Főoldal » Köszöntés

Köszöntés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bevallom, a portál főszerkesztője régóta rágta a fülemet, hogy legyek e rovat szerkesztője. Azon gondolkodtam, miért nem vállaltam el eddig. Azt hiszem, talán azért nem, mert nem akartam sem a tutit megmondani senkinek, sem unalmas szentenciákkal traktálni bárkit. Nem rég viszont egy hatalmas átalakuláson mentem át, ahol leomlott az összes korábbi rossz elképzelésem, az összes hozott mintám, és teljesen újjászülettem. Mindezek fényében most arra jutottam, hogy mint ahogy egy gyerek élete első naplóját írja, egyszerűen csak leírom, mik történnek velem. És hogy miért pont ide? Nos, akárhogy is, ez a szakág a hittudományról szól, aminek része a Jóisten és az egész Szentháromság, aki(k) pedig az én életem része(i). Igazán egy történetet nem tudok a nélkül elmesélni, hogy benne ne lenn(é)nek. (Itt szeretnék előre elnézést kérni azoktól, akik valami nagy történelmi okoskodást és kozmikus összefüggéseket feltáró elmélkedést várnának egy ilyen blogtól. Ez nem jelenti, hogy elzárkóznék ilyen tárgyú megjegyzésektől, vitáktól, de nekem első sorban nem a száraz tudománykodás a célom, mint fent is emlíetettem.)

Sok mindenkiben sok féle kép él a Jóistenről. Sokan nem tudják elképzelni, milyen lehet Vele kapcsolatban lenni, beszélgetni, a hangját hallani. Nos, a legrosszabb, ami velem történhet, hogy sokan őrültnek néznek. Van viszont az éremnek egy másik oldala – mert mindig van :) – az Istennel való járásban több a természetesség és a racionalitás, mint a legtöbben gondolják! Maga a Biblia semmivel sem kevésbé alkalmazott pszichológia, mint mondjuk egy Brian Tracy-könyv, (most már a bejegyzés végén elárulhatom, életem egyik nagy szerelme a pszichológia –  magam is művelem barátok, ismerősök körében végzett lelki gondozás formájában).

Nos, indítékaim előadása után (mert jogász is vagyok :) ) és mert egyesek szerint nem is írok rosszul, üdv még egyszer Mindenkinek, nem sokára találkozunk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Köszöntés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idegennyelv-oktatás Mexikóban

 

Sok szeretettel köszöntöm minden kedves olvasómat! Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam. Ennek szentelem első bejegyzésemet. Talán egy kicsit rendhagyó lesz ez a blog, főleg azért, mert helyzetem sem mindennapi.

Amikor a gimnázium egy részét Németországban tölthettem, eltökéltem, hogy a hamburgi egyetemen fogok tovább tanulni. Ami igazán felhívta a figyelmemet, a dél-amerikai archeológia volt. Gyerekkorom óta az indián kultúrák bűvöletében éltem. Ahhoz, hogy a DAAD nekem ítélje az ösztöndíjat, germanisztikát kezdtem tanulni egy magyar felsőfokú intézményben. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kétszakos párosítást követelt, így megpróbálkoztam a német-kommunikáció és a német-olasz szakpárral. Utólag kifejezetten örülök, hogy utóbbira vettek fel. Nagyon élveztem a tanulást, de csöppet sem veszítettem szem elől, ami miatt erre az útra tévedtem.

Végül négy lezárt félév után Hamburgban folytathattam tanulmányaimat. Természetesen nem fordíthattam hátat eredeti választásomnak, s csak harmadik szakként vehettem fel az archeológiát, s nem is a dél-amerikait, hanem végül a közép-amerikait választottam, de mindezt csöppet sem bántam. Mivel a filológiai tanszék és a színházintézet átjárható volt, új perspektíva tárult elém. Immár egyre inkább a dramaturgia rejtelmeibe merültem, amit később szakdolgozatom kapcsán egy újabb DAAD- ösztöndíj keretében továbbfejleszthettem. Két éves folyamatos kutatómunka eredményeképpen született meg a „Tanz der Vampire” című musical irodalom- és színháztudományi elemzése című munkám német nyelven. Eközben úgy véltem, hogy ugyanezt megtehetem olaszul is, ott viszont egy teljesen eltérő téma ragadta meg a figyelmemet, még hozzá a dialektális színház. 2006 nyarán eleget tettem a hamburgi egyetem szakmai gyakorlatának, életemben először Mexikóba utaztam, hogy maja romvárosokat és közösségeket kutassak. Sajnos első utam hamar véget ért Moctezuma átka miatt, hazajöttem, hogy végre befejezhessem germanisztika tanulmányaimat, s elfogadjak még egy olasz ösztöndíjat, ami lehetővé tette, hogy a római DAMS-on újságírást, dramaturgiát és kulturális rendezvényszervezést hallgassak.

2007 nyarán visszatértem Mexikóba. És itt kezdődik a blogom apropója. Hogyan tette lehetővé a remek és igen magas szintű európai iskolarendszer boldogulásomat az amerikai kontinensen? Ugyan az olasz lassan kiradírozódik az életemből, de én ezt nem akarom hagyni, tehát ez egy remek helyszín ahhoz, hogy új kutatási eredményeket mutathassak be. Nem vagyok megalkuvó személyiség, ha érzem, hogy kevés a munka vagy nem elég kihívás számomra, megkeresem magam a kulcskérdéseket. És ebből rengeteg van. Tudom, érdekes, hogy az eredeti törekvés a régészet volt, s most itt élvén az archeológia kincstárának bejáratánál, mégis nyelvoktatásra adtam a fejem. Őszintén remélem, hogy blogom mind szakmailag felkelti érdeklődésüket, mind hasznos tanácsokat tartalmaz azok számára, akik nekivágnak a világnak, de sosem felejtik el, kitől és honnan kapták a tudást. Sosem felejtik el a gyökereket. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Köszöntés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kedves Érdeklődő! Először is szeretném megköszönni, hogy megtisztel figyelmével. Ezt a blogot elsősorban azon Olvasóknak ajánlom, akik szeretnének mélyebben elmerülni a középkor hadtörténetének, valamint fegyvertörténetének mély tengerében, de természetesen a korszak iránt általánosságban érdeklődők is hasznos és érdekes információkkal bővíthetik tudásukat. Mivel nem kis témáról van szó, így szerkesztőtársammal Kerese Mátéval közösen fogunk cikkeket írni a világháló eme kicsiny szegletébe. Jómagam a kora középkor és az érett középkor elejének az időszakát és annak hadászati és harcászati újításait, hadtörténeti eseményeit valamint fegyvertörténeti vonatkozásait fogom előtérbe helyezni, míg kollégám az érett középkor későbbi szakaszát valamint a késő középkort fogja nagyító alá venni ugyanezen szempontok szerint. Terveink szerint végigkövetjük a népvándorlások korának évszázadait, kitérünk a középkori európai államok megalakulásában szerepet játszó eseményekre, figyelmet szentelünk a keresztény és az arab világ konfliktusainak, vizsgáljuk a lovagi kultúra és eszme kialakulását, valamint a korszak meghatározó és kevésbé ismert fegyvereinek létrejöttét és fejlődéstörténetét, és sok egyéb dolgot, mindazt ami ennek az izgalmas és eseményteli időszaknak a sajátossága. Célunk egy olyan magas színvonalú, rendszeresen frissülő oldal létrehozása, ahol a középkori had- és fegyvertörténet iránt érdeklődők, valamint a korszakkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek is megtalálják a számításukat.

Üdvözlettel,

Molnár Attila

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.