Főoldal » Windows Server 2008 R2 – DNS Server telepítése

Windows Server 2008 R2 – DNS Server telepítése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Következő lépésben egy hasznos komponens telepítését mutatom be , még mindig az alapoknál maradva!

Ígérem egyszerű lesz ez is és érdekes is =)

Íme:

DNS szerver futtatására is használhatjuk a Windows Server 2008-at. A használathoz először telepítenünk kell a DNS Server role-t. ARole-ok és más Feature-ök telepítése is létezik egy képes leírás, ezért ennek pontos részleteire itt nem térünk ki. Ez a leírás csak a telepítés menetét mutatja be, a használat bemutatására egy másik leírás készül majd.

k3_www.kepfeltoltes.hu_.png (780×575)

Előfordulhat, hogy az adott szerver DHCP-vel kapja az IP címet. (Ha például egy tesztgépen használjuk és a kezdeti telepítés során automatikusan beállított hálózati beállításokat még nem változtattuk meg.) Ez nem célszerű egy DNS szerver számára, hiszen hibalehetőségekhez vezethet a dinamikus címbeállítás. (Ha bármilyen probléma történik a DHCP szerverrel, a DNS szolgáltatás is elérhetetlenné válhat, valószínűleg sok másik szolgáltatást is érintve.) Erre a DNS server role telepítésekor figyelmeztetést is kapunk. Ekkor célszerű statikus IP címre konfigurálni a szervert, és csak utána folytatni a telepítést.

d2_www.kepfeltoltes.hu_.png (366×270)

A telepítés kezdetekor rövid összefoglalót kapunk a DNS server lehetőségeiről. A példában mi csak a DNS servert telepítjük, ActiveDirectory-val való integráció nélkül.

d3_www.kepfeltoltes.hu_.png (780×575)

A telepítés elindítása előtt figyelmeztetést kapunk, hogy esetleg szükség lehet a szerver újraindítására a szolgáltatás működéséhez (de mi úgy láttuk, hogy ebben az alapkonfigurációban ez nem szükséges, a szolgáltatás a telepítés után máris működőképes).

d4_www.kepfeltoltes.hu_.png (780×575)

A telepítés befejeztekor a varázsló minden szükséges változtatást elvégez, ami a szolgáltatás működéséhez kell. (A tűzfalon is kinyitja a megfelelő portokat, hogy a szolgáltatás elérhető legyen.)

d5_www.kepfeltoltes.hu_.png (780×575)

 

A DNS Server kipróbálásáról kicsit később írok!. Az ott adott vázlat egy nagyon egyszerű esetet vezet végig, nem tér ki minden szükséges részletre, csak bemutatja, hogyan tudjuk az alapvető beállításokat megtenni.

 

Köszönöm a figyelmet!

Még találkozunk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.