Főoldal » Google “termékbemutató”

Google “termékbemutató”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Jó pár éve (de van már egy évtizede is talán) oda vagyok a Google Inc. szoftvereiért. Főleg miután kikerültem az általános iskola és a gimnázium “karmaiból” és komolyabban elkezdtem informatikával foglalkozni, akkor tárult ki előtte a világ és akkor fedeztem fel, hogy a Google cég nem csupán az egyedülálló keresőjéről ismert világszerte, hanem számos hasznos, praktikus és maximális igényeket kielégítő alkalmazásaikal is sakkban tartják az Internetet és egyre bővülő rajongótáboruk szívét.

Túllépve tehát a felületes ismerkedésen és távolságtartó kapcsolatunkon, amit  a gimnázium befejeztéig tartottunk, jobban megismertem apránként a Google néhány más szoftverét is.

Elsőként a méltán híres és elismert Google Chrome böngészőt. Ki merem jelenteni, hogy a világ jelenleg legjobb és leggyorsabb böngészőjéről van szó. Sok beépített funkciói mellett külön kiemelném az Adobe Reader-t és a Adobe Flash Player-t. Emellett teljesen összhangban van a Google más alkalmazásaival, például a Gmail fiókkal, Google Drive-al, stb. Ha már van saját Gmail fiókunk, akkor nem kell aggódnunk, hogy levesznek fontos adatain, könyvjelzőink, vagy bármely életünket megkönnyítő alkalmazásaink, melyeket böngészés közben használunk. A számítógépünk újratelepítését követően csupán telepítenünk kell a Google Chrome böngészőt, majd megadni az email címünket és a Chrome minden előzményt/könyvjelzőt és legutóbbi beállítást automatikusan visszaállít pont úgy, ahogyan mi azt elrendeztük és beállítottuk még anno. Órákig lehetne sorolni a Chrome előnyei, de inkább azt javaslom, hogy mindenki győződjön meg róla a saját szemével. Google Chrome the Best! :-)

Másik általam kedvelt és gyakran használt funkció, melyet szintén a Chrome-on keresztül könnyen elérhetünk az a Google Drive.
Ezzel a hasznos kis alkalmazással a számítógépünkről tötlhetünk fel adatokat saját viruális tárhelyünkre (az Interneten), majd ezeket a tartalmakat megoszthatjuk más emberekkel, vagy akár mindenkivel, ha publikussá tesszük azokat. Ez még nem minden! Hozhatunk létre táblázatot, űrlapot, prezentációt és még sok más elemet a tárhelyünkön. Egy űrlap létrehozásával egy gyors névtelen közvéleménykutatást is készíthetünk, gyűjthetünk szakdolgozati munkánkhoz anyagot több 1000 felhasználótól csupán egy megosztással, ahelyett, hogy több 100 példányben kérdőíveket nyomtatnánk és sajátkezűleg szétosztanánk azokat, majd néhány nap elteltével újra kimennénk a helyszínekre és összegyűjtenénk és kiértékelnénk azokat. Mennyivel egyszerűbb egyszer megírni Google Driveban a kérdőívet és megosztani ismerőseink közt, vagy bármely közösségi oldalon és a többi munkát a Google elvégzi helyettünk. Összegyűjt kiértékel, visszajelzést készít és már csak a kapott adatokat kell felhasználnunk. A Google Drive is nagyon csúcs kis program, érdemes kipróbálni! :-)

Ami viszont számomra is új dolog volt és csupán véletlenül bukkantam rá kényszerből az a Picasa nevű ingyenes fotóböngésző és -szerkesztő szintén a Google cégtől.

Történ ugyanis, hogy néhány hónapja új laptop került hozzám, de a windowsba épített képnézegető a képek megnyitása után nem sokkal hibaüzenettel leállt (azóta ki tudom küszöbölni ezt a hibát, úgy, hogy a kis előzetes képek funkciót leállítom, de ezt a megoldást nem szeretem, mert jó látni kicsiben a képeket, hogy tudjam mi hol van…). Elkezdtem keresgélni a neten, hogy milyen más képnézegető programok vannak, ki mit ajánl, kinek mi jött be igazán…Érdekes módon itt senki nem említette a Picasa programot. Így tehát egy általam ismeretlen szoftvert töltöttem le és kezdtem használni…Mondanom sem kell, hogy kicsit feszengve éreztem magam a képek nézegetése közben, mert teljesen idegen felület állt előttem, nem is nagyon nyert el tetszésem. Ám ekkor találtam rá a Picasa 3.9-re, ami azonnal meggyőzött, hogy ha képek nézegetéséről van szó, csak ezt használjam ezentúl.

Igényesen kidolgozott felület, gyönyörű megjelenítés, rengeteg plusz funkció jellemzi a programot. Nagyon intelligens. Első indítás után felajánlja, hogy végignézi az összes meghajtót, és összegyűjti kategóriánként az összes létező képet a gépünkről. Ez mind semmi…A képeken lévő arcokat csoportoítja és akár, ha szeretnénk névvel is elláthatjuk a képeinken szereplő arcokt.

Mint írtam nagyon sokrétű programról van szó. Mivel ez is Google termék, így összekapcsolhatjuk a google fiókunkkal is, és a kiválasztott képeinket azonnal meg is oszthatjuk ismerőseinkkel az Interneten.

A Picasa nem csak képnézegető, de képszerkesztő is. Nem egy Photoshop, de azért egy átlag felhasználó számára tökéletesen megfelel a Picasa által nyújtott többféle képjavítási mód. Eltüntethető a vörösszem effektus, fotókollázst készíthetünk az általunk kijelölt képekből, eltávolítja a túlzott színárnyalatokat, így egy sötét, rossz minőségű képből viszonylag normális minőséget és látható javulást érhetünk el. Különböző hatásokat adhatunk képeinkhez, szemcsésedéseket, karcokat tüntethetünk el, lágy fókuszt állíthatunk a fényképünkre és még számos lehetőség adódik előttün képeink javítására, kategorizálására, vagy akár kreatív kollázsok készítésére, ha letöltjük ezt az igen sokrétű Picasa programot!

Kicsit hosszúra, nyúlt a 3 általan leginkább használt és szeretett Google termék bemutatása, de még így is felületes. Jócskán lehetne még ezekről a fantasztikus programokról mit írni, de én az autodidakta tanulás híve vagyok. És ez a kis írás legyen kedvcsináló régi és új Google párti emberkéknek. Próbálja ki mindenki és nem hinném, hogy bármely alkalmazás csalódást okozhat bárki számára. 

A Google legyen veletek!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.