Főoldal » Megvan a döntés: Ferenc nevű az új pápa

Megvan a döntés: Ferenc nevű az új pápa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Több szempontból is igaz a mostani pápaválasztásra ez a kijelentés: Ilyen pápa még nem volt. Ferenc nevű, jezsuita, és dél-amerikai.

2013. március 13-án, ötödszöri választási körben sikerült döntés hozni a bíborosi konklávénak a Vatikánban. A 76 éves argentin Jorge Mario Bergoglio lesz az új pápa, aki a jelképes Ferenc elnevezést választotta hivatali nevének. A szakértők a névválasztást azzal magyarázták, hogy a katolikus egyház megújulás előtt áll. A Ferenc név Assisi Szent Ferencre utal, aki a ferences, vagyon nélküli rendet megalapította, így az egyháznak a szegényekkel való jótétemény és a velük való azonosulás a következő feladata. Teszik ezt azért is, mert Bergoglio hazájában, Argentínában a szegénység a legnagyobb probléma a társadalomban. A dél-amerikai illetőség magyarázata pedig a katolikusok világegyházi státuszát igyekszik erősíteni a szakértők szerint. Mindenesetre még magukat a bíborosokat is meglepte a döntés, mivel évezredes tradíciók törnek most meg: sosem választottak még pápát Európán túlról.  

Obama elnök késő esti közleményében még aznap este üdvözölte az új pápát az amerikai nép nevében:  “A szegények és azok bajnokaként, akik közöttünk a legsebezhetőbbek, a szeretet és az együttérzés azon üzenetét viszi ő tovább, amely több mint kétezer éve ihlette meg a világot – azt, hogy egymásban Isten arcmását látjuk” – húzta alá az elnök.
    “Megválasztása szintén szól az amerikai földrész erejének és vitalitásának, amely egyre nagyobb mértékben alakítja világunkat, és a spanyol (származású) amerikaiakkal mi, az Egyesült Államokban élők is osztozunk e történelmi nap örömében” – írta Barack Obama.

Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke szerint a konklávé egy „politikus ” pápát választott Bergoglio személyében, aki képes lesz rendet tenni az egyházban, mivel intelligens, tanult ember, egy „igazi jezsuita”. Az argentin bíborost személyesen ismerő Fóthy elmondta: „Bergoglio bátorságára vall, hogy eddigi egyházi munkássága alatt rendszeresen szót emelt az Argentínában komoly problémát jelentő politikai korrupció ellen.” A város hangulatát így jellemezte: “Buenos Airesben most olyan a hangulat, mint mikor Messi gólt rúg” Állítólag maga az új pápa is érdeklődik a futball iránt, – mint Argentinában ez megszokott – és Messi a kedvenc játékosa.

 A Zsidó Világkongresszus (WJC) reményei szerint a most megválasztott Ferenc pápa irányítása alatt megmarad az elmúlt két évtizedben kialakított szoros kapcsolat a zsidóság és a katolikus egyház között. A WJC elnöke, Ronald S. Lauder gratulált Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosnak pápává választásához, egyben bizonyosságát fejezte ki, hogy Ferenc pápa a párbeszéd embere lesz. Személyében – véli – a bíborosok tapasztalt és nyitott gondolkodású pápát választottak, és ezzel fontos üzenetet küldtek az egész világnak a vallásközi kapcsolatok ápolásáról.
    Lauder meggyőződését fejezte ki, hogy Ferenc pápa elődjeinek nyomdokain jár majd, fellép az antiszemitizmus ellen, nem engedi a holokauszt tagadását, és erősíteni igyekszik a Vatikán és Izrael kapcsolatát.

Valószínűleg az a tény is közrejátszik a pápaválasztási döntésben, hogy Közép- és Dél-Amerikában az elmúlt évtizedekben radikálisan megugrott a protestáns és újjászületett keresztény közösségek száma. Bár Brazília a világ legnagyobb katolikus közösségének otthona, sokan térnek át a protestáns felekezetekbe. A katolikus egyházi vezetés most nyilván erre a jelenségre is fokozottabban figyelni fog.  

Forrás: mti.hu, hetek.hu
Képek forrása: infogyor.hu, stop.hu, magyarhirlap.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.