Főoldal » WebP ismertető & Teszt

WebP ismertető & Teszt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A JPEG tömörítés felett igencsak eljárt az idő, azonban még mindíg a legelterjedtebb képformátum, annak ellenére, hogy alternatívája lenne. A Google nemrég bejelentette, hogy létrehozott egy saját képformátumot, amivel a JPEG-et akarják leváltani webes környezetben. A formátum a WebP nevet kapta. (Kiejtésben: Weppy)

Na de mi is az a WebP? A WebP technikai szemszögből nem más, mint egyetlen egy képkocka VP-8-as (WebM) kodekkel kódolva, majd egy RIFF fájlba írva. Ebből adódóan veszteséges tömörítésről beszélünk, mint JPEG esetében. Azonban a fájlméret azonos minőségi beállítások mellet jóval kisebb.

Egyenlőre a formátum még fejlesztés alatt áll, (jelenleg 0.1-es verziónál jár a hozzá tartozó eszköz készlet) azonban a Chrome 10-es verziója és a Firefox 4-es változata is fel van már készülve a WebP képek olvasására, köszönhetően annak, hogy ez is nyilt szabvány, mint a WebM. (gyakorlatilag a WebM “kisebbik” testvére ez a projekt) Elvileg az Opera is fel van készítve WebP támogatásra, azonban ezt nem tudtam tesztelni mivel nem használok Opera böngészőt. Elvileg minden WebM formátumot támogató böngészőben megoldható vagy megoldható lesz a támogatás egy JavaScript segítségével.

Mivel egy videó tömörítési eljárás adja a formátum alapját, ezért a jövőben majd ez is nagy valószínűséggel több szálon dekódolható lesz, ami igen nagy képek esetén hasznos. Egyenlőre azonban az eszköz készlet nem támogatja a több szálon történő kódolást / dekódolást.

Egyenlőre igencsak gyerek cipőben jár, ezért sok esetben a JPEG tömörítés jobb minőségű képeket eredményez. Másik hátrány a gyerekcipő miatt az alkalmazás támogatás. Jelenleg igencsak limitált a formátumot támogató szoftverek listája.

Windows alatt a Windows Imageing komponenst használó programok (beépített képnézegető) képesek megnyitni a formátumot egy kodek telepítése után. Tömörítésre azonban egyenlőre csak a hivatalos parancssoros kódoló program képes.

A Google támogatásának köszönhetően a formátum nagy valószínűséggel át fogja venni a JPEG helyét, még ha nem is a legjobb. Sajnálatos módon eddig egy a JPEG kiváltására tervezett formátum sem tudott széles körben elterjedni. Kész, véglegesített alternatíva pedig van 2db is.

JPEG 2000:
A JPEG csoport által tervezett JPEG utód. Minőségben igencsak felülmúlta a JPEG kódolást, valamint veszteségmentes kódolási profillal is rendelkezik. Azonban különböző szabadalmi okok miatt nem terjedt el széles körben.

JPEG XR:
Korábbi nevén Windows Media Photo vagy HD Photo néven ismert formátumot eredetileg a Microsoft fejlesztette ki. Később JPEG XR kódolási néven lett szabványosítva Elsősorban digitális fotók tárolásához fejlesztették ki, azonban webes alkalmazásra is kiváló. Főbb jó tulajdonságai:

  • A blokkok különállóan is dekódolhatóak, így a kép egy részének kiolvasásához nem kell az egészet kicsomagolni.
  • 48 Bites színmélység támogatása HDR fotók számára
  • RGB mellet CMYK profil natív támogatása
  • Alpha csatorna, tehát a kép egyes részei átlátszóak is lehetnek
  • Veszteséges / Veszteségmentes profil

Teszt

Tesztelésre a http://www.imagecompression.info/test_images/ által kiadott veszteségmentes képeket használtam. Ezek közül a 2 legnagyobb képet ki kellet hagynom, mivel a WebP kódoló nem volt képes velük megbirkózni. A JPEG és PNG formátumok előállítására az XnView képkonvertálóját használtam, míg a WebP formátum létrehozásához a kiadott WebP kódolót, amely innen szerezhető be: http://code.google.com/p/webp/downloads/list A JPEG és WebP formátumok 90%-os 60%-os és 40%-os minőségi beállítások mellet lettek tesztelve.

A kapott fájlméretek:

Fájlméretben látszik, hogy a WebP jobb, mint a JPEG. Minőségben azonban ez még nem mondható el minden esetben. Összehasonlításhoz íme egy pár teszt kép:

Forrás: http://www.webmaster442.hu/webp-ismerteto-teszt/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.