Főoldal » OviZsaru

OviZsaru

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már 41 budapesti óvoda vesz részt az OviZsaru programban, így a káposztásmegyeri Lakkozó utcai Óvoda is, ahol 2011. március 24-én járt Rendőr Robi és Rosszcsont Ricsi, az OviZsaru rendezvények két állandó szereplője. A BRFK Bűnmegelőzési Osztálya további óvodák jelentkezését is várja – az OviZsaru célja, hogy a kicsik játékos formában sajátítsák el a biztonságos közlekedés és viselkedés szabályait.

Az OviZsaru program Fejér megyéből indult, de tavaly óta már Budapesten is rendszeres vendégei az óvodáknak a bűnmegelőzéssel foglalkozó rendőrök. A kezdeményezés elsősorban a középső és a nagycsoportos óvodásoknak szól, és szoros együttműködésre kéri az óvodapedagógusokat és a szülőket is.

Két bábfigura – Rosszcsont Ricsi és Rendőr Robi – segítségével a találkozókon olyan élethelyzetekről beszélgetnek a gyerekek és a rendőrök, amelyeknek bármelyik kisgyerek a részese lehet. A program lényeges része, hogy az óvodások testközelben találkozhatnak a rendőrökkel, így megtapasztalhatják, hogy ők is hús-vér emberek, akik szeretik a gyerekeket, szeretnek játszani, de ha baj van, segítséget lehet tőlük kérni. Ez fontos, hiszen gyakori, hogy a felnőttek a rendőrökkel ijesztgetik a gyerekeket, így ha bajba kerülnek a legkisebbek, akkor sem mernek segítséget kérni a rendőrtől.

Az OviZsaru foglalkozásait úgy alakították ki, hogy a gyerekek élvezzék az „előadásokat”, és ne kívülálló szemlélői, hanem aktív részesei legyenek azoknak. A program több témakört dolgoz fel, így szó esik a gyógyszerek hatásairól, az idegenekkel kapcsolatos viselkedésről, valamint a biztonságos közlekedésről is.

Az OviZsaru törekszik arra is, hogy az óvodapedagógusokkal, szülőkkel folyamatos legyen a kapcsolattartás, a konzultáció és az információcsere.

Az óvodai találkozók után az intézményekben marad az a csomag, amely a program segédeszközeit tartalmazza: Rosszcsont Ricsi és Rendőr Robi kesztyűbábot, módszertani jegyzetet, foglalkoztató lapokat, képeket tartalmazó CD-t, valamint a program logójával ellátott matricákat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.