Főoldal » De könyörgöm!…Mi értelme???

De könyörgöm!…Mi értelme???

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem rég volt egy érdekesnek mondható beszélgetésem. Ha valami összefoglaló nevet kellene adnom annak a pár témának, amiket ennek kapcsán érintettünk, a körülmények megváltoztatása címet viselné.

Az illető azt mondta, az, hogy valamid legyen, csak megvallás kérdése, hiszen Isten is a szavával teremtette a világot és mindent, ami benne van. Ezzel a megközelítéssel több szempontból nem értek egyet. Attól, hogy azt fejtegessem, mennyire hajaz ez az egész az agykontrollra, ami már önmagában felvet bizonyos kérdéseket, ezúttal eltekintenék, és másra fókuszálnék. Azon gondolkodtam, miközben ezt hallgattam – akarom mondani olvastam, mert cseten zajlott a beszélgetés – vajon Istennek mi lehet a célja azzal, mikor bizonyos dolgokat nem ad meg nekünk egyszerre vagy egyáltalán nem? Hogy hogy működik Ő valójában… ? És mi lehet az értelme annak, hogy nem úgy működik, ahogy elvárnánk Tőle?

Egy időben sokszor kaptam azt, hogy Isten nem a szerint ad, amink van, hanem a szerint, hogy kik vagyunk. Hát ez elég meredek, most mi van? Ezek szerint fontos, milyen tulajdonságaim vannak és milyen a jellemem arra a dologra nézve, amit meg akarok kapni? Hova vezet ez?

Tegyük fel, hogy munkahelyi problémáid vannak – ezzel tutira mindenki tud azonosulni :) -, olyannyira, hogy azon gondolkozol, kilépsz. Miután mindent megpróbáltál ami rajtad múlt, hogy jobb legyen, de mind hiába, méltán gondolhatod, hogy mindenkinek jobb lenne, ha munkahelyet tudnál váltani – ezt Isten is beláthatja. Elkezdesz jelentkezni, keresni, de semmi. A munkahelyeden hol jobb, hol rosszabb, de az a határozott érzésed, hogy menned kell. Ennek ellenére sem történik semmi. Egyik irányba sem. A helyzet stagnál. Te pedig azt kérdezed, “Miért?” és, hogy “Meddig maradok még ebben?”

Tovább próbálkozol, kétségbeesetten vergődsz. Aztán egy nap, mikor az egész napi ingerfelhőből és saját gondolataid körforgásából kikerülve este megnyugszol  és önmagadon kívül kezdesz gondolkodni, egyszerre csak más megvilágításban kezdesz látni dolgokat, összefüggéseket, helyzeteket, embereket. Megtalálod bennük a pozitívumot, az értéket, esetleg felismered, mekkora tévedés volt, mikor azt hitted, meg kell változtatnod őket, vagy, hogy épp Neked kell őket megváltoztatnod – és itt bekerül a képbe a pszichológia is, hiszen az egyik legjelentősebb irodalommal rendelkező ága (véletlenül a kedvencem, a határok, felelősségvállalás) azt mondja, csak a saját viselkedésedért, gondolataidért stb. tartozol felelősséggel…

És milyen érdekes, a felismeréseid következtében hirtelen a körülmények is elkezdenek változni… Persze ez egy szép történet, de a való életben nyilván minden sokkal bonyolultabb – nem az az üzenetem mára, hogy ha mosolyogsz, minden problémád megoldódik, és miután megtértél, az életed egy véget nem érő szivárvány lesz. De az biztos, hogy a várakozás, a dolgok más perspektívából való (így vagy úgy kikényszerített) megvizsgálása sok mindent megváltoztathat, ha hagyod. Ahhoz viszont, hogy idáig eljuss, meg kell adnod magad, fel kell adnod az egódat Istennel szemben. És – ha a többi nyereséget figyelmen kívül hagyjuk is – ez már önmagában győzelem…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.