Főoldal » Social Media az üzleti életben

Social Media az üzleti életben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjainkban a szakemberek azt feltételezik, hogy gyakorlatilag mindenki használja a social média eszközeit, de ez valójában távol áll az igazságtól. Az emberek használják a szociális médiát, de az üzleti vállalkozások nem. Egy friss tanulmány szerint a vállakozások 94%-a nem használja ezeket az eszközöket. Nyilvánvalóan hasznos lenne a visszajelzések fogadása szempontjából. Ez arra hasonlít, mintha nem élnénk a modern kor vivmányaival, vagyis nem használnánk telefont, villamost, vagy elektromos áramot.

Ennek következtében egy másik tanulmány azt mutatja, hogy ezek a vállalatok nem lehetnek olyan versenyképesek a piacon azokhoz képest, akik élnek a szociális média adta lehetőséggel.

Visszajelzést kapni a vásárlóktól nyilvánvalóan nagyon nagy előny, emiatt elengedhetetlen ezen lehetőségek kihasználása. Emiatt gyűjtöttem össze egy listát, ami megmutatja miként lehet hasznosítani a szociális médiát az üzleti életben.

– Visszajelzések: A vásárlói vélemények, visszajelzések követésének legegyszerűbb módja a Facebook, Twitter, blogok és fórumok olvasása.

– Kereslet megteremtése: Eredményesebb módja a kereslet generálásának, mint egyszerűen bemutatni a legújabb piacra kerülő terméket a nagyközönségnek. A kereslet rendelkezésre állhat még a termék megjelenése előtt. Az Apple nagyon sok esetben alkalmazza ezt a technikát, közösségi médiában baharangozza a legújabb, közeljövőben piacra kerülő termékét.

– Kedvezmények: Abban az esetben, ha egy vállakozás megtalálható Facebookon vagy Twitteren a legjobb dolog ami tehető kedvezmények kínálása. Az emberek követik a vállalkozást és vásárolni is fognak. A Dell már évek óta sikeresen értékesít számítógépeket Twitteren.

Figyelemfelkeltés: Nagyon egyszerűen hangzik, ugye? Mondj valami fontosat és talán elegendő figyelmet kaphatsz. Miért? Az interneten nem a pénz a legértékesebb, hanem a közösség figyelme. Ez pénzben mérhető dolog, ha több pénzt szeretnél ebből szerezni, akkor folyamatosan a figyelem közppontjában kell maradni.

– A jóhír terjesztése: Mesélj az embereknek magadról, és az üzletedről ha kapcsolatba kerültél velük vagy felkeltetted a figyelmüket újra és újra. Hirdesd az újdonságokat, a változásokat a blogodon, hogy az információ könnyebben terjedjen.

– Márkahűség felépítése: A márkahűség magától értetődő dolog, nem igaz? Az emberek kedvelik a márkádat, és a jövőben is megvásárolják a termékedet. Hogyan tegyük a vásárlóinkat hűségessé? Egyrészt a megfelelő minőségű termékek és szolgáltatások nyújtásával, másrészt valami ingyenes dolog biztosításával. Legyen az akár valami információ, vagy csak szimplán a közösség.

– Közösség létrehozása: Az internet megfelelő hely közösségek létrehozására. Hogy miért? Emberek a világ minden pontjáról, akik ugyanannak a furcsa hobbinak hódolnak, könnyedén tudnak virtuálisan talákozni egymással. Könnyedén létrehozható egy márka számára rajongói csoport a saját blogon, vagy akár a Facebookon is.

– Válasz a kérdésekre: Az emberek a kérdéseikkel minden időben megtalálhatók a neten. Válaszold meg a feltett kérdéseket, légy segítőkész, akár a saját termékre irányul a kérdés, akár valami egészen másra.

– Támogatás: Néha az emberek többet szeretnének, mint választ a kérdésükre. Lehetnek busszúsak, mérgesek vagy kétségbeesettek. Előfordulhat, hogy az általad forgalmazott termék vagy a nyújtott szolgáltatás okozta ezt a hangulatot. Egy egyszerű beszélgetés segíthet megoldani a problémákat.

– Ügyfelek szerzése: Természetesen a social média segítségével is lehet ügyfeleket, vásárlókat nyerni.

– Trendek követése: A szociális médiából sokkal több új dolgot lehet megtudni, mintha csak egyszerűen valaki elmondja, vagy elpanaszolja a híreket. Sok eszköz lehetővé teszi a trendek kibontakozásának nyomon követését. Azonnal kideríthető mi a “menő” a Facebook vagy a Twitter böngészésével.

– Értékteremtés: A termékek és a pénz virtuálisan van jelen mindennapjainkban és fénysebességgel köthetünk üzletet a világ másik részén élő társainkkal. Értéknek tekinthető az információ és a tudás. Ha ezeket az értéket megosztjuk a többi emberrel, akkor megtöbbszöröződhet a követőink száma.

– Kapcsolatépítés: Az emberek nem kívánnak vállalatokkal, cégekkel kommunikálni, emberekkel szeretnék felvenni a kapcsolatot és beszélni. Szeretnék tudni ki vagy, hol élsz, hogy valóban emberi lény válaszol a kérdéseikre. Nem kívánnak névtelen call centeres munkatárssal kommunikálni, mert ebben az esetben soha többé nem keresik majd fel a vállakozásodat. Egy social media felhasználó egy látható figurát, egy személyt követ, nem a vállalkozást.

Írta: Sallai Máté

Forrás

Kövess minket közösségi oldalakon is!

         

Iratkozz fel hírlevelünkre!

->FELIRATKOZÁS<-

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.