Főoldal » Lightroom 3 – Bevezető

Lightroom 3 – Bevezető

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Az Adobe nevet mindenki ismeri, aki kicsit is otthon van a számítógépes grafikák világában, a Photoshop nevet pedig a világon bárki ismeri, aki valaha is látott már számítógépet. A harmadik verziónál tartó Lightroom is a Creative Suite impozáns eleme, amely főleg a fotográfusoknak próbál hatékony eszközt nyújtani.

Valahogy úgy kell elképzelni, mintha a Bridge képkezelő szoftver összegyúrták volna a Photoshop képszerkesztő programmal. Ha a kettő öszvérgyerekét látjuk lelki szemeink előtt, akkor nem fogunk messze járni a valóságtól. Bár igazából a Lightroom inkább a Camera Raw szoftver tökéletesített változata, amely immáron kinőtte már a nyersfájlok feldolgozásának szerepét és egy komplett képrendező, szerkesztő, katalogizáló, konvertáló programmá alakult.

A Lightroomban az első feladat minden esetben az importálás. Ezzel a katalógusba rakhatjuk a képeinket, majd ezután szerkeszthetjük azokat. Persze nem kötelező hosszú távon is használni a katalógusokat, de ideiglenesen a szerkesztés időtartamára mindenképpen be kell importálni őket. Egyébként érdemes használni, mivel kulcsszavakkal lehet ellátni őket, ezután nagyon részletes keresések állnak a rendelkezésünkre, na meg kötegelt feldolgozásokra is alkalmas.

A szerkesztés terén expozíció konverziók, színkorrekciók részletes használatát adja a kezünkbe, ezen kívül itt is megtalálható az ecset, átmenetet képezhetünk, igazíthatjuk a vágást, szűrőket használhatunk. Nagyon hatékony zajszűrővel rendelkezik és ahogy korábban említettem raw konverzióra is alkalmas. Egy átlagos kép utómunkáját bőven elvégezhetjük anélkül, hogy a nagytestvérhez kelljen nyúlni. Ezen kívül alkalmas még nyomtatásra, webes galériát képes generálni html és flash formátumban, végül pedig diavetítést szerkeszthetünk vele.

A jövőben bejegyzésenként fogom végig venni az egyes funkciókat, később pedig célzottabb tippekkel fogok szolgálni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.