Főoldal » SEO – A keresőmotorok működése

SEO – A keresőmotorok működése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Valahányszor, amikor beírsz egy kifejezést a keresőbe és lenyomod az “ENTER” gombot egy listát kapsz a weben megtalálható tartalmakról, amik a keresett kifejezést tartalmazzák. A felhasználók a lista felső részében elhelyezkedő találatokat látogatják előszeretettel, mert azt gondolják, hogy ezek a legrelevánsabbak találatok a keresett kifejezésre. Ha megkérdeznéd, hogy miért lehetséges, hogy egyes oldalakat előrébb rangsorolnak a keresők, mint másokat, akkor erre egyszerű válaszként csupán három betűvel felelnék: SEO (Search Engine Optimization).

SEO egy olyan online marketing technika, amely segít a keresőmotoroknak megtalálni és előkellőbb helyre rangsorolni egy weboldalt, több milliónyi hasonló oldallal szemben. ASEO ily módon segíthet mindenkinek növelni weboldala látogatottságát.

Hogyan működnek a keresőmotorok?

Az első alapvető igazság, amit feltétlenül tudni kell, hogy a keresők nem emberi lények. Ez talán nyilvánvaló mindeki számára, az viszont koránt sem, hogy az emberek és akeresőmotorok teljesen különbözőképpen néznek egy weboldalra. Az emberekkel ellentétben a keresők szöveg alapon működnek. A keresőmotorok nem olyan intelligens teremtmények, amik figyelebe veszik a csodás, menő dizájnt, vagy a zengő-bongó, közönségcsalogató zenekíséretet. Ehelyett feltérképezik a weboldal tartalmát, beleértve az egyes (legfőképp szöveges) oldalelemeket, és kialakítanak egy képet, hogy miről is szól az oldal valójában. Ez a rövid ismertető nem feltétlenül a legpontosabb, hiszen a keresőmotorok nagyon sok, összetett tevékenység eredményeként biztosítják számunkra a legjobb találati eredményeket (feltérképezés, indexelés, kérés feldolgozása, relevancia számítása, eredmények visszaadása).


A felderítés után a következő lépés az indexelés. Az oldalak az indexelés során egy hatalmas adatbázisba kerülnek eltárolásra, ahonnan később gond nélkül visszakereshetők. Az indexelés lényege, hogy feltárja és kiválassza azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek legjobban, legpontosabban leírják a weboldal tartalmát (kulcsszavak). Számunkra, emberi lények számára lehetetlen feladat lenne ilyen hatalmas mennyiségű adatot feldolgozni. Néha a robotok sem állapítják meg hibátanul egy webhely tartalmát, de optimalizálással nagy segítséget nyújthatunk számukra e nehéz munkában. Könnyebben osztályozzák tartalmat, így segítve magasabb helyezéshez az oldalt.

Első lépésként tekintsük a feltérképezést, aminek keretein belül a kereső felderíti, hogy mi is található a világhálón. Ezt a feladatot egy robotnak nevezett szoftver végzi el (A Google esetén Googlebot). A robotok a weboldalakról egymásra mutató linkeket követve haladnak és indexelnek minden útjukba kerülő tartalmat. Ezektől a szoftverektől nem várható el, hogy napi szinten meglátogassák a világháló összes weboldalát, hátha került fel egy újabb lap, vagy valamelyiket épp módosították. Az teljes átvizsgálás egy új szájt esetében akár hónapokig is eltarthat.

Abban az esetben, ha egy keresés érkezik a kereső felé, a keresőmotor feldolgozza azt. Összehasonlítja a keresett szöveget az indexelt oldalakkal ez előbbiekben említett adatbázisban. Nagy valószínűséggel több millió oldalt talál, ami a keresett szöveget magában foglalja, ezért a keresőmotor hozzálát a keresett szöveget tartalmazó oldalak relevanciájának, megfelelőségének kiszámításához.

Sokféle algoritmust használnak a keresőmotorok a relevancia kiszámítására. Minden algoritmus eltérő súllyal veszi figyelmebe például a kulcsszavak előfordulásának sűrűségét, a hivatkozásokat és a metatageket. Ez magyarázatul szolgál arra, hogy különböző keresők más és más tlálati listát adnak ugyanazon kifejezés keresésre való keresés esetén. Mindemellett köztudott, hogy a főbb keresők (Google, Yahoo, Bing) folyamatosan változtatják ezt az algoritmust, tehát, ha mindig a találati lista csúcsán szeretnénk maradni, akkor alkalmazkodnunk kell az új algoritmusokhoz. A versenytársak mellett ez az egyik ok, ami minden esetben a ösztönöz arra, hogy állandó erőfeszítéseket tegyünk oldalunk hatékony keresőoptimalizálásáért, és elvégezzük a SEO teendőket.

Írta: Sallai Máté

Forrás: http://www.sallaimate.eu/seo-a-keresomotorok/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.