sikeresen hajtották végre a tüzérségi támadást, előkészítést így elérkezett az idő ,hogy a brigád egységei átkeljenek a Kupa folyón. Támadást intéztek a megtépázott és támogató erőkkel már nem rendelkező szerb erők ellen , Donja Rečica – Brežani – Skakavac – Utinja – Vojišnica vonalon és ellenőrzés alá vonták a  Vojnić – Vrginmost közútat, biztosítva a 110. dp. bal szárnyvonalát.

 

110. dp HV

A egység  09.00 órakor áttörte a szerb védelmi vonalat ,mely korábban ellenállt a horvát támadásnak,  Turanj – Slunjska Brda és Mekušje – Kamensko – Skakavac vonalon. Kiszorították a szerb erőket ,visszavonulásra kényszerítve őket és elfoglalták Slunjska Brda és Skakavac települést. A  110. egység a tartalék erőkkel rendezte sorait és a fő irányvonalon : Slunjska Brda – Tušilović – Brezova Glava – Vojnić és segéd vonalon : Vukmanić – Babina Gora – Okić – Vojnić támadást intéztek. 15.00 órakor megérkeztek Vojnić településre , és benyomultak a városba.

 

137. dp HV

Az egység átkelt a Korana folyón és felszabadította  Krnjak települést körzetét , és tovább támadott  Grabovac Krnjački – Todorići – Kolarić Križ vonalon. 13.50órakor felszabadították  Vojnić várost .

 

149. br. HV

Az egység a már felszabadított területen (a BS-149 és 137. dp. által) biztosították a pontokat és tisztították a zónát.

 

Ogulin műveleti szektor erői:

 

14. dp HV

Slunj felszabadítása után ,feladatuk volt a felszabadított zónák , elsősorban Rakovica és Cetingrad , Slunja települések és körzeteik ellenőrzése ,megtisztítása.

 

143. dp HV

Az 1. és 2. egységgel támadást intéztek a  Slunj – Veljun – Vojnić vonalon , ahol több szétszóródott szerb katonai csoportot felszámoltak. 14.30 órakor az 1.gbr. HV együtt benyomultak  Vojnić városába..A 3. egységük feladata volt megtisztítani és biztosítani a már felszabadított  Plašćanska Dolina területét.

 

99. br. HV

Plavča Draga – Slunj vonalat ellenőrizték és biztosították az  1. gbr.egységét ,mely  Cetingrad – Johovo – Vojnić vonalon támadott , tovább megkezdték a  Petrova Gora hegység déli részének ellenőrzését ,bal műveleti határtól (államhatár) Gejkovac falu , a jobb műveleti határig (államhatár) Pašin Potok (224m.)magaslat.

 

1/148. br. HV

Biztosította és megkezdte a megtisztítást a már felszabadított területen Primišlja és Perjasica településeknél ,azok körzetében a 137. dp, műveleti szektorában. Továbbiakban maradtak tartalékba ,mint intervenciós harcoló csoport.

 

Az offenzíva negyedik napján a horvát erők mélységében elérték a Slunj – Veljun – Vojnić – Vojišnica – Utinja – Banski Moravci – Kablari vonalat.

 

ZP Gospić főparancsnoksági körzet

 

Parancsnok: general Mirko Norac

 

A ZP Gospić körzet alá tartózó HV egységek három főbb vonalon kezdték meg a támadást Gospić-Korenica, Gospić-Udbina , Lička Jasenica-Saborsko- Plitvica tavak irányvonal .

 

99. brigád –  Plaški felé

1. gárdista brigádok (Tigrovi-Tigrisek) Karlovac- A Veliki Kapela hegység  Glibodol településen lévő támaszpontjukról  keresztül Lička Jasenica és Saborsko településeken a   Plitvica –i tavak felé támadtak , és miután elfoglalták a Plitvica környéki területek és magát a települést megindultak Slunj és Velika Kladusa (BiH) irányába .

