Főoldal » Arcképcsarnok: Kevin David Mitnick, a legenda

Arcképcsarnok: Kevin David Mitnick, a legenda

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Engedjék meg, hogy személyes kedvencemet, Kevin Mitnick-et mutassam be elsőként a világ híres és hírhedt hackerei közül.

Kevin 1963. augusztus 6.-án látta meg a Napvilágot az angyalok városában, Los Angelesben. Szülei válása miatt a gyermekkora egyáltalán nem tekinthető könnyűnek. A hat éves Mitnick kihasználva átlagon felüli memóriáját, megtanulta az egész város buszmenetrendjét, valamint a sofőröktől megtudakolta a jegylyukasztó rendszer műköését, és otthon nekikezdett a jegyek gyártásának. A kisfiú rajongott a bűvésztrükkök iránt is, azonban ez megmaradt hobbinak a hacker életében. 

Bekerülve a középiskolába, megismerkedett a szakzsargonban, “phone phreakerek”-nek ismert fiatalokkal, akik a telefontársaságok rendszereit kijátszva ingyen telefonáltak, pontosabban a letelefonált összeget más számlájára terhelték. Képesek voltak lenyomozhatatlan telefonvonalakat biztosítani, valamint mások beszélgetéseit lehallgatni. A telekommunikációs cégek az eddigi mechanikus rendszerről ebben az időben kezdtek átállni a számítógépes, digitális technikára, ennek köszönhetően Mitnick-ék is kénytelenek voltak megismerkedni a számítógépekkel. Kevint lenyűgözte az informatikai hálózatokban rejlő számtalan lehetőség. Első komolyabb hackelésének a célpontja az iskola adatbázisa volt, azonban nem tudtak semmit sem rábizonyítani, mert ő csak “körülnézett” és semmilyen érdemjegyet nem módosított.

Mitnick és csapata tudták, hogy a tűzzel játszanak, azonban ez sem szegte kedvüket. Első lebukásuk 1981-ben volt, ami a Pacific Bell telefontársasággal nyomozóinak köszönhető. A csoport mindent tökéletesen eltervezett. Sikeresen betörtek a cég San Fransisco-i COSMOS nevű adatbázisába. Az akció nem technikai részleteken bukott el, hanem az egyik tag féltékeny barátnője “nyomta” fel a bandát. Kevin három hónapot kapott a fiatalkorúak börtönében.

Tanulmányait a Los Angeles Computer Learning Centerben folytatta, ami a nyugati part egyik első számú informatikai főiskolája. Kevin már az első hónapban feltörte az intézmény szerverét, és adminisztrátori jogokat adott magának. Miután erre fény derült, a teljes tanári kar, valamint a szakértők sem jöttek rá, hogyan történhetett ez. A főiskola vezetése úgy döntött, választás elé állítják Mitnick-et: vagy azonnal elbocsájtják az iskolából, vagy biztonsági szakértőként segíti a rendszer védelmét fejleszteni. Némi habozás után az utóbbi mellett döntött, és pár év múlva kiemelkedő eredményekkel zárta tanulmányait. 

Az évek alatt Kevin tökélyre fejlesztette a technikai tudását, és a “social engineering” módszert is elsajátította, és szinte hibátlanul ötvözte a tanulmányaival, időről időre azért csak elkapták. Összesen öt alkalommal került börtönbe, és ezzel kivívta magának az “Amerika legveszélyesebb hackere” titulust. A betöréseit Condor álnéven hajtotta végre, amelyet a Keselyű három napja című film ihletett. 

Börtönévek:

1983:  University of Souther California egyetem rendszerébe tört be. 6 hónapot kapott.

1985: Pentagon védelmi rendszerébe surrant be, majd ugyanebben az évben az ARPANet katonai rendszert törte fel.

1987:  A Digital Equipments kutatólaborjába tört be, és tulajdonította el a cég operációs rendszerét, mielőtt lebukott.

A hacker betöréseiben egyetlen egy dolog volt mindig állandó: Sosem rombolási, pénzkereseti céllal követte el a bűntényeket. Mindössze feltörte a védelmet, lemásolta a számára hasznos adatokat, érdekességeket, és tanult. Ösztönző erőként tehát a tudásszomj hatott rá.

Kevin legnagyobb ereje a fent már említett social engineering technika volt. Fiatalként megtanulta, hogy minden védelmi rendszer leggyengébb pontja az emberi tényező. A technika lényege a megtévesztés volt. Voltak olyan esetek is, hogy szimplán betelefonált egy céghez, majd kiadta magát rendszergazdának, és így jutott értékes információkhoz a rendszerrel kapcsolatban.

Az ezredfordulót követően Mitnick jó útra tért. Defensive Thinking néven informatikai biztonságtechnikai céget alapított. A mai hackertársadalom számára Kevin oldalának feltörése szinte a mennyország kulcsának megszerzésével egyenlő. Rengetegen próbálkoznak ezzel, de kevés embernek sikerül. Mindössze két alkalommal tudtak átjutni a védelmi rendszeren.

Az első feltörés után így nézett ki hősünk cégének oldala:

http://zonehmirrors.net/defaced/2003/01/30/www.defensivethinking.com/hacked.html

A második után erősebb tartalom jelent meg a weblapján:

http://zonehmirrors.net/defaced/2003/02/23/www.defensivethinking.com(1)/

Úgy gondolom, hogy azért sok ember fejében elindul a vezérhangya, és eszébe jut az a mondás, hogy kutyából nem lesz szalonna -de ez már a jövő zenéje.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.