Főoldal » Egyházfők és a média

Egyházfők és a média

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mintegy százötvenezren búcsúztak tegnap XVI. Benedektől a római Szent Péter téren az utolsó általános konzílium alkalmával. Az egyházfő a Vatikánból a Castel Gandolfó-i nyári rezidenciára utazott, elköltötte utolsó pápai vacsoráját, majd este nyolc órakor hivatalosan lemondott előkelő megbízatásáról.

Ritkán jönnek el szerdán ennyien a Szent Péter térre, de most különleges nap volt: utoljára találkozhattak a hívek XVI. Benedek pápával. Ez esetben a hatalmas tömegre kétezer rendőr és kétszáz önkéntes ügyelt, a környező tetőkön mesterlövészek őrködtek. Az audiencián több ország képviselői is jelen voltak, 70 bíboros, köztük Erdő Péter esztergomi-budapesti érsek is.

XVI. Benedek utolsó beszédében a Noé bárkája- hasonlattal búcsúzott a hívektől, nyugtatva őket, hogy a bárka még a vízen áll.

“Az egyházat a pápa nem egyedül vezeti… Az egyház bárkája az Úré és nem az enyém. Az Úr nem engedi, hogy elsüllyedjen ez a bárka.”  Hozzátette: nyolc évvel ezelőtti megválasztása óta voltak enyhén szeles, és napsütötte napok, de volt, amikor Szent Péter, vagyis az egyház hajója “ellenszélben, viharos tengeren haladt, ahogyan gyakran megtörtént már az egyház történetében… Úgy tűnt, mintha az Úr elaludt volna, de tudtam, hogy ő a hajón maradt, és ő kormányozza”.

Hangsúlyozta, hogy lemondása “nehéz, megszenvedett” döntés volt, amelyet az utóbbi hónapokban megfogyatkozott ereje miatt, az egyház javát szem előtt tartva hozott meg. Mint hozzátette, ezentúl sem fog magánéletet élni, utazni, találkozókra járni, konferenciákat tartani, továbbra is az egyháznak szenteli magát.

A pápa lemondásáról, illetve a médiáról és kommunikációról mondta el véleményét szerdán Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Várszegi Asztrik katolikus püspökkel, pannonhalmi főapáttal folytatott párbeszédben. A rendezvény a Károli Gáspár Református Egyetemen zajlott.

A református püspök így nyilatkozott a felreppenő szexuális bűnökről szóló hírek kapcsán: a szekuláris média pontosan úgy reagál, amilyen a természete, indiszkréciókat is akar tudni, “olyant is, ami nincs”, és a kereszténységgel sem tesz kivételt. A pápa lemondása miatti médiaérdeklődés azt jelzi, hogy “ezek szerint a pápaság mégis érdekes a világ számára”, ugyanakkor azt is látni kell, hogy “minden csoda három napig tart ebben a világban“. A pápa személyét illetően sokféle hír lát napvilágot, amelyekben “mindenki biztos befutó és mindenki biztos vesztő lehet”.
    Meg kell tanulni a médiát célszerűen, funkciójának megfelelően használni – mondta. A média ugyanis valójában manipulál, sőt van, amikor nem felelnek meg a hírek a valóságnak, csak figyelemelterelő szerepük van. Kritikával kell kezelni azt is, hogy ha megtörténik egy esemény, azt “ki fizeti, ki áll mögötte” – fogalmazott.
    Arról is beszélt, hogy az embereknek elsősorban nem az interneten csetelve kell megtanulniuk egymással kommunikálni, hanem személyesen, szüleikkel, családjukkal, barátaikkal, ismerőseikkel.

Ennek ellenére XVI. Benedek tegnap a Twitteren üzent (@pontifex) : szeretné, ha mindenki érezné a keresztény lét örömét.

Forrás: www.mti.hu

Kép: www.delmagyar.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.