 

9. gárdista brigád Gospić-  Bunić felé támadtak  Udbina- Donji Lapac irányába , 9.gbr. 2.egysége  pedig Obrovac felé támadott.

111. brigád Rijeka-  Medak felé támadott.

119. brigád Pula-  Lička Petrova Sela és Tržački Raštel felé támadott.

128. brigád Rijeka-  Korenica felé támadtak.

150. brigád Zagreb / Črnomerec – Medak felé támadtak.

203. tüzérségi rakétás légvédelmi brigád Rijeka

8. honvédő egység Rijeka-  Plitvica és Vrhovina felé támadott , és egy másik részük pedig  Medak felé.

118. honvédő egység Gospić

133. honvédő egység Otočac-  Mala Kapela és Vrhovina felé támadtak.

138. honvédő egység Delnice-  Dabar és Mala Kapela felé , az egység 2.csapata  Vrhovina felé .

154. honvédő egysége Pazin-  Lička Petrova Sela felé támadott.

9. páncélelhárító tüzérségi rakétás  divízió Rijeka

12. tüzérségi  divízió Rijeka

35. utász egység Pula

71. katona rendészet Rijeka

50. radiológiai-biológiai ,kémiai vegyvédelmi egység Zagreb

253. század irányítás Gospić

263. felderítő diverzáns század Gospić / Pula

Felderítő diverzáns század GSHV – Zagreb

305. logisztikai bázis Rijeka  

 

1995.08.05.

A horvát egységek áttörték a szerb vonalakat minden irányban. Felszabadították Gračac, Ljubovo Lička Jasenica, Saborsko, Novi Lički Osik és Ostrovica városokat. Több horvát brigád és honvédő egység megkezdte kelet felé szorítani a szerb VRSK 15. hadtest erőit. Gyors ütemben foglalták el a fontos pontokat Ljubovo-nál, ellenőrizve a kommunikációt Gospic és Korenica közt és bekeríteték Vrhivina-át.

Közben a Bihac (BiH) enklávé irányából a 5.ARBIH egységei folyamatosan közeledtek a horvát-bosnyák határ felé Tržački Raštel irányába. Az 1.gbr. HV egységei északi irányba történő műveleti mozgás során elfoglalták Plitvica és környékét ,majd megindultak horvát-bosnyák határ irányába. Tržački Raštel településnél találkoztak a Atif Dudakovic vezette  5.ARBIH erőivel.Az 1.gbr. egységei ,melyek Plitvica irányából Slunj felé indultak elfoglalták Slunj-t és megindultak Karlovac irányába.

 

1995.08.06.

A HV egységei szinte ellenállás nélkül foglalták el Korenica, Udbina, Donji Lapac településeket és találkoztak a határon a 5.ARBIH erőivel, akik felszabadították . Grabovca és Prijeboja településeket. A horvát hadsereg egységei felszabadították Malovan, Bruvno, Korenica, Vrhovine, Plitvička Jezera, Cetingrad, Krbava , Udbina, Barlete, Vrebac, Mogorić, Ploča és Pločanski Klanac településeket.

 

1995.08.07.

18.00 körüli időben a Zp. Gospic egységei találkoznak a SP-MUP erőivel Donji Lapac-nál. Felszabadítják Mazin, Dobroselo és Gornji Lapac –ot. A ZP Gospic irányította egységek ellenőrizték a horvát –bosnyák határt Tržački Raštel –tól Una vasútállomásig.

           

Specijalne Jedinice MUP/Horvát speciális rendőri erők körzete

 

A SP MUP parancsnoka: Mladen Markac

 

A horvát speciális rendőri erők (SP MUP) egységei a Velebit hegyégben tartották állásaikat az offenzívát megelőző időszakban. Innen hajtották végre műveleteiket ,mely során Sveti Rok ,Gračac, Udbina, Otrić és Donji Lapac irányába nyomultak előre. A SP MUP erői biztosították a ZP Gospić és ZP Split közti műveleti területet. Három főbb irányvonalon indították meg a támadást velebit-i állásaikból. Az egyik a Sveti Rok- Pocitelj-Medak .Medak-nál találkoztak a ZP Gospić 150. brigádjával.

