Főoldal » Önjárók- Szegfű

Önjárók- Szegfű

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Akkor tehát kezdjünk is bele az első önjáró löveg rövid áttekintésébe. Nem szeretném a motor teljesítményétől, az eszköz árok-áthidaló képességéig kivesézni a dolgokat, csak egy rövid, a lényeges dolgokra kiterjedő ismertetést adni. Már csak azért is, hogy ha majd már napjaink lövegeinél járunk, akkor lássuk azt, hogy honnan is jutottunk el idáig.
Az első delikvensünk a boncasztalon a 2SZ1 „Gvozgyika”, azaz szegfű. Ezt a 122mm-es önjáró löveget 1967-ben kezdték fejleszteni, és 1971-ben rendszerbe is állították a szovjet haderőben, majd később a Varsói szerződés államaiban.
A hegesztett acél páncéltestet (amely körülbelül 15 és fél tonna) 3 részre lehet felosztani: a vezető tér a páncéltest bal-első részében, a motortér a jobb-első részen, valamint a küzdőtér a hátsó részen. A 3 rész egymástól hermetikusan el van zárva, csupán vészhelyzet esetén lehet átjutni közöttük.  
Kezelőszemélyzete 4 fő. A vezető térben helyezkedik el a harcjármű vezető, aki botkormányokkal kormányozza a harcjárművet. A tájékozódást az ablakok (amik harchelyzetben zárva vannak) illetve a prizmák biztosítják, 90 fokos látószöggel.
A harcjármű, egy YAMZ-238V dízelmotorral, 240 lóerővel rendelkezik.
A küzdőtérben helyezkedik el a kezelőszemélyzet. Itt található a körbefordítható torony, a fegyverzet, a kezelőszervek és a lőszertároló. Az irányzó a lövegtől balra-elöl helyezkedik el, és kezeli annak kezelőszerveit. A löveg mozgatását és elsütését végrehajthatja elektromosan és kézi erővel. A harcjármű parancsnok a 360 fokban körbeforgatható toronyban foglal helyet, innen tudja a figyelőműszerekkel, illetve a búvó nyíláson keresztül figyelni a terepet, itt található a rádió, a szűrő-szellőztető berendezés. A töltő a löveg jobb oldalán helyezkedik el, és itt állítja a parancsnok által előírt töltetet és gyújtót, valamint betölti azokat a töltőgép segítségével. A töltést végrehajthatják a harcjármű belsejéből, valamint kívülről is, amennyiben kinyitják a harcjármű hátsó részén elhelyezkedő nyílást. A töltőnek van egy külön figyelőműszere a torony jobb oldalán.
A harcjárműbe 40 db 122 mm-es tüzérségi lőszer málházható. 16 db a jármű hátsó részén található készenléti lőszertároló rekeszben, 24 pedig a löveg jobb oldalán található rekeszben. Hagyományos repesz-romboló gránáttal 15300 m-es, rakéta póthajtásos lövedékkel 21900 m-es lőtávolsággal rendelkezik. Emellett használható a löveg páncéltörő, köd, propaganda és egyéb lőszerek kilövésére is.
A löveg fegyverzete a 122mm-es D-30-as löveg átalakított változata. Ez egy huzagolt csövű, csőszájfékkel ellátott löveg. Menet közben a páncél testhez van rögzítve, harchelyzetben a vezető oldja ki. Az irányzási határa vízszintesen 360 fok, függőlegesen pedig -3 és +70 fok között van. Az elméleti tűzgyorsasága 4-5 lövés percenként. Az önjáró löveg rendelkezik ABV védelemmel, valamint kétéltű képességekkel is, páncélzata véd az alapvető lövész fegyverek ellen. Gyors mozgékonyságú, akár légi úton is szállítható.
Összességében kijelenthető, hogy a szovjetek egy, a kor követelményeinek nagyon is megfelelő löveget hoztak létre. Fegyverzete megbízható, alkalmazhatósága sokrétű, ezért nem is csoda, hogy sok ország (igaz, nem a katonai csúcshatalmaknál) haderejében még most is rendszerben van.

Akkor ennyit mára, legközelebb egy újabb löveget mutatok be. (vagy kettőt ha időm engedi)

Jóéjszakát.

 

A képek és az anyag forrása:

http://www.inetres.com/gp/military/cv/arty/2S1.html

http://www.military-today.com/artillery/2s1_gvosdika.htm

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.