Főoldal » Egy lépéssel közelebb egymáshoz, avagy építsünk hidat falak helyett!

Egy lépéssel közelebb egymáshoz, avagy építsünk hidat falak helyett!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tegnap a szomszéd asszonyomnak segítettem valami angol oldal kapcsán, és vittem bort, maradtam még beszélgetni. Néhány életrajzi adat kivételével kb 3 órát a hitről beszéltünk, vagyis ő kérdezett. Elmesélte, hogy pár éve meg akart keresztelkedni, és ezért elkezdett hittanra járni. Ahol egyik alkalommal a paráznaság volt a téma, és mikor kérdezett, megalázó és fennhéjázó választ kapott. Azt mondja, a mai napig nem tudja, mi ez az egész kereszténység, csak az maradt meg neki, mi az, amit nem csinálhat, mert, ha megteszi, ő rossz ember lesz, aki a pokolban végzi.

Ezt én vérlázítónak és elkeserítőnek tartom! Hogy lehet, hogy valaki eljár hittanra úgy x ideig, hogy az örömhírből kimaradjon az öröm és a szeretet?

Mindig is hídember voltam. Most ezt a dolgot exportálom az olvasóim felé is – legalábbis megpróbálom. Mindkét tábor számára szeretnék üzenni.

Szóval, Te, aki megtért hívő vagy és örülhetsz az új életednek!
Ne feledd, hogy Téged is kihívott Isten a világból. Akkor hívott ki, mikor nem voltál tökéletes, de tovább megyek, ma sem vagy az! És Krisztus nem azt mondta Neked, hogy kövess, ha már majd 10 év múlva végére jutsz a hogyan tedd magad jobbá programnak és már méltó leszel az Ő szeretetére! Akkor miért ebbe hívod szerencsétlen embertsársad?! Ha feléd kegyelmet gyakoroltak és szeretetet, amikor még fele olyan rendezettek sem voltak a körülményeid, mint most, miért akarod megnyomorítani a másik embert az “előírásaiddal”? Nem tagadom, az evangélium kardinális kérdése a bűn, hisz enélkül értelmetlen. De azt gondolom, első a szeretet. A pszichológia is elismeri, hogy változásra egy ember csak tökéletesen szerető és elfogadó légkörben képes. Isten ezt teszi velünk, ezt tette Veled is, mielőtt “tökéletessé” váltál volna. Jézusnál és a Léleknél jobb sebész nem létezik. Ő tudja, hogy melyik bűnnel, emberi gyengeséggel mikor, milyen ütemben és körülmények között lehet, tudtok együtt szakítani. Ő és egyedül Ő. Te nem. Én sem.
Ezért arra kérlek, első sorban meséld el a nem hívőnek, ha kérdezi, hogy mi a bűn- céltévesztettség az Isten-ember szeretetkapcsolat viszonylatában – és egyébiránt pedig ne foglalkozz a bűneivel, mert azok egyedül rá és Istenre tartoznak. (Nem mellesleg, ha már unatkozol, foglalkozz inkább a sajátjaiddal, mert, ahogy Isten is mondja, nem azok a szentek, akik tökéletesek, hanem azok, akiknek a bűneik megbocsáttattak.)

És Te, aki eddig csak sok esetben ítélettel, megaláztatással, “erőszakos térítőkkel” találkoztál, akik nem tudták Neked egyszer sem elmondani, miről szól ez az egész! Értsd meg, hogy Isten szeret Téged. A bűneidet nem, mert azok Tőle elválasztanak. Bizony, ha Őt választod, előbb-utóbb hátat kell fordítanod nekik. De Isten most és úgy szeret, ahol, amiben, ahogy vagy, aki Te most vagy! És meghalt Érted ebben az állapotodban. Nem fog így hagyni, mert jót akar Neked. De szeret és elfogad. És nincs semmilyen program, amit végig kell csinálnod ahhoz, hogy mindazt, amit kínál – örök élet és az ezzel járó áldások  már itt a földön – elfogadd.  
Kérlek, légy nagylelkű a hívő emberekhez, jót akarnak, csak hát emberek…
Ha valamit nem értesz, kérdezd meg inkább szásszor. Értékelni fogják, ha durva elutasítás helyett érdeklődő kérdésekkel találkoznak. (Mert ne feledjük el, egy hívő embert nem hívő részről legalább annyi atrocitás ér, mint fordítva.)
És végül Téged pedig arra kérlek, amikor megfogalmazod, miért nem vonzó számodra Isten hívása – nem a hívő emberé, ő csak követ :) -, ne a pedofil papokra, meg az egyház korruptságára hivatkozz! Sokan vagyunk, akik ezt látjuk, még többen, akik tenni is próbálunk ellene. És ne felejtsd el, hogy egy közösség sem tökéletes. Téged is arra kérlek, mint Hívő Kollégád, bízd a papok és az egyház bűneit azokra, akikre tartozik. Attól, mert ők nem azt képviselik, amire Isten hívta őket, attól Téged majd aznap, mikor meg kell állnod Isten előtt ez a tény nem fog felmenteni a döntésed következményei alól (a nem döntés is döntés félreértések elkerülése végett, illetve igen, jól hallottad, az, hogy halálunk után hová kerülünk, nem büntetés, hanem a választásunk következménye). 

Szeressük és tiszteljük egymást. Olyan kevés az idő…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.