 

Másik irányvonal volt a Sv.Rok-Lovinac, harmadik pedig a Sv Rok-  Gračac- Otrić.Az SP MUP egységei gyors ütemben sikerrel teljesítették feladataikat és sorra foglalták el a műveleti zónájukban lévő városokat településeket. A szerb erők  gyors iramban vonták ki erőiket a horvát villámtámadás hatására a Kninska krajina, Sibenska zaleda és Ravni kotar területeiről Otrić-on keresztül Donji Srb és Lapac – BiH irányába.A területet augusztus 7-re ellenőrzés alá vonják és elfoglalják Kulen Vakuf (BiH) várost.Inen biztosítva a határvonalat.

 

ZP Split  főparancsnoksági körzet

 

Parancsnok: general Ante Gotovina

 

Ezen körzetben az Oluja műveletet Kozjak-95 néven illették.A ZP Split Észak és Közép Dalmácia területéhez tartozó erői megkezdték a feladataik végrehajtását:

 

4. gárdista brigádok ( Pauci) Split- a BiH  Nyugat –Hercegovina Bosansko Grahovo-i területe felől támadták  a horvát részt ,Strmica településen keresztül Knin és Golubića felé.

7. gárdista brigádok( Puma ) Varaždin- BiH Nyugat-Hercegovina B. Grahovo felől támadta  Knin –t.

1. Horvát Gárda /Hrvatski gardijski zdrug- Zagreb

81. gárdista egység – Virovitica

2. egysége a  9. gárdista brigádokból (Vukovi) Zadar—támadta  Obrovac-ot.

112. brigád Zadar-  Smilčić, Karin és Obrovac felé.

113. brigád Šibenik- Čista Mala, Đeverske, Kistanje felé.

144. brigád Sesvete- Kijevo felé /Dinárok hegységben

204. tüzérségi rakétás légvédelmi brigádok Split

6. honvédő egység Split-  Vrlica, Polača , Knin felé.

7. honvédő egység Zadar-  Benkovac – Zrmanja felé

15. honvédő egység Šibenik-  Rupe, Kistanje , Malo Polje felé.

126. honvédő egység Sinj-  Kijevo felé  Uništa felől.

134. honvédő egység Biograd –  Polača, Miranje , Benkovac, Ervenik felé.

142. honvédő egység Drniš –  Drniš, Oklaj , Siverać , Knin felé.

11. páncélelhárító tüzérségi rakétás divízió Zadar

14. tüzérségi divízió Šibenik

20. haubica tüzérségi Split

40. utász műszaki egység Split

72. Katonai Rendészet Split

254. század vezetési pont , irányítás Split

264. felderítő diverzáns század – Split

306. logisztikai bázis – Split

307. logisztikai bázis – Zadar

 

további erők a MUP rendőri speciális egységek és 40. egységvezetési pont  – Zagreb

 

A ZP Split ( Dalmácia Szektor)

 

Négy operatív csoport  Zadar, Šibenik, Sinj és Észak/Sjever  alkotta a Zp Split műveleti területét  . Fő támadási irányvonalon ,Bosansko Grahovo – Knin a két gárdista brigád , 4.és 7. gbr. erői  kezdték meg a támadást, Jasenice – Miškovci és Uniški Doci – Unište – Kijevo vonalon. A Fő támadási irányvonalakat  Crvena zemlja-Knin, Sinj-Knin,Sibenik-Drnis-Knin, zadar-Benkovac, Obrovac-Zegar-Ervenik, nyolc segédtámadási vonal támogatta.

 Augusztus 3-án a BiH Ny-Hercegovina ZPTomislavgrad OG Livno támadást intézett a boszniai szerb erők ellen  Glamoč – Vitorog vonalon ezzel lekötve a szerb erőket és biztosítva a támadást B.Grahovo felől  Knin irányába.

