Főoldal » Összeomlóban az európai hagyományos fegyverzetellenőrzési rendszer

Összeomlóban az európai hagyományos fegyverzetellenőrzési rendszer

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2011. november 23., szerda (MTI) – Összeomlóban van az európai hagyományos haderők és fegyverzetek ellenőrzési rendszere, miután az oroszok után a Nyugat is úgy döntött, hogy felmondja tájékoztatási kötelezettségét az ilyen katonai kapacitások telepítését illetően.

A NATO és a Varsói Szerződés 1990 novemberében – az utóbbi szervezet végóráiban – kötötte meg az európai hagyományos erőkről és fegyverzetekről szóló megállapodását.

A nemzetközi jogi dokumentum korlátozta a harckocsik, páncélozott szállító járművek, tüzérségi fegyverek, harci repülőgépek és helikopterek számát. Előírta azt is, hogy a felek kölcsönösen tájékoztatják egymást saját fegyveres erőik, csapataik állomásoztatásának számadatairól, jelentősebb csapatmozgásokról.

A két világrendszer szembenállásának hamarosan bekövetkező megszűnése után azonban idővel az egykori Varsói Szerződés országai sorra váltak NATO-taggá, illetve Európában államok szűntek meg, újak alakultak, és új katonai szembenállások keletkeztek.

Ezért az eredeti megállapodást át kellett dolgozni, de azt a nyugatiak végül nem ratifikálták, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítették vállalt kötelezettségeiket, hiszen nem vonták ki csapataikat Grúzia, valamint Moldova szakadár területeiről.

Az oroszok e módosítás ratifikálásának nyugati elmaradására, valamint az európai rakétavédelmi tervekre hivatkozva 2007-ben a maguk részéről “felfüggesztették” a megállapodásból fakadó kötelezettségeik – alapvetően a hagyományos erőkről szóló rendszeres adatszolgáltatás – teljesítését.

Ezt “viszonozta” most a Nyugat: brüsszeli NATO-diplomaták szerdai közlése szerint az Egyesült Államok, Németország, valamint 13 további NATO-állam hivatalosan közölte az oroszokkal, hogy nem ad többé tájékoztatást saját hagyományos erőiről, az ilyen erőkben bekövetkező változásokról.

Erről értesítették a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet is. A 15 NATO-ország példáját hírek szerint valószínűleg az atlanti szövetség további tagállamai is követni fogják.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy “elérkeztek arra a pontra, amikor már nem fűződik érdek az orosz fél információkkal való viszonzás nélküli ellátásához”.

Leonyid Ivasov tábornok, egy moszkvai stratégiai kutatóintézet vezetője szerint ez a bejelentés a hagyományos erőkről annak idején bizalomerősítő szándékkal kötött megállapodás “hivatalos halálhíre”.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.