Főoldal » Lightroom 3 – Importálás

Lightroom 3 – Importálás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahogy a bevezetőben már említettem a Lightroom 3-ban minden esetben az Importálás lesz az első feladatunk. Attól függetlenül, hogy éppen most csatlakoztatjuk a fényképezőnket, vagy egy külső adattárolót, esetleg már megvannak a fényképeink a merevlemezen. Ez a lépés az ismerkedés elején nagyon zavaró lehet, de később mindenki be szokta látni, hogy hasznos funkció. Tehát ismerkedjünk meg vele most!

Az importálásnak több fajtája van:

  1. Copy as DNG:  A megadott helyre az Adobe saját nyersformátumában készít másolatot a képekről.
  2. Copy: A megadott helyre másolja a képeket.
  3. Move: A megadott helyre helyezi át a képeket.
  4. Add: A mostani helyük alapján veszi be őket a katalógusba.

Az első három esetében ugyebár megadhatjuk a helyet, ahova a műveletet végeztetni szeretnénk, meg egy okos átnevezőt is használhatunk, ha akarunk.

A DNG nem rossz megoldás annak, aki valamilyen ritkábban támogatott nyersformátummal kénytelen beérni. Mert ne felejtsük el, hogy képeink szerkesztésére nem csak a Lightroom használható, hanem van rengeteg speciális program panorámákhoz, hdr képekhez…

A többit gondolom, nem kell megmagyaráznom, maximum tippeket adok hozzá. Ha a fényképezőről vagy egyéb külső adatforrásról akarnánk lementeni a képeket, elsőször inkább csak másoljuk őket! Később, amikor már több helyen lesz biztonsági másolatunk, akkor törölhetjük erről az eszközről is, de addig kicsit felelőtlenség lenne. Ha pedig már alapból a számítógépünkön vannak a fájlok, akkor bőven elég az Add használata. Ugyebár egy gépen belül nem sok értelme van a duplikálásnak.

Az importálás közben van lehetőségünk meta adatokat megadni, nagyon hosszú a lista, de nagy részük teljesen felesleges. Talán a copyrightnak van gyakorlati haszna. Másik dolog, amit hasznos ebben a lépésben megadni, az a keywords. Mindenképp kulcsszavazzuk a képeinket, ugyanis évek múlva így fogjuk tudni visszakeresni őket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.