Főoldal » Miért játszunk a lottón?

Miért játszunk a lottón?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Blogom nyitó bejegyzésének talán nem is választhatnék jobb témát annál, minthogy kicsit rávilágítsak arra, hogy miért is dobjuk ki pénzünket feleslegesen az ablakon, azaz miért tesszük próbára szerencsénket hétről-hétre különböző szerencsejátékokon?

Ebben a bejegyzésben konkrétan az ötöslottó körüli őrületet elemezném, de amit leírok, az gyakorlatilag bármely más sok pénzt ígérő szerencsejáték típusban megállná a helyét. Minden ember számára vonzó a sok pénz, a sok-sok millió (talán milliárd) forint, amellyel egy csapásra megváltozna az élete, nem lenne több gondja, nem kellene minden nap korán munkába indulnia és nem kellene minden nap a főnök elvárásait hallgatnia. Ki ne ábrándozott volna arról, hogy egyszer megnyeri az ötöslottót, talán gondolatban már be is fektette virtuális pénzét ingatlanba, részvényekbe, utazásba… Sokan álmaikért, amelyeket a lottó főnyereményéhez fűznek nagyon nagy árat fizetnek. Hiú ábrándokat kergetnek és hétről-hétre csalódniuk kell, amikor ismét elkerüli őketa vakszerencse. Nem beszélve az anyagi részéről. Néhány hete a postán állva, sárga csekkekkel a kezemben voltam szemtanúja annak, ahogy egy középkorú férfi 27ezer forint értékben játszotta meg ötöslottó kombinációit. Úgy gondolom az eset nem egyedi és nagyon sokan még ennél is sokkal több pénzt költenek el egy-egy hétvége alkalmából.

Azok az emberek, akik ekkora tételben játszanak, valószínűleg nem látják át a problémát, nem veszik tudomásul nyerési esélyeiket. Egyszerűen nem képesek elképzelni a problémát a hatalmas nagyságrendek miatt, nem képesek felmérni esélyeiket.

De mégis, hogyan dönthetnénk akkor helyesen?
Daniel Bernoulli, egy holland-svájci matematikus már formálisan megoldotta ezt a problémát. Határozzuk meg különböző események esélyét, szorozzuk meg az esemény értékével, így megkaphatjuk az esemény várható értékét. Ezt minden lehetséges eseményre kiszámolva mindig tudjuk mi számunkra a helyes lépés. Milyen egyszerű igaz? Hát nem, ugyanis legtöbbször rosszul határozzuk meg az egyes valószínűségeket, nem beszélve arról, hogy az eseményeink értékeivel sem vagyunk mindig teljesen tisztában. Tehát feladjuk a szelvényt…

Mit sugall a média?
Gondolom mindenki hallott/látott már szerencsés nyerteseket, akik széles mosollyal tartják kezükben a 3*2 méteres plasztik csekket, amelyen hatalmas számokkal van feltűntve a sok-sok nullát tartalmazó főnyeremény összege. Gondolom szintén mindenki hallott már olyanról, aki egész életében szegény volt, azonban egyszer rámosolygott a szerencse és azóta semmi gondja sincs, vígan éli életét mindentől zavartalanul. De ki hallott olyanról, aki több éve játszik, rengeteg pénzt beleölt már és csak a 3 havonta eltalált kettes fizetett neki párszáz forintot? Itt van a kutya elásva. A média mindig csak azokat mutatja meg a közönségnek, akiknek sikerült megnyerni a hatalmas összeget, azokról nincsen hír, akik semmit sem nyertek. Pedig higgyék el, sokkal több ilyen van. A média által az emberek emlékeiben az a kép él, hogy a lottón sokan nyernek sok pénzt, így ők is újra és újra megpróbálják, hiszen sokkal több pozitív emlék kötődik hozzá, mint negatív. Csak egy példa: amerikában, ahol nem ritka, hogy 100millió játékos is játszik, ha mindenkinek, aki nem nyert, el kellene mondania egy tv adásban, hogy “nem nyertem”, akkor akár egy 8-9 éves műsort is össze lehetne hozni. Mire a sok “nem nyertem” után meghallanánk egy “nyertem” szót, talán már másképp döntenénk a mágikus ötösről.

És Ön hogyan döntene?

Írta: Stift András

Forrás: Miért játszunk a lottón?

Kövess minket közösségi oldalakon is!

         

Iratkozz fel hírlevelünkre!

->FELIRATKOZÁS<-

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.