 Augusztus 4.

A horvát erők áttörték a szerb VRSK 7. Dalmatinska hadtest védvonalait és 4-5 kilométerre benyomultak .

 

A SP-MUP és 9.gbr 2.egysége a Velebit hegységben elfoglalták a stratégiai magaslatokat Tulova Greda, Mali Alan .A 4. gbr . megközelítette 5.kilóméterre Knin-t, a 7.gbr. egységei elfoglalták a Strmica-Knin útat , Crvena zemlja dinári területeket és 4.kilóméterre közelítették meg Knin várost.A támogató vonalakon Sinj felől érkező Vrlika ,Kijevo és Drnis felé sikeresen nyomultak előre a honvédő horvát egységek. Drnis-nél kisebb ellenállás után .

 Augusztus 5.

A horvátok 4. és 7.gbr. egységei felszabadítják Knin várost, melyből a megérkezésük előtt a szerbek kivonták egységeiket Otric-Srb irányba BiH felé.Hasonlóan vonták ki erőiket észak dalmát Obrovac térésgéből Gracac felé, majd Otric- Srb felé.

 Knin felé nyomultak a honvédő horvát egységek Sinj-Vrlika-Knin vonalon, a Svilaja hegységben a 6.honv. egység. A Dinári hegységben pedig a 126.honv.egység Unista felől . Sibenik irányából Zitnica ,Drnis felé a 133.Sibenska  és 142.Drniska HV brigádok ,a 15.honv. egység és a speciális rendőri erők ,valamint a katonai rendészet egységeivel.A 133. és 142. brigádok tüzérségi haubic 203.mm és 130.mm ágyúi támogatása mellett különösebb gyalogos harc nélkül vonultak be Drnis városba elsőnek a speciális rendőri erők és a katonai rendészet.

 

A kora reggeli órákban a horvátok körbezárták a Knin-i erődöt ,melyet a 7. gbr. elfoglalt és kitűzték a várerődre a horvát zászlót.Ezzel a VRSK Republika Srpska /Szerb Köztársaság Krajina „fővárosa”  a horvátok ellenőrzése alá került. Felszabadították Vrlika, Kijevo, Drnis, Gracac, Lovinac, Ljubovo …. településeket, ahol sorra létesültek a rendfenntartó rendőri erők állomásai.

 

Obrovac környékén a 112.Zadarska brigádok , a 7.honvédő egység, 84. Zadar-i egység és a speciális rendőri erők kerültek tűzharcba a szerb egységekkel.

 

Több mint 70% felszabadult Dalmáciának a szerb megszállás alól .

 

Augusztus 6.

Felszabadul Benkovac és Kistanje . Benkovac-ba a 132.honv. egység és a 112.Zadar-i brigád nyomult be elsőként. A 132.honv. egység Stankovci –Pristeg-Cviljane-Gornji Sopot a 112. brigád Smilcici-Skabrnja felé támadott tovább .Bevetésre került a 1.HGZ Ervenik –Zrmanja felé.Különösebb szerb ellenállásba nem ütköztek.

 A VRSK 7.Dalmatinski haderői folyamatosan vonták ki egységeiket Lika és Bosznia felé.

 Augusztus 6-án Franjo Tudman látogatást tesz Knin-ben ,ahol az erődre kitűznek egy nagyméretű horvát nemzeti zászlót, mely szimbólumává válik az offenzívának.

 

Augusztus 7.

A horvátok 17. elfoglalt katonai objektum , hidroelektronikai objektum , vízmű és TV torony biztosítását kezdték meg. A 4. és 7. valamint a 9.gbr. 2.egysége és az 1.HGZ egységei Gracac felől elfoglalják Otric-ot és megkezdték a Lapac –i területek támadást ,mint a térség utolsó szerb védőbástyájának elfoglalását( Donji és Gornij Lapac , Srb).

