Főoldal » Villámsújtott Vatikán

Villámsújtott Vatikán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ég és föld mozdult meg hétfőn a Vatikánban, amikor XVI. Benedek pápa egy konzisztóriumon bejelentette, hogy február 28-án lemond hivataláról. Ugyanaznap villám csapott a Székesegyházba, ami prófétikus jelnek hat a hívek közt; katolikus korszakváltásról beszélnek.   

“Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát” – hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Federico Lombardi. A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki a “derült égből villámcsapásnak” nevezte XVI. Benedek bejelentését. Nos, ez estére valóságosan meg is érkezett. 

A helyiek kedden már hajnalban megrohamozták az éber újságárusok standjait, hogy megtudják Ratzinger lemondásának valódi okait, de mindhiába. Döntése indoklásában a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt. „A nehéz pápai feladatok ellátására nemcsak a lélek, hanem a test erejére is szükség van” – jelentette ki latinul, a bejelentésekor. 

A források azonban kételkednek, és megannyi lehetséges indokot sorolnak fel a katolikus vezető hirtelen távozását illetően. Lombardi a sajtótájékoztatón így fogalmazott: a pápa „úgy érezte, nincsen egyensúly ereje és a feladata között”.

A keddi olasz lapok a döntést nem csupán egészségügyi okokkal magyarázták. “Mivel nem volt képes megváltoztatni a Kúriát, arra a keserű következtetésre jutott, hogy maga megy el, maga változtat” – írta a Corriere della Sera. A legnagyobb olasz napilap szerint a pápa döntéséhez hozzájárultak a Vatikánt megrázó botrányok. A Corriere szerint az úgynevezett Vatileaks – a titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos botrány – csak a jéghegy csúcsa volt. Az Ior vatikáni banknak nyolc hónapja nincsen elnöke, több olasz egyházi intézmény kasszája üres – emlékeztetett a lap. XVI. Benedek “a hitelét veszített Vatikán válságába betegedett bele”- fogalmazott a Corriere, majd hozzátette: a pápa döntésével a Vatikánt kormányzó bíborosok tudomására hozta, hogy senki sem helyettesíthetetlen. 

XVI. Benedek áprilisban lesz 86 éves, 2005 óta ül Szent Péter székén. Számos jelentős intézkedés kapcsolódik a nevéhez: 2007-ben jelent meg az a pápai rendelkezés, amellyel megkönnyítette a régi rítusú latin mise celebrálását, így azóta nem csak püspöki engedéllyel lehet ilyen misét mondani. Papi pedofíliával kapcsolatos szigorítások is kapcsolódnak a nevéhez: egyértelműen küzdött az ilyen ügyek eltussolása ellen. Ellenezte az abortuszt, eutanáziát, a genetikai beavatkozásokat. Hajthatatlan volt a papi nőtlenség fenntartásában, és az azonos neműek együttélésének tekintetében.   

Most pedig: minden érintett valami mást, valami újat vár. Nagyobb szabadságot? Liberalizált egyházat? 

A vatikáni bódésok leállították a Joseph Ratzinger képével fémjelzett naptárak, kulcstartók beszerzését, mert húsvétra már „új” áru kell. Amúgy sem fogyott kellően eddig a pápás szuvenír; XVI. Benedek „túl komoly volt” – vallotta egy helyi bazáros.   

Várjuk hát a fejleményeket. 

Addig is, jó egészséget, Ratzinger úr. 

Képek: www.life.hu

Források:http://hvg.hu/vilag/20130211_Benedek_papa_lemond

http://index.hu/kulfold/2013/02/11/lemond_a_papa/

http://atv.hu/kulfold/20130212_az_olaszok_szerint_betegsege_miatt_mondott_le_xvi_benedek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.