Főoldal » Taskmgr.exe not found

Taskmgr.exe not found

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bár nem nagy probléma, mégis kitépett hajszálakat menthet meg.


Adott helyen abban kérték a segítségem, hogy egy kiszolgálón nem tudják futtatni a Feladatkezelőt, azzal a hibával hasal el, hogy


„The system cannot find the file C:\WINDOWS\system32\taskmgr.exe.”


Természetesen a könyvtárban ott volt a megfelelő helyen, jogosultságok rendben. Előbb vírusra gyanakodtak, de miután mindenféle víruskeresőt, trójai-keresőt, stb. lefuttattak, továbbra sem találtak semmit.


A segítségemet kérve végigszaladtam a már említett hibalehetőségeken, majd a figyelmem a programra fordult. Házirendből nincs szabályozva, mert akkor más hibaüzenet jelentkezne. Hirtelen ötlettől vezérelve átneveztem – s máris elindult. Tehát nem a program hibás, nem az útvonal, hanem más. Természetesen ismét felötlött a vírus lehetősége, hiszen ő szokta akadályozni ilyen módon a munkát – de hát ezt már az első körben kilőtték.


Ekkor ugrott be az a lehetőség, hogy hátha valaki módosította a Windows adott beállítását. És igen. Bár nem úgy tűnik, az alábbi sor egy registry-kulcs:


HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\taskmgr.exe


Ezen belül van a Debugger érték, ami vagy üres (ekkor a szokásos Feladatkezelő jön be), vagy egy adott útvonal van benne (vagy valami hablaty, ami értelemszerűen rossz). Ha egy útvonal van ott (mint esetünkben), akkor az adott útvonalon található program indul a folyamatok kezelése céljából – például egy Process Explorer.


Igen ám, de a kérdéses cégnél ehhez a kiszolgálóhoz nem nagyon nyúltak, s eddig nem volt szükség a feladatkezelőre sem. Egy régi rendszergazda viszont beállította, hogy a saját mappájában található ProcessExplorer induljon el, amikor viszont elment, akkor törölte a mappájának a tartalmát – ennek következtében értelemszerűen nem volt, ami elinduljon. Az érték ürítése után máris minden visszakerült a rendes kerékvágásba…Ami még fontos lehet: 64-bites rendszerek esetén a Process Explorer (procexp.exe) egy 64-bites futtatható állományt és szálat hoz létre (procexp64.exe). Ezt az állományt a program bezárásakor törli – így erre figyeljünk. Természetesen a háttérben el tudjuk onnan másolni, s közvetlenül ezt futtatni – de teljesen felesleges ezzel bonyolítani az életünket, amikor a „sima” program is használható J(Forrás: Asteriksz blogja)


 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.