 

A szerb VRSK (Vojska Republika Srpska Krajina) erői közel 40 000 katonája (4.hadtest) 400 harckocsija,200 páncélozott harci járműve ,550tüzérségi eszköze, 25. harci repülőgépe, 320 légvédelmi lövege tartotta megszállás alatt horvátországi ,álltaluk Krajina-i Köztársaság néven illetet mini államát.

 

A VRSK . szerb krajinai köztársaság hadereje.

 

Republika Srpska elnök: Milan Martić

Vezérkari főparancsnok: general Milan Mrkšić

Tisztek  irányítója ,vezetője : general Dušan Lončar

Tüzérségi parancsnok: Marko Vrcelj

 

240 -330 harckocsi ( harminc darab  M-84), 160 páncélozott szállító harci jármű, 560 tüzérségi egység, 28 nagy hatótávolságú rakétavető, 230 páncélhárító egység, 72 LAN SER páncélelhárító rakéta, 280  PA szisztémájú rakéta, 360 légvédelmi egység, 22 repülőgép  18 helikopter. 38.000 katona 14.500 tartalékos  4.100 milicista

 

Déli körzet GŠ SVK

Főparancsnok: Mile Mrkšić   

 

7. kninski (dalmatinski/severnodalmatinski) korpus / dalmáciai hadtest -Knin

Parancsnok:: general Slobodan Kovačević

 

1. gyalogos brigád ( vrlička brigada) – Vrlika

parancsnok:kapetan Nebojša Popović

 

2. gyalogos brigád( kistanjska brigada)- Kistanje

parancsnok:major Rade Drezgić

 

3. gyalogos brigád (benkovačka brigada)-Benkovac

parancsnok:potpukovnik Janko Đurica

                       

4. gyalogos brigád ( obrovačka brigada)- Obrovac

parancsnok:kapetan Radivoje Paravinja

 

75. gépesített brigád ( Drniška brigada) – – Knin

parancsnok:pukovnik Vladimir Davidović

 

92. gépesített brigád ( benkovačka brigada)- Benkovac

parancsnok:potpukovnik Mirko Uzelac

                       

három páncélos zászlóalj  .

 

A háború kirobbanásakor  nyolc  M-84 és két T-72 harckocsival rendelkeztek ,melyek közül jó néhány 1992-ben a Drnis és Sibenik közti harcokban gyorsan megsemmisült..A maradék nyolc tank 1995.május végéig a VRSK  Dalmatinski korpus/hadtestében maradt. Párat „ Gloria, Munja” becenévvel illettek.

                       

rakétás brigád

                       

7. vegyes tüzér egység- Knin

                       

7. hátországi bázis

parancsnok:potpukovnik Dragic Stojanović

 

7. vegyes páncélelhárító tüzérségi egység – Benkovac

 

7. könnyű tüzér-rakétás egység PVO – Knin

 

15. lički korpus-likai hadtest – Korenica

parancsnok:general Stevo Sevo

 

15. Licka brigádról

Rendelkezésre álló erőket 10 harckocsi  T-55, 9 páncélozott szállító transzporter  M-60 és egy transzporter PT-61.  Bunic településen létesített parancsnokság kontrolálta  Vrebac-Teslingrada- Jurkovic dola-Lulica- Kuzmanovaca- Kozjana – Turjanski  védvonalat. Négy  T-55 tank és hét M-60 transzporter Teslingrad környékén volt elhelyezve. Ljubovo településnél hat  T-55 tank és két M-60 volt elhelyezve. Ezen állásokból tartották tűz alatt a horvát oldalon lévő  Perusic , Stimca , Vuksic , Stari Licki Osijek és sv Trojice templom környékét..Tíz T-55-ös tankból az egyik  20 sz. szériájú tankot a szerbek  „Crna Guja” becenévvel illették , további  19 és 18-as szériájú T-55-ök közül az egyik pedig „ Munja” nevezték.

1992.július 15.-én a Ljubovo környéki tankjaik kivonták és átcsoportosították Korenica –ba ,ahol közösen az Unprofor nemzetközi erőkkel tevékenykedtek a környéken.

