Főoldal » Vélemény a Néhány tartalomkezelő, és egy kis tapasztalat című cikkről

Vélemény a Néhány tartalomkezelő, és egy kis tapasztalat című cikkről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt a cikket én így írtam volna meg. Így sem tökéletes. A kolléga nem döntötte el miről szeretne írni: bemutatni a tartalomkezelő rendszereket, avagy egy migráció kínszenvedéseit. Sajnos semelyik sem sikerült, külön-külön érdemes lenne nekiszaladni mindkét témának.

A -szerk-.

Léteznek olyan közösség által épített és fejlesztett webes tartalomkezelők, amelyekkel programozói tudás nélkül elkészíthető egy olyan összetett honlap, amelynek a frissen tartása, és a látványos design elkészítése sem jelent gondot.

Ilyen a Joomla, a Drupal, a WordPress, és talán a PHP-nuke is. Ez utóbbinak rémálom ugyan a magyar ékezetek kezelése, viszont mindent tud, amire a weben szükség lehet. Annak ellenére, hogy a forráskódja a fejlesztői szerint is átláthatatlan, a felépítése pedig meglehetősen statikus, de az újabb verziókban ez többek közt a jobb sablonozással ellensúlyozták.

Közelebbről ismerem a Joomla-t, ami a jó moduláris felépítésével, a gyorsaságával, és a gyors fejleszthetőségével az egyik legkézenfekvőbb megoldás egy speciális funkciókkal is ellátott honlap létrehozásához, ráadásul szinvonalas a magyar háttértámogatása is. A Drupal a világ szinte összes országában használatos  tartalomkezelő rendszer, viszont annyira sokrétű, hogy a fejlesztők és/vagy a magyar támogatói háttér nélkül a kezdők könnyen eltévedhetnek benne, ha az alaprendszer blogolásra alkalmas (core) moduljait bővíteni szeretnénk. Az e téren kezdőknek ezért a WordPress ajánlható jó szívvel.

Hogy az utóbbi kettő közül melyik képes nagyobb terhelést (látogatót) kiszolgálni, az a használt modulok számától, a tartalom mennyiségétől, a rendszer optimalizálásától függ. Érezhető különbség azonban csak ténylegesen nagy látogatószámnál van. Tudtommal a felsofokon.hu Drupal-alapú.

Az összehasonlítás kedvéért nézzünk egy-egy példát a fejlesztések idejére. Egy új Joomla honlap építése átlagosan egy-két hétbe, a sablonozás pedig pár napot vesz igénybe, szemben egy elavult nuke verzióról migrálandó honlappal, portállal, amely majdne fél évig tartott. A két munkát ugyan nem lehet összehasonlítani, annyi azonban a nem hozzáértő is érzékelhet, hogy “hasonló” munkák mennyire más munkaidőt igényelhetnek. A migrációs projektnél először a tartalmat kellett átvinni egy hatos Drupal rendszerbe (vegyes sikerrel), majd innen továbbmigrálni a hetes Drupalra. Hogy mivel telt a fél év, heti öt nap, hat-nyolc órái munkája? Rengeteg dokumentációt kellett tanulmányozni, fórumokat kellett olvasni, és persze “bolygatni” kellett a programot is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.