Főoldal » Ki is az a hacker?

Ki is az a hacker?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Biztos mindenki látott  már olyan filmet, amiben kapucniban ül a számítógépe előtt egy ember, akinek nem látszik az arca, és hihetetlen gyorsasággal ütögeti a klaviatúrát, miközben sötét háttérrel futkároznak a neonzöld színű betűk. 

Az emberek többsége valószínűleg így képzeli el a hackereket, de ez nem feltétlenül igaz. Kezdjük a legelején. Tisztázzunk pár dolgot:

Mit is jelent a hacker?

Ha rákeresünk a szótárban a “hacker” szóra akkor a következő jelentésekbe botlunk: csákányozó, csákányos, számítógépkalóz.Valószínűsíthetjük, hogy a mi esetünkben az utóbbi jelentés a mérvadó. Tehát egy “modern kori kalózról” van szó. Ha úgy vesszük, ez igaz, mivel régen a kalózok fosztogattak, és raboltak, az ártatlan emberek nyugalmát zavarták meg. Azonban nem feltétlenül csak rosszindulató hacker létezik. Ezért általában két csoportra bontjuk őket:

White-hat hacker 

Ők azok, akik az informatika területén nagy tudással rendelkeznek, és a tudásukat nem rombolásra, és károkozásra használják fel, hanem a jó cél érdekében dolgoznak. Például egy jól menő cég felbérel egy szakembert (white-hat hacker-t), és megbízzák azzal a feladattal, hogy törjön be az őt alkalmazó cég informatikai rendszerébe. Elsőre lehet őrültségnek hangzik, hogy minek fizessek még azért, hogy feltörjék a cégem rendszerét, de nézzünk csak a dolgok mögé! A hacker tényleg feltöri a rendszerünket, de rámutat a gyenge pontokra, ahol fogást talált a védelmi rendszerben, ezáltal be tudjuk tömni a réseket a pajzson. A jó oldalon álló hackereket a rendőrség is alkalmazza, hogy segítsenek elkapni a cyber-bűnözőket, ami manapság igen sok kellemetlenséget okoz az embereknek. Térjünk is át a sötét oldalra!

Black-hat hacker 

Ebbe a csoportba tartoznak azok a “szakemberek” akiket egyértelműen a pénzszerzés, a bosszúállás vagy a hatalomvágy vezérel. Fő célja, hogy egy adatbázisból minél több privát adatot kiszűrjön, valamint egy adott rendszert ellehetetlenítsen. Egyértelműen látszik, hogy ebbe a csoportba tartozó hackerek illegálisan “dolgoznak”, és ezt hívják cyber- bűnözésnek.

Egyértelműen nem lehet besorolni az összes hackert csak white-hat hackerek, vagy csak black hat-nek. Vannak úgynevezett Grey-hat hackerek is, akik egyik frakcióba sem tartoznak.

A két csoport között igen nagynak tűnik a különbség, azonban ez korántsem ilyen hatalmas szakadék.  A legtöbb white-hat hacker black-hat hackerként kezdte pályafutását. Tehát leszögezhetjük, hogy a két csoport átjárható, és ezek helyett az elnevezések helyett talán jobban tennénk, ha etikus és etikátlanként emlegetnénk. 

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?