Főoldal » Biztonságról mindenkinek

Biztonságról mindenkinek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha már ennyit beszéltem a telekommunikáció előnyeiről. Akkor most essen szó a hátrányokról is, avagy oda kell figyelni, hogy milyen adatunkat, hol és kinek adjuk ki.

Sokan gondolhatják, hogy a biztonság az nem a felhasználó feladata, mert arról gondoskodjon a rendszergazda, aki üzemelteti azt a szervert (weblapot). Hát ez nem teljesen így van, mert a felhasználót nem tudja megvédeni, ha az nem tesz meg mindent/semmit a védelmének az érdekében. Ezekről a biztonsági kritériumokról fogok szót ejteni a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabbakat felsorolva. Ha ezeket betartjuk és alkalmazzuk a mindennapjainkban, akkor eggyel kevesebb támadható felületet adunk a Hackereknek, akik vadásznak a személyes adatainkra.
Akik, úgy gondolják, hogy ez a cikk nem nekik szól, akkor olvassák el először ezt a cikket:
http://index.hu/tech/2011/02/09/a_magyar_szamitogepek_46_-a_virusos/

 

Biztonsági kritériumok a jelszavunkkal kapcsolatban

 • Mindig próbáljunk legalább 8 karakter hosszúságú jelszót megadni.
 • Legyen benne kis- és nagybetű, valamint szám és lehetőség szerint speciális karakter (Pl. !%?:-)
 • Ne szótári alakot adjunk meg, tehát önmagában ne alkosson értelmes szót, de mi könnyen rá tudjunk jönni. Pl. Kigondolunk egy nevet és azt a végéről kezdjük el felírni, ez első ránézésre értelmetlen lesz, csak mi tudjuk, hogy valójában mit rejt. A további lehetőségeket mindenkinek a fantáziájára bízom.
 • Egy hónap után változtassuk meg és sose az előző jelszavakra. Tehát ne két jelszó váltakozzon hónapokon át.

 

Adataink biztonságos tárolása és megfelelő kezelése

 • A legtöbb ember nem figyel arra, hogy hol és milyen adatokat ad ki magáról.
 • Nem szabad megszokásból gépelni a jelszavunkat, mert lehet hogy egy oldal, csak hasonlít az oldalra, mint ahol regisztrálva vagyunk.
 • A trükkös hackerek szeretnek létrehozni hasonló megjelenésű oldalakat és lehet, hogy csak egy betűben különbözik, de már meg is szerezték a felhasználói adatainkat.
 • Az adathalászat elleni védelmet mindig kapcsoljuk be és olvassuk a böngésző figyelmeztetéseit, sose legyünk felületesek ezzel kapcsolatban. A piros felkiáltó jeles üzenetek, mindig fontosak és a mi érdekeinket szolgálják.
 • Amikor ki adjuk a hitelkártyánk adatait, akkor mindig bizonyosodjunk meg az oldal hitelességéről.
 • A személyes adataink biztonságára mi tudunk a legjobban vigyázni.
 • Jelszavainkat biztonságos módon tároljuk, sose Jegyzettömbbe, vagy hasonló kódolatlan dokumentumba. A jelszavak tárolására a KeePass Password Safe programot tudom ajánlani.
 • Ha emailen keresztül kérik a jelszavunkat, látszólag az oldal adminisztrátorai. Sose adjuk meg, mert az adminok sosem tesznek ilyet.

Ha betartjuk ezt a pár pontot a mindennapi életünk során, akkor már csökkentettük annak a lehetőségét, hogy illetéktelenek hozzáférjenek az adatainkhoz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.