Főoldal » Windows Server 2008 – Active Directory DNS-sel

Windows Server 2008 – Active Directory DNS-sel

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Foglalkozzunk a következőkben egy kicsit az Actibe Directory és a DNS kapcsolatával.

Bemutatom a telepítését is!

Íme : 

A DNS segítségével az ACtive Directory-tartományhierarchiát akár teljes internetkörben is definiálhatjuk, vagy maradhat különálló, magánjellegű.

Amikor egy ilyen típusú tartományban számítógépes erőforrásokra hivatkozunk, a teljes minősített állomásnevet használjuk, pl. belabacsi.microsoft.com. Itt belabacsi jelöli az adott számítógép nevét, microsoft a szervezeti tartományt, és a com a legfelsőbb szintű tartomány. A legfelsőbb szintű tartományok képezik a DNS-hierarchia gyökerét. Az ilyen tartományok szervezhetők akár földrajzi alapon, kétbetűs országkódokat alkalmazva (pl. CA, mint Kanada), szervezeti típusonként (pl. com, mint kereskedelmi szervezetek), vagy akár funkciójuk alapján (pl. shop az online üzletek esetében). A normál tartományokat, mint pl. microsoft.com, szülőtartományoknak is nevezik. A nevüket onnan kapták, hogy Ők egy szervezeti struktúra szülei. A szülőtartományok további altartományokra oszthatók, amelyek különböző hivatalokat, részlegeket vagy földrajzi helyeket jelölhetnek. A Microsoft Seattle-ben lévő irodája egyik számítógépének teljes minősített állomásneve lehetne például a marineni.seattle.microsoft.com. Itt marineni a számítógép neve, seattle az altartomány, és a microsoft.com a szülőtartomány. Az altartomány egy másik elnevezése a gyermektartomány.

A DNS az Active Directory technológia szerves része, olyannyira, hogy tulajdonképpen a DNS-t konfigurálni kell a hálózaton, mielőtt az Active Directoryt telepíthetnénk.

A telepítés : 
1. Az Active Directory tartományi szolgáltatás szerepet rendeljük hozzá a kiszolgálóhoz, a Szerep hozzáadása varázsló segítségével.
2. Ezután lefuttatjuk az Active Directory-telepítő varázslót: Kattintsunk a Start gombra, írjuk be dcpromo a Keresés mezőbe, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt.

Amennyiben a DNS még nincs feltelepítve, a rendszer figyelmeztet, hogy tegyük meg azt. Amennyiben még nincs létező tartományunk, a varázsló létrehozza a tartományt, és konfigurálja az Active Directoryt az új tartományban. A varázsló segítségével gyermektartományokkal is bővíthetjük a már meglévő tartománystruktúrákat.

A tartományvezérlő megfelelő telepítésének ellenőrzése:

• Ellenőrizzük az eseménynaplót, a felmerült hibákról ott találunk feljegyzést.
• Bizonyosodjunk meg arról, hogy az ügyfelek hozzáférnek a Sysvol mappához.
• Nézzük meg, hogy a névfeloldás működik-e a DNS-en.
• Vizsgáljuk meg az Active Directory módosításainak replikációját.
Köszönöm szépen a figyelmet ! 
Még találkozunk ! 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.