Augusztus elsejétől a vonalak közé a nemzetközi békefenntartó erők vonultak be.A Ljubovo környékre  Teslingrad településről a szerbek tankokat és transzportereket csoportosítottak át.

 Vuksic környéki horvát erők öt T-55, tankot  ,Stimca településnél pedig egy makett tankot állomásoztattak. 1992.augusztusában Ljubovo-ban a szerbek elvesztettek egy  T-55 /18 szériájú tankot.

 1993. január 22/23.a horvátok támadást indítottak a a É-Dalmáciai Ravna Kotar tájegységnél (Maslenica”Gusar” művelet), a szerbek az összes atnkot visszavonták Ljobovo-ba.

 A 18. brigád kapott egy  M-84 modern tankot ,melyet  Teslingrad-nál helyeztek el.

Rakovica-ból további három tankot vezényeltek  Teslingrad környékére, Vukava faluba.

 A  Zeljava reptér támadása során a VRSK 18. és 50.brigádjai vettek részt. A 18. brigád két tankkal (az egyik a Crna Guja becenevű ) támadott a 50. brigád néggyel (Crna Udovica, Milka, Suri Orao és Joks) valamint egy  M-36-al,régi amerikai tankvadász precíziós agyukkal ,és páncélozott  BRDM -ek, 14,5mm géppuskákkal támogatva a gyalogos erőket.

 Későbbiekben a VRSK harckocsizó egységei közül többet a Cazinska krajina-i részeken folyó harcokhoz vezényeltek át . Bihac környékére  Turjanski településre a  Joks becenevű tankot ,az  Um magaslatra két  T-55 és egyet  Glavce településre.

 A horvát Oluja művelet során az 50.brigád két tankját hagyta el motorhiba miatt, egyet a Plitvice-i tavaknál ,a másikat a Plitvice-i tavak-Korenica közti úton  Kapela falunál . Egy önjáró löveget M-36-ost a szerbek a Plitvice-i tavak egyik tavába dobták. Négy tankot a  boszniai szerb VRS hadtestébe integráltak be ,melyeket  Bosanski Petrovac városban helyeztek szolgálatba.

 9. gépesített brigád – Gračac

parancsnok:pukovnik Jovo Kordić

 

A JNA haditechnikai eszközeiből kilenc darab  T-55 harckocsit állítottak hadrendjükbe  , hét a horvátok kezébe jutott a Gospic –i JNA laktanyába,miután a JNA kivonta egységét onnan .

Egy tankjuk  megsemmisült még 1993. szeptember 9-én mikor a horvátok kilőtték a  Medacki dzep műveletben. További két tankjukat az Oluja művelet során lőtték ki a horvátok. 

 

15. gyalogos brigád  ( Bihać irányába )

 

115. brigád négy T-55 és néhány öreg  T-34 harckocsival rendelkezett ,melyeket  Pljesavica hegység  Lapac tájegység mögötti részén állították szolgálatba 1994.években.Párat átirányítottak  Zeljava és Petrovo selo térségébe 1995.évben. Későbbiekben a harckocsikat a boszniai szerb erők VRS kapták meg , és Bosansko Gravo környéki harcmezőkön vetették be. A brigád rendelkezett még néhány darab M-60 transzporterrel és két darab BRDM valamint egy darab önjáró i PA ágyúval ellátott  ZUS-57 (tarack 57mm).

