Főoldal » Vezetéknélküli router biztonságos beállítása

Vezetéknélküli router biztonságos beállítása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Most abban fogok segítséget nyújtani, hogy mindenki be tudja állítani az otthon lévő wireless router-ét. Jogosan merül fel a kérdés, hogy: “Hisz már nekem be van állítva a router-em és jól működik.” Valóban be van állítva, hiszen most is arról internetezel. Azonban hogy jól van-e beállítva, arról már erős kételyeim vannak.

Szabályok, amiket nem árt, ha figyelembe veszel (Különben ingyen internetje lesz a szomszédnak):

  • Több mint 8 karakter legyen a hálózati kulcsod.
  • WPA2-PSK titkosítást használj.
  • Ne broadcast-old az SSID.

Ha a szabályok olvasása közben legalább egy kérdésed volt, akkor érdemes tovább olvasnod a cikket.

Amennyiben szeretnéd beállítani a router-ed, akkor vedd elő a router dobozát és keresd ki az abban található tájékoztatót. Abban meg fogod találni, hogy milyen IP címen éred el a router-ed, valamint benne van az eléréshez szükséges felhasználónév és jelszó is. (Például: Router IP címe: 192.168.1.1; user: admin; pass: (ugyanaz, mint a felhasználónév) )

A lenti képen látható egy TP-LINK router tipikus wireless beállító képernyője, miután megadtuk a böngészőben a router IP címét és a kért felhasználó/jelszó párost.

Először is meg kell adnunk egy SSID-t, ez lesz a vezetéknélküli hálózatunk neve, ezzel fogunk rá hivatkozni. Utána meg kell adnunk a régiót, ahol vagyunk, itt a “Hungary”-t kell kiválasztanunk. A csatornát és a módot, most hagyhatjuk változatlanul. Engedélyeznünk kell a vezetéknélküli hálózatot, az első jelölőnégyzet bepipálásával. Ha nem szeretnénk, hogy mások is lássák a hálózatunkat, ezzel is csökkentve a kockázatát, hogy illetéktelenek rácsatlakozzanak. Akkor ne engedélyezzük a “SSID Broadcast” tulajdonságot.

Majd ezek után engedélyezzük a biztonsági beállításokat. A típusnak a WPA2-PSK-t válasszuk ki, a többit nyugodtan hagyhatjuk az automatikus beállításon. Majd adjuk meg a jelszót a “PSK Passphrase” mezőben. Egy olyan jelszót adjunk meg (minimum 8 karakter), amely nem szótári szó, kis- és nagybetűk, valamint számok kombinációjából áll. Ekkor sokkal kevesebb lesz az esélye, hogy bárki rá tudjon csatlakozni a hálózatunkra. Majd kattintsunk a Save (Mentés) gombra.

Most már csak a számítógépünkön kell beállítanunk az előbbieket. Amelyben a galériában található képek lesznek a segítségükre. Amennyiben bárkinek szüksége van ezen lépésekre, akkor ezt is le fogom írni. Jelenleg, csak a router beállításáról szólt a cikk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.