Főoldal » Hyper-V to Windows Virtual PC

Hyper-V to Windows Virtual PC

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mindenhol azt írják, hogy általában nem lehetséges (természetesen a másik irány sokkal inkább járható – egy eszmefuttatás itt).


Nos, mivel szükségem volt egy lehetőleg észrevétlen fizikai gép-virtuális gép konverzióra, körbejártam a kérdést.


Egy helyen lehet arra utalást találni, hogy a számítógép típusa elég meghatározó. Nos, ez valóban így van: a „Szabványos PC”-re („Standard PC”) nem megfelelő, a legjobb, ha „ACPI” szerepel a kérdéses helyen, az eszközkezelőben.


Igen ám, de ezt miként érjük el? Mivel a HAL teljesen más egy HyperV és a Virtual PC esetén, természetesen már a virtuális gép elindulása érdekében ki kell cserélni a hal.dll állományt. S itt jön a csavar: nem mindegy, hogy milyenre cseréljük.


Nem részletezem, hogy hány és milyen próbálkozásaim voltak – a lényeg, hogy eljutottam odáig, hogy elvileg minden működött, egy dolog kivételével: az integrációs komponens. Ez, bár telepítve volt, a szolgáltatás futott, az egér szépen oda/vissza kapcsolt a valódi és virtuális gép között, mégsem volt az igazi. Ezt jelezte a hibaüzenet is, amely akkor jelent meg, ha a Virtual PC menüjében engedélyezni akartam:Ekkor döntöttem úgy, hogy kérem az MS segítségét, s jó pár próbálkozás után ők adták meg a megoldást: próbáljam ki, hogy egy működő XPMode gép alól kimásolt hal.dll állományt másoljak be a megfelelő helyre. Ez már egy komoly előrelépés volt – ugyanakkor kiderítettem, hogy (mint ahogy sejtettem) nincs szükség az ntoskrnl állomány cseréjére, sőt, az MS által javasolt acpi.sys állomány frissítésére sem (a system32/drivers könyvtárban).


Fontos, hogy az integrációs komponenst csak ezután telepítsük, illetve, ha már telepítettük, akkor távolítsuk el s ismét telepítsük.


A következő lépés az ellenőrzés volt, itt derült ki, hogy ha az integrációs összetevőknél be is kapcsolom a gazdagép meghajtóinak csatolását, egy „sima” újraindítása a virtuális gépnek nem segít. A legjobb, ha leállítjuk teljesen, majd utána elindítjuk – ekkor már létrejönnek a csatolt meghajtók.


Utolsó lépésként következett az XP Mode, vagyis a RAIL összetevő telepítése. Ez a KB961742-v3 nevű „folt” telepítését jelenti. A futtatási/csatlakozási jogosultságokat természetesen mindig tartsuk szem előtt.Ezután mi már tudjuk használni a virtuális gépet, illetve „XPMode-osan” az alkalmazásait. Viszont a publikált alkalmazások csak a mi Start menünkben jelennek meg, ezért első lépésként érdemes áttenni mindenki Start menüjébe (\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Windows Virtual PC). Ekkor már látszanak más felhasználónál is, de az ikonjaik szürkék, s elindítási kísérlet esetén az alábbi hibaüzenet örvendeztet meg:Ennek megoldása: másoljuk át a mi (vagy egy működő) profilunkból a „Virtuális gépek” mappából az adott virtuális gép .vmcx állományát az adott felhasználó profiljában található „Virtuális gépek” mappájába (mivel másoljuk, a jogok rendben lesznek).


Szóval a végleges menet:


Ø SCVMM segítségével elkészítjük a virtuális gépet, értelemszerűen ekkor még valamelyik Hyper-V kiszolgálóra


Ø elindítjuk a virtuális gépet, eltávolítjuk az integrációs összetevőket, majd leállítjuk


Ø átmásoljuk a .vhd állományt a Windows Virtual PC-t futtató vasra, megfelelő helyre, létrehozzuk a virtuális gépet


Ø felcsatoljuk a vhd-t a lemezkezelőbe, s kicseréljük a %Windir%\system32 könyvtárban található hal.dll-t arra, amit egy XPMode alól másoltunk ki (lehetőleg azonos nyelvű, de nem kötelező), majd leválasztjuk a virtuális lemezt


Ø elindítjuk a virtuális gépet, s telepítjük az integrációs összetevőket


Ø a gép újraindulása után engedélyezzük az integrációs szolgáltatásokat


Ø ha szükséges, telepítjük a RAIL összetevőt


Ø kimásoljuk a közös Start menübe a virtuális gép alkalmazás-ikonjait


Ø átmásoljuk adott profilba (vagy a Default-ba létrehozott „Virtual Machines” mappába) a virtuális gép .vmcx állományát


Hátradőlünk :)


u.i. ez a cikk (illetve a probléma) volt beígérve ebben a cikkben…


(Forrás: Asteriksz blogja)

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?