Főoldal » A hála a szív emlékezőtehetsége

A hála a szív emlékezőtehetsége

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez egy könyjelzőről kölcsönzött igazság, ami kicsit közhelyszerűnek tűnik, de minden közhelyben van igazság.

Hála… Mit jelent? Számomra elégedettséget, megelégedést. Nem vágyakozni szebbre, jobbra, másra, nem nézni a körülményekre, a mi lenne há-kra, vagy mi lett volna há-kra. Nem jövőre áhítozni, vagy abban élni, nem bánni a múltat, itt és most jelen lenni. 

Rendkívül szépen – már-már nyálasan- hangzik mindez, de én, aki nem aludtam egy percet sem az ujjszülött gyerekem miatt, aki gyógyíthatatlan beteg vagyok, aki annyit dolgozom, hogy semmire nincs időm, mi a túrót kezdjek vele?!

Válaszadás helyett hadd meséljek egy személyes történetet nem régről. Egy-két hónapja folyton azt éreztem, hogy többet, jobban, nem elég, nem jó, hülyeség, megőrülök, nem bírom, nem tudom és nem akarom. Aztán történt valami… Nem emlékszem, mi volt, ami ebből a farkába harapó kígyóból kibillentett, de elkaptam a fonalat. Elkezdtem azon gondolkodni, mim van. És valami átkattant. Olyan szinten, hogy a körülményeim – még azok is, amik felett semmi irányításom, vagy befolyásom nincs – elkezdtek változni.

A hála a szív emlékezőtehetsége – mondjuk, és sokszor úgy érezzük, mintha a gyakorlása által valami embertelen nagy szívességet tennénk másoknak, vagy magának Istennek….

A valóság az, hogy ha megnyugszunk, nem folyton a jövőben élünk, nem hajtjuk magunkat agyon, és megadjuk másoknak a teljes ottlét és osztatlan figyelem élményét, valójában magunknak teszünk jót.

A hála a szív emlékezőtehetsége. És a legfőbb eszköz az életbenmaradáshoz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.