Főoldal » Karácsonyi titkok

Karácsonyi titkok

Karácsonyi titkok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Karácsony a mai világ számára.
„Az emberek világra hozhatják a fényt saját lelkükben. Képesek rá, mert a fény alapelve először testesült meg egy emberi lényben. A bölcsesség és a fény elsőként kívülről jelent meg az emberek számára, de most, a krisztusi esemény óta, a fénynek az emberek szívében kell felgyulladnia. Magának Krisztusnak kell megszületnie az emberekben. A Palesztínában történt esemény szó szoros értelmében úgy történt, ahogy Szent János Evangéliuma leírja és emellett misztikus tény is. Azzal, hogy ma Krisztus személlyé vált, bebizonyosodott, hogy Isten felfedezhető az emberben. Ő volt az első ember a földön, akiben Isten lakozott, mely ily módon az emberiség örök és elpusztíthatatlan eszméjévé vált.”

Rudolf Steiner

 

A Háromkirályok szimbolikus jelentése

Nagyon sokan ismerik a Háromkirályok történetét és karácsonyonként rengeteg helyen eljátsszák ezeket. Annál kevesebben vannak azok, akik ismerik a történet mögött rejlő igazságokat.
A három király a három régi korszakot, a lélek három alaperejét és az ajándékok utóbbiakat szimbolizálták. Az aggastyán király, az ős-indiai civilizációt és az érzelmet, pontosabban a szellemvilág felé forduló áhítatos érzést képviseli, ami az embereket jellemezte az ős-indiai kultúrkorszakban. A deli király az ős-perzsa civilizációt és a bölcsességgel teli gondolkodást képviseli. A harmadik, az ifjú király az egyiptomi civilizációt, s ezáltal a gyógyító akaratot jeleníti meg. Az ajándékok közül a tömjén a szellemiek felé megnyíló érzésvilágot szimbolizálja, az arany a bölcsességgel teli gondolkodást, a mirha pedig a gyógyító akaratot.
Ha a lélek három alapereje, az akarat, az érzés és a gondolat egységbe kerül, megszületik valami új az ember lelkén belül, harmóniájuk által születik meg a magasabb ÉN az ember lelkében.

Forrás (amelyet érdemes elolvasni):
Váradi Tibor: Szeretet és bölcsesség – Karácsony a tudati lélek korában

 

Jézus

Igazából karácsonykor Jézus születését ünnepeljük. Húsvétkor pedig a Krisztus feltámadását. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert Jézus az ember volt, Krisztus pedig a szellemi lény. A Krisztus csak az utolsó, nem egész három évben használta a földi testet, amelyet előkészített számára Jézus, az ember. Az egész történettel kapcsolatban – vállalva, hogy ismétlem önmagam – ajánlom Emil Bock, minden részletre kiterjedő könyvét, amely az alábbi linken elolvasható és le is tölthető:

Emil Bock – A három év

A másik, amit fontos megemlíteni, hogy azért vannak eltérések az evangéliumokban a Jézus születése körüli események leírásában, mert két különböző gyermek születését mesélik el. Az egyik az a lélek volt, aki számos inkarnáción ment keresztül és olyan fejletté vált, hogy a „kelyhévé” lehetett a Krisztus lénynek. A másik Jézus gyermek egy teljesen tiszta lélek volt, ami annyit jelent, hogy, neki ez volt az első megjelenése a földi világban. A részletekkel kapcsolatban ajánlom régebbi cikkemet:

A 2 Jézus gyermek

 

A karácsony

A mai világ számára a karácsony a költekezés, evés-ivás, tévénézés, esetleg templomba menés és egyéb hasonló, automata programok évenkénti ismétlése. Ez a materialista kor hagyatéka, amely minden remény szerint, folyamatosan gyengülni fog, ebben az évezredben. Az emberekből automatát csináltak. Mindent szokás szerint tesznek és réges-régen elfelejtették a dolgok eredeti értelmét. Ez az automatizmus és elanyagiasodás, a vallásban is ugyanúgy jelen van. Például a keresztény vallás, a mai formájában, már csak halvány árnyéka az eredeti tudásnak.
Sokan azt hiszik, hogy templomba kell menniük, hogy nehogy megfeddjék őket „odaát”. Úgy gondolják, a papok tudják, mi lesz velük. Én tudok egy sokkal jobb templomot: ezt úgy hívják természet. Menj ki a természetbe egyedül! A világon semmi, de semmi hamis nincsen ottan. Akármit mondhatsz és tehetsz, nem csaphatod be, legfeljebb önmagadat. Az „Istent” pedig megtalálod önmagadban. Aztán ha megleled, már megtalálod odakint is. A karácsonynak ez a lényege.
Semmit sem kell tenned a külvilágnak. Hagyd a szokásokat, a programokat, a színjátszást! A karácsony belső dolog és nem másoknak szól. Ha benned már megszületett a szellemi én, akkor képes vagy lelkedből ajándékozni másoknak. Amíg ez nem történt meg, csak fizikai tárgyakat adhatsz.

Az egyéniség jelentősége a karácsonyi-húsvéti misztériumban

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.