           

18. gyalogos brigád – Korenica- Bunić

parancsnok:pukovnik Mirko Radaković

                       

50. gyalogos brigád – Vrhovine

 

parancsnok:pukovnik Stevan Štrbac

 

A harcok kirobbanásakor a  JNA-tól hét  T-55 örököltek meg(3. a 20.szériából ),továbbá, két önjáró löveget M-36 ( 90mm ) és néhány transzportert.A harckocsik -20.és 19.szériából- közül párat elneveztek (Suri Orao, Crna Udovica, Milka  ,Suzy, Joks, ) A horvátok által megindított  Medacki dzep akció ideje alatt  ,1993.szeptember 9 – 10 között a 50.br. egység egyik  T-55 tankja megsemmisített egy horvát hasonló típusú tankot  Gacka völgyben , Otocac környékén. Mikor a szerbek egy tankjukat elvesztették a Medacki dzep horvát támadó művelet során , az egység Maljutka segítségével megsemmisítettek  egy horvát tankot.Az 50. brigád harckocsizó erejét 1994.11.01-től 1995.02.01-ig tartó  szerb „Mac” elnevezésű hadművelete során a Bihac-i részen folytatott harci tevékenységbe vonták be.A gyalogos erőket Vrhovina –ban tartották továbbra is.

                       

70. „plašćanska „gyalogos brigád- Plaški

parancsnok:pukovnik Milian Milivojević

 

Kilenc  T-55 harckocsival rendelkeztek ,melyek a  Gorski Kotar hegységben lévő vonalakban helyeztek el . 1995. augusztusi horvát Oluja hadműveletben az egység négy horvát tankot semmisített meg.

                       

103. „lapačka „ gyalogos brigád- Donji Lapac

parancsnok:pukovnik Slavko Studen

                       

páncélos zászlóalj

                       

9. vegyes tüzér divízió

                       

37. gyalogos zászlóalj – Korenica,

A zászlóalj „határvédelmi” feladatokkal együtt őrizte a vonalakat a 5.ABIH műveleti területei felől (Bihac-i enkláve”). Három  M-36 és néhány transzporterrel rendelkeztek. Az egység harci tevékenységet folytatott a horvátok által indított  Medacki dzep akcióban .Főbb harci tevékenységűket az 5.ABIH Bihac-i műveleti zónája ellen folytaták.Két M-36-kat  Donji Lapac –nál kilőtték.

 

17. vegyes tüzér divízió – Udbina,

81. hátországi bázis – Željava (bunker reptér)

 

Északi körzet / Kordun

 

Főparancsnok:: general Mile Novaković

Helyettese: general Milorad Stupar  

 

Speciális erők:

parancsnok: Milorad Stupar

 2. gárdista brigádok– Slunj- Knin

parancsnok:podpukovnik Miloš Cvetičanin

               

71. speciális brigád – – Slunj

                      

2. páncélos brigád – – Slunj/ Petrova Gora

parancsnok:general Milorad Stupar

                      

54. gyalogos brigád – ( Nova Gradišca felé)

           

könnyű –tüzér/rakétás légvédelmi divízió – SlunjBrdski zászlóalj – VrlikaKatonai rendész zászlóalj – Knin

Négy új  BOV-80 páncélozott járművet rendelhetek, melyeket később az Oluja során a boszniai VRS-be integráltak.

 

21. kordunski korpus/korduni hadtest – Petrova Gora

parancsnok:pukovnik Veljko Bosanac

központ: Vojnić         

 

Hadrendjükbe 100 tank (ebből  10 M-84 és 11 M-84A típusú) 11 BVP M-80 és BOV-2 (Maljutkával ellátva) üzemelt.

 

21. páncélos zászlóalj ,mely 30. M-84 és M-M-84A tankkal rendelkezett .Ebből egyet a Cazin elleni harcokban kilőttek ,egyet a muzulmánoknak eladtak (Fikret Abdic vezette szerb barát erők). Később öt M-84-es megsemmisült ,kiégett a maradékot átcsoportosították a boszniai VRS erőihez  Novi – Prijedor környékére.

