Főoldal » Rendszer telepítés USB Kulcsról

Rendszer telepítés USB Kulcsról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy ideje már elérhető a 11.04-es változatú Ubuntu, ezért gondoltam ideje frissíteni 10.10-ről. Mivel nem akartam egy üres CD-t elpazarolni a telepítőjére (Környezet tudatosság mindenek előtt), ezért gondoltam kísérletezgetek egy kicsit USB kulcsról telepítéssel. Ezen írásban Linux disztribúciók és Windows telepítésével foglalkozok USB meghajtókról.

Manapság a legtöbb operációs rendszer telepíthető már USB tárolóról. Az USB telepíthetőséget általában úgy szokták megoldani, hogy létrehoznak egy CD/DVD telepítő lemezképet. Majd egy programmal a felhasználó letöltés után elkészítheti az USB telepítő képét. Ezen program Disztribúciónként változó szokott lenni.

Ezen cikkben is egy ilyen programot használunk, amelynek a neve Universal USB Installer. Ez a program számos Linux disztribúció CD/DVD telepítő képéből képes indítható USB kulcs változatot létrehozni. Emellett újabb verziói képesek Windows telepítőt is USB kulcsra tenni. Windows esetén Vista és Seven telepítő képek a támogatottak. A program a következő címről szerezhető be: http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

Maga a program telepítést nem igényel, és kevesebbet foglal, mint 1Mb. Futtatásához adminisztrátori jogok szükségesek.

Cél meghajtónak értelem szerűen egy olyan USB meghajtót kell választani, amire felfér a telepítő lemezkép. Előfordulhat, hogy a választott meghajtóra nem sikerül a programnak felmásolnia a telepítőt. Olcsó meghajtók esetén a gondot az okozhatja, hogy nem támogatják a Boot funkciót. Árszinttől függetlenül ha másolási hiba történik, az a meghajtó meghibásodását jelzi.

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

 

A program indítása után első lépésben egy licenc információs ablakot kapunk, amiből kiderül, hogy a szoftver GPL licenc alatt került kiadásra, valamint a használt eszközök listája is megtalálható itt.

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

 

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

A következő lépésben meg kell adni a telepíteni kívánt disztribúciót. Amint látható elég sok támogatott van. Windows Vista/Seven a lista vége felé található. A disztibúció kiválasztása után a következő lépés a telepítő lemezkép helyének megadása. Opcionálisan ha még nem rendelkezünk telepítő lemezképpel, akkor a “Download ISO” jelelölő négyzetet bepipálva a böngészőnkben megnyitja a disztribúció lemezképének letöltését. Ezután ha a lemezkép ugyan abban a mappában van, mint az USB Installer, akkor fel fogja ismerni a telepítő kép helyét. Más esetben az elhelyezett Browse… gombra kattintással kiválaszthatjuk a lemezkép helyét.

Ezután a cél meghajtót kell kiválasztani, majd hogy formázni akarjuk e a meghajtót. Valamint meg kell adnunk egy átmeneti fájlrendszer méretet. Tapasztalataim szerint 100Mb elegendő szokott lenni, de igényektől függően ez növelhető, vagy csökkenthető. Ez a fájlrendszer azt a célt szolgálja, hogy a Live módban futó disztribúciók módosított fájljainak legyen helye, ezzel mentve a beállításainkat, így későbbi használatnál nem kell szenvedni minden esetben az újra konfigurálással. Ez a fáj rendszer nem külön partícióra kerül, hanem egy fájlba.

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

Ezután dob a program egy megerősítést arról, hogy mi fog történni, és hogy biztos ezt szeretnénk e.

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

Első lépésben a boot szektor kialakítására kerül sor. Amennyiben egy hasonló üzenetet kapunk, az azt jelenti nem sikerült a boot szektor létrehozása, ezért az USB meghajtó nem lesz bootolható. Ezen ponton fel is adható a telepítés, és lehet keresni egy másik meghajtót…

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

Ezután a fájlok kicsomagolására kerül sor. Ez a kulcs sebességétől függően eltarthat egy ideig.

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

Végső lépésben a Close gombra kattintással vége is a folyamatnak. Amennyiben a folyamat elején nem kaptunk hibaüzenetet a boot szektor kialakítási hibáról akkor a meghajtó használható rendszer indításra újraindítás után.

Windows Esetén mivel a legtöbb embernek telepítő DVD formátumban van meg az operációs rendszer létre kell hozni egy ISO képet. Erre számos program alkalmas. Akár a Daemon Tools is. A program ezen funkciója a lemez képzése menüpontban érhető el.

Származási hely: Rendszer telepítés USB kulcsról

A folyamat igen egyszerű. Ki kell választani a forrás lemezt, egy olvasási sebességet, valamint hogy hova kerüljön a fájl. Formátumnak ISO legyen megadva, máskülönben nem fog működni az USB-re telepítés a későbbiekben.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.