                       

11. gyalogos brigád – Vojnić

                       

13. gyalogos brigád ( slunjska brigada) – Slunj

parancsnok: Marko Reljić

                       

19. gyalogos brigád – Topusko- Vrgin Most

parancsnok: Boza Bijelić  

                       

75. vegyes páncélelhárító tüzér divízió – Blatuša 

85. hátországi bázis – Slunj                    

rakétás brigád                    

tüzér zászlóalj

 

39. banijski korpus/ bánsági hadtest -Glina

parancsnok: Slobodan Tarbuk

                       

24. gyalogos brigád ( glinska brigada) – Glina

parancsnok:pukovnik Milan Beko

                       

26. brigád – Kostajnica

parancsnok:pukovnik Vasa Vukmirović

                       

31. gyalogos brigád (petrinjska brigada)- Petrinja

parancsnok:pukovnik Milorad Janković

                       

33. gyalogos brigád (dvorska brigada)- Dvor na Uni

parancsnok:pukovnik Perica Kolundžija

                       

két független páncélos zászlóalj (több mint 60 harckocsi, Nyugat –Szlavóniában tíz T-55-ös.)                  

tüzér zászlóalj

           

87. hátországi bázis – Glina

 

Légierő és légvédelmi egység

45. zászlóalj – Knin

44. légvédelmi rakétás brigád /rbr PVO  Knin és Petrova Gora 

parancsnok: podpukovnik Ranko Dasic

105. repülős brigád – Udbina 

parancsnok: podpukovnik Ratko Dopudja

75 vegyes tüzér brigád 7.,21. és 39. hadtestek-parancsnok:puk Djordje Miliksic

 

Operativna grupa Pauk/Operatív csoport „Pókok” ( Bihać felé)

Parancsnok:general Mile Novaković

 

1. gyalogos brigád –Nemzet Védelmi Erők

2. gyalogos brigád –Nemzet Védelmi Erők               

3. gyalogos brigád –Nemzet Védelmi Erők

101. milicia

 

18. korpus, zapadnoslavonski /nyugatszlavón hadtest –Okucani

parancsnok: puk. Lazo Babic

 

1.Taktikai Csoport (TG-1)-     Jasenovac,parancsnok:ppuk. Borivoje Pavlovic

98.gyalogos brigádNovska, parancsnok:ppuk. Milan Babic

51.gyalogos brigád –Pakrac, parancsnok:ppuk Stevan Harambasic

54.gyalogos brigád –Okucani, parancsnok:ppuk. Stevo Babic

59. egység -Daruvar

63.egység-Podravska Slatina

18.vegyes tüzér egység-Stara Gradiska

91.pozb          

 

1995.májusig létezik a hadtest .A horvát Bljesak hadművelt során megsemmisül.A megmaradt erőket átcsoportosítják a boszniai VRS erőihez és támadó műveletekkel segíteték a bánsági és likai VRSK erőit general Ratomira Rapaica vezetésével. A egység a Bihac-i enkláve 5.ABIH ellen folytatott harcokban vett részt.

 

11. korpus, istocnoslavonski ( 1995.szeptemberig)

 

35.gépesített brigád–   Dalj

40.gyalogos brigád (pbr)-Vukovar

43.pbr-   Tenja  

45.pbr-  Mirkovci

55.pbr-   Ilok     

Gárdista brigád – SDG-Erdut ,parancsnok:     Zeljko Raznatovic-Arkan

11.vegyes tüzér egység-Bobota-Celije-Pacetin          

11.páncélos egység-Vukovar

11.vegyes páncélelhárító tüzér divízió          

 

Oluja ,veszteségek:

 

A horvát hadsereg 174 főt veszette el, 1100 sebesültek meg ebből 572 súlyos 528 pedig könnyű sérülést szenvedett. Három fő került szerb hadifogságba,     tizenöt pedig eltűnt. A veszteség mértéke 0.12%-os volt .A VRSK szerbek nem adtak pontos adatokat a katonai veszteségükről ,de kb. 560 fő veszette életét és 2500 sebesültek meg  . A offenzívának szerb civil áldozatai is voltak .  

 

                                                                                                                         by wolfline team

                                                                                                                http://www.wolfline.eoldal.hu/

                                                                                                                  forrás : www.domovinskirat.com

 

 

 

 

 
 